20.12.2018
Kategorie: Společnost

Ozbrojená společnost

Sdílejte článek:

 URZA

Ačkoli česká legislativa ohledně zbraní patří v porovnání s ostatními evropskými státy k těm méně striktním, o svobodě jako takové lze mluvit jen ztuha, neboť člověk prostě nemůže legálně jít a koupit si zbraň či náboje jen tak – potřebuje k tomu povolení od státu (jež pro mnohé zbraně získat ani nelze); nemluvě o tom, že politici a média se neustále snaží držitele zbraní stigmatizovat, dělají z nich extrémisty a mnohdy veřejně prohlašují, že držení zbraně není právo, ale privilegium, přičemž na politické scéně nemáme snad žádného politika, který by ozbrojenou společnost vítal a podporoval.

[ad#textova1]

Libertariánské zdůvodnění, se kterým se setkávám nejčastěji, spočívá typicky v tom, že vláda se ozbrojené společnosti bojí, protože v takové není armáda či policie jako celek silnější než civilisté, takže v případě občanské války nemusí zvítězit ten, kdo ovládá silové složky státu. V tom mají samozřejmě pravdu, ale nedomnívám se, že by to byl úplně ten hlavní důvod, neboť nepředpokládám, že by čeští politici vážně mysleli na občanskou válku, neboť k ničemu takovému se neschyluje ani smykem (a existuje-li něco jako „národní povaha“, pak ta česká je s tím celkem v rozporu).

Osobně si myslím, že jde v první řadě o závislost, v druhé o zodpovědnost a ve třetí o sebevědomí; až ve čtvrté o nějaké další důvody (včetně občanské války).

Závislost – neozbrojení občané jsou závislí na policii; ozbrojení se dokáží bránit sami a následně ještě lépe vidět, jak moc jsou uniformované opice zbytečné (a škodlivé).

Zodpovědnost – ozbrojený občan přebírá určitou odpovědnost, kterou do té doby neměl, což jej může učinit zodpovědnějším; a přesně to je v rozporu se zájmy většiny politiků.

Sebevědomí – politici chtějí, aby k nim v případě problémů občané vzhlíželi; ti ozbrojení dokáží část problémů (bezpečnost) řešit sami, ergo nevzhlížejí, nebo vzhlížejí méně.

Ozbrojená společnost znamená svobodnější společnost, neboť lidé přijmou část odpovědnosti, kterou za ně v neozbrojené společnosti převzal stát; proto usilujme o to, aby hromová hůl byla naprosto běžnou součástí života co nejvíce lidí. A nezapomínejme, že v momentě, kdy vláda začne své občany odzbrojovat, znamená to, že tito budou své zbraně již brzy potřebovat…

 [ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: Urza
urza
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,21 out of 5)
Loading...