5.12.2018
Kategorie: Politika

Krize ČSSD: Maláčová chce povinnou školní docházku do 18 let!

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Jana Maláčová, která aspiruje na místopředsedkyni ČSSD, přichází s nápadem uzákonit povinnou školní docházku do 18 let. Ministr školství Robert Plaga se „diví“. Já ne, ČSSD už skutečně neví co dělat.

 [ad#textova1]

V době, kdy všechny průzkumy ukazují na další propad preferencí ČSSD, poslední od společnosti Kantar CZ ukázal dokonce na 5%, tj. hranici vstupu do sněmovny, přichází ČSSD se stále novými nápady na podporu zaměstnanců, kteří by se už konečně měli „probudit“ a vzít ČSSD na milost.

Právě a pouze jenom z tohoto důvodu prosadila ČSSD zrušení karenční doby, tj. proplácení prvních třech dnů nemocenské. Z tohoto důvodu by ČSSD chtěla s podporou odborových bossů uzákonit i pět týdnů dovolené. A i snaha zvýšit povinnou školní docházku až do 18 let je přesně z tohoto „progresivního soudku“.

Velmi úsměvná je argumentace paní ministryně: „V době, kdy nám stárne společnost a vzdělávání je čím dál důležitější, nevím, proč je povinná školní docházka ukončená už 15. rokem a není to 18. rok jako v okolních zemích,“ řekla v rozhovoru pro Právo Maláčová.

Opět je to ta samá snaha vlamovat se do otevřených dveří.V české populaci bylo loni podle ČSÚ 13,6 procenta lidí, kteří mají pouze základní vzdělání. A v evidenci Úřadu práce tvořili pětinu nezaměstnaných.

Z této skutečnosti jasně vyplývá, že jen zhruba každý desátý člověk má pouze základní vzdělání a tito lidé tvoří asi pětinu nezaměstnaných evidovaných na Úřadech práce. Myšlenka je to zcela obdobná politice „každý člověk vysokoškolákem“. Je to v podstatě zneužití statistiky k politickým účelům. Ve společnosti prostě jsou lidé, kteří se vzdělávat buď nechtějí, nebo na to tak říkajíc „nemají“. Snaha změnit tuto reálnou situaci zákonnými opatřeními současně svědčí o víře, že zákon je nad přírodu a společenskou realitu.

A ještě existuje i jedna naprosto čerstvá zkušenost. Povinná docházka do školek se zdaleka nepromítla tak, jak zákonodárce očekával. Ve školkách nepřibylo dětí z vyloučených lokalit, kvůli kterým se zákonodárci zasazovali o povinnou docházku do školek. Navíc, těmto „asociálním rodinám“ hrozí navíc pokuta, kterou ani nemohou zaplatit.

Ministryně Jana Maláčová jen potvrzuje, že myšlenkový svět sociální demokracie zůstává stále stejný. Je nutné šířit dobro, ať to stojí, co to stojí. A zřejmě i to je jeden z důvodů, proč se od sociální demokracie voliči odvracejí nejen u nás, ale i dalších státech EU.

[ad#pp-clanek-ctverec]

barton

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...