14.1.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Humor

Pokrokový Euroobčan: Jak jsem šel podpořit pokrokovou mládež z Kliniky

Sdílejte článek:

TOMÁŠ PÍCL

Upřímně se musím přiznat, že jako pokrokový euroobčan nemám moc rád takové to zbytečné provokující vybočování z řady. Víte, myslím si, že člověk by prostě měl nějakým způsobem existovat, věřit našemu pevnému zakotvení v evropských strukturách, NATO a příslušnosti na Západ, a pokud je to možné, nechat co nejvíce věcí na lidech, kteří tomu rozumějí a kteří to s námi myslí dobře.

[ad#textova1]

Dnes bych však chtěl psát o jiné skupině lidí, která vybočuje z řady. A to proto, že vybočuje výhradně v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Mám na mysli pokrokovou mládež z Kliniky na pražském Žižkově. Tito mladí lidé jsou poněkud extravagantní, ale když se podíváme na spektrum jejich činností, musíme uznat, že bojují za stejné hodnoty jako my, už poněkud usedlejší budovatelé zářných eurozítřků. Vědí, že soukromé vlastnictví je přežitek (a neváhají a zjednají nápravu zabavením takového majetku). Vědí, že drobné podnikání je zlo, navíc k němu inklinují lidé se samostatným myšlením, sobečtí, sledující své zájmy a nemyslící na blaho všech (a tak aktivisticky jdou a podpálí majiteli jedné řízkárny jeho auta). Vědí, že národní stát je zlo (a neváhají pustit se do jeho rozvrácení tím, že se nechají zaměstnat ve státních organizacích). Vědí, že je dobré šířit islám, proto na vlakovém nádraží pomáhají muslimům s navigací, kam se po Evropě vydat šířit ty správné hodnoty, pak stačí sledovat, jak se muslimským přátelům ono šíření daří.

Protože s těmito hodnotami naprosto jednoznačně souzním, rozhodl jsem se v minulých dnech podpořit tyto mladé lidi. Nejprve jsem se zašel podívat, jak to na Klinice vypadá. Ještě předtím, než tam začal řádit fašistický exekutor. A musím říci, že jsem byl nadšen. Bylo to nádherné, co osazenstvo Kliniky dokázalo s touto budovou udělat. Dům ekologicky zateplili. Však by to také byla ostuda, kdyby aktivisté bojující za odpovědné užívání naší planety zateplení neprovedli. Zavedli nové elektrické a vodní vedení, ostatně, mezi těmi mladými lidmi je mnoho šikovných a zdatných řemeslníků. Vybudovali čističku odpadních vod, neboť většina z nich se angažuje v ekologickém aktivismu a asi by se těžko smiřovali s vypouštěním nečisté vody zpátky do oběhu. Také okna vyměnili za nová, lépe těsnící, aby budova nespotřebovávala více energie, než je nutné. Ale co se mi líbilo nejvíce, byl ten pořádek uvnitř. Zatímco v panelácích, kde bydlí povětšinou špinavá česká lůza chodící hákovat do zbytečné práce, visí rozpisy úklidů na společných prostorách, na Klinice jako by se všichni navzájem předháněli v tom, kdo utře prach, nabílí skvrnku na stěně, která může zkazit dojem z té všudypřítomné čistoty, či umyje nádobí. Důležité je také to, jak se na své sousedy dívá jejich okolí. Také tady mohu tlumočit samé superlativy. Lidé z Kliniky se prý vyznačují tím, že jsou vždy skvěle upravení, mají na tvářích úsměvy, krásně nažehlené oblečení, krásně voní, chovají se kultivovaně a nikdy neváhají pomoci svému okolí. Jen těch brigád, co udělali, aby sebrali vajgly, prázdné flašky či plechovky z celého Žižkova.

Proto jsem byl zděšen, když jsem viděl ty zmanipulované záběry, které se pak v médiích objevily. Exekutor a sekuriťáci se opravdu nezastavili před ničím. Jako naschvál vyfotili jediné nevyměněné staré špinavé okno, které se v budově nachází. Přitom se tam každý z nás může jít podívat a obdivovat rekonstrukci, kterou klinikáři provedli. A myslíte, že bylo vyfoceno všechno to nové vybavení, které tam klinikáři přinesli? Vůbec ne. Naopak. Exekutor a sekuriťáci nechali před budovu přijet hned několik popelářských aut a odpadky roznést po celé budově. A aby byl dojem ještě horší, přinesli do budovy i pavučiny a dokonce i plíseň. Nemluvě o týden nemytém nádobí se zaschlým gulášem (už z toho můžete vydedukovat, že toto nádobí určitě nepatřilo klinikářům, neboť v takovém případě by na talíři i v hrncích byla jen brokolice, celer a ovesné vločky). A když už gorily nanášely plíseň na stěny, tak celou budovu i posprejovaly. A aby toho nebylo málo, klinikáře, kteří tam byli přitomni, svlékli z jejich slušivého oblečení, navlékli je do jakýchsi odpudivých hadrů, nastříkali na ně jakési smrdící přípravky a ještě je rozcuchali.

Proto říkám, nevěřte tomu, co vidíte. Kdyby exekutor a sekuriťáci měli víc času, určitě by na Kliniku klidně zavlekli i svrab, vši nebo AIDS.

[ad#pp-clanek-ctverec]

tomas-picl72668496_0

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...