12.1.2019
Kategorie: Historie

Jaký byl rok 2018 pro Izrael na mezinárodní scéně?

Sdílejte článek:

HANA LUKEŠOVÁ

V minulém roce oslavil Stát Izrael sedmdesáté výročí svého založení. Navzdory nepřátelství ze strany vrcholných představitelů EU a palestinských politiků byl rok 2018 pro Izrael úspěšný. Vztahy mezi Izraelem a Spojenými státy se upevnily, americký prezident Donald Trump konečně přesunul americkou ambasádu do Jeruzaléma, skutečného izraelského hlavního města. Poprvé světová supervelmoc uznala reálnou skutečnost a potvrdila duchovní spojení mezi Židy a Jeruzalémem, které je nepopiratelné.

[ad#textova1]

Trumpova administrativa ukončila financování UNRWA (Agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“), která podporuje a sponzoruje terorismus, což blokuje uzavření míru mezi Izraelem a tzv. Palestinci. Trump také opustil notoricky protiizraelsky zaujatou Organizaci spojených národů pro vzdělávaní, vědu a kulturu (UNESCO) a „Radu OSN pro lidská práva“, která však nemá se skutečnou agendou lidských práv nic společného. Trump také v minulém roce odstoupil od jaderné dohody s Íránem, která byla špatná od samého počátku. Izrael posílil vojenské operace proti íránské agresi v Sýrii.

Roku 2018 se zlepšily vztahy mezi Izraelem a některými sunitskými arabskými státy v Perském zálivu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu byl srdečně přijat v Ománu a izraelská ministryně kultury Miri Regev navštívila Spojené arabské emiráty. Poprvé v průběhu sportovní akce v Abú Dabí mohla zaznět izraelská hymna Hatikva.

Rusko a Stát Izrael udržují nadále pragmatické vztahy navzdory zvýšenému napětí v Sýrii. Nepřátelský postoj EU k Izraeli se pravděpodobně nejbližší době nezmění, nicméně Izrael výrazně zlepšil své vztahy s několika východoevropskými a středoevropskými zeměmi,zejména s proklínaným Orbánovým Maďarskem. Benjamin Netanjahu a Viktor Orbán udržují přátelské a vřelé vztahy, oba spojuje stejný nepřítel Izraele i Maďarska George Soros. Stejně tak naše vztahy s Izraelem jsou nadstandardní a velmi přátelské, za což patří dík i našemu prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Vztahy mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou jsou na bodu mrazu, Izrael zažil stovky teroristických útoků, které se vyžádaly 16 obětí na izraelské straně. Tvář palestinského vůdce Mahmůda Abbáse byla odhalena, vyšlo najevo že je nynější palestinský vůdce otevřeně rasistický a antisemitský a že není pro Izrael partnerem pro uzavření míru a nejde mu skutečně o nic jiného než o zničení celého Izraele a i toho před „zelenou linií“, to je před rokem 1967.

Netanjahu je prvním izraelským politikem, který navštívil Brazílii. Nově zvolený brazilský prezident, je konzervativním politikem a křesťanem, přítel Izraele a slíbil, že po Trumpově vzoru přemístí brazilské velvyslanectví do Jeruzaléma.

Netanjahu byl také vřele přijat i v Indii a v Číně a vztahy mezi oběma asijskými obry a Izraelem píší novou kapitolu zejména v oblasti ekonomické spolupráce. Izrael dále navazuje nové vztahy s africkými zeměmi, které byly přerušeny po Jomkipurské válce z roku 1973. Zřejmě i afričtí politici pochopili, že se vše netočí kolem „palestinské kauzy“ a chtějí využít izraelských znalostí z oblasti zemědělství, průmyslu i služeb.

Izraelská zpěvačka Neta Barzilai vyhrála pěveckou soutěž Eurovision Song a zajistila Izraeli právo pořádat tuto akci během letošního roku.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Hana Lukešová

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...