11.2.2019
Kategorie: Kultura a tipy

Nejen Kegelovými cviky se bojuje proti inkontinenci

Sdílejte článek:

Inkontinence je zcela běžný zdravotní problém. Ve vyšším věku se vyskytuje u 20 % mužů a 40 % žen. Čím dál častěji se s ním setkávají také mladší ročníky, a to zejména ženy během těhotenství, po porodu či hysterektomii. Nejde však o potíž, která by měla významným způsobem znepříjemňovat život.

Únik moči je sice nepříjemný, nicméně kvalitu života snižovat nemusí. Vždy záleží na tom, jak se k němu pacient či pacientka postaví. S inkontinencí lze totiž bojovat. Životním stylem, cvičením i speciálními pomůckami.

Nejčastěji jsou doporučované Kegelovy cviky

K úniku moči nemusí docházet pouze tehdy, když je močový měchýř plný. Jde spíš o to, že jsou slabé svaly močového měchýře. Svěrač močové trubice to pak nevydrží a propouští moč. U někoho k tomu dochází, když je v měchýři hodně tekutiny, u dalších třeba při smíchu, zakašlání nebo fyzické zátěži, jakmile dojde k napnutí břišního svalstva. Podle toho ostatně rozeznáváme různé typy inkontinence. Jedno však mají všechny typy společné: léčbu.

Nejčastějším doporučením lékařů pro pacienty s inkontinencí bývají Kegelovy cviky. Jsou určené k posílení svalstva, navíc je může snadno provozovat úplně každý. Však sám gynekolog Arnold Kegel, který je v roce 1948 vyvinul, za jejich přednost považoval, že se dají provádět třeba při sledování televize, ve frontě na úřadě či na autobusové zastávce.

Jak správně na Kegelovy cviky:

Podstata Kegelových cviků je jednoduchá a nejlépe ji nacvičíte při močení. Až půjdete příště na záchod, zkuste zastavit proud moči, chvilku vydržet a pak jej zase pustit. Přesně o tento pohyb svalstvem při cvicích jde.

Stahovat svaly pánve lze opravdu kdekoliv a nikdo z kolemjdoucích si toho nevšimne. Je ovšem dobré, pokud cviky neprovádíte vždy jen vestoje. Měli byste postup opakovat i doma vsedě či vleže na břiše a na zádech. Neopomínejte při tom na správnou techniku dýchání. S vtahováním svalů vydechujete.

Znáte Pelvicore techniku?

Další variantou kromě Kegelových cviků je méně známá Pelvicore technika. Opět jde o nenáročné cvičení, které vymyslela tentokrát norská profesorka fyzioterapie Kari Bø.

Jak správně cvičit Pelvicore techniku:

Jsou celkem tři obměny tohoto cviku:

  1. Na břiše: Ležíte na břiše, čelo máte položené na sepnutých rukou a pravou nohu vybočenou. Poté stačí jen napnout svaly pánevního dna, vydržet tak 10 vteřin a uvolnit. Cvik je dobré osmkrát opakovat a poté vybočit levou nohu.
  2. Na boku: Ležíte na boku, předloktím se opíráte o podlahu, loket musí být pod ramenem. Stahujete břišní svalstvo a hýždě zvednete od podlahy. Držíte je několik sekund, pak uvolníte. Opět je třeba cvik sedmkrát opakovat a změnit strany.
  3. Na čtyřech: Klečíte na kolenou a opřete se o ruce, vtáhnete břicho, postupně zvedáte pravou paži a levou nohu současně. Následně vyměníte končetiny. Opakujte sedmkrát.

Jsou tyto cviky účinné?

Ano, ale nemůžete čekat, že vám pomohou za dva dny. Posílit svaly trvá. Když začnete chodit do posilovny, také vám bicepsy nenarostou hned. Chce to trpělivost. Během čekání však nemusíte trpět. Na trhu je spousta pomůcek, které vám život s inkontinencí usnadní – například plenkové kalhotky. Nevěříte? Zkuste si objednat vzorek u společnosti TENA. A pravidelně cvičte!

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...