25.10.2018
Kategorie: Společnost

Strategie EU – kruh socialistické marnosti

Sdílejte článek:

FRANTIŠEK MATĚJKA

Vítejte u našeho dalšího dílu překladu dění v Evropské unii do lidštiny. V březnu 2000 přišla Evropská unie s velkolepou Lisabonskou strategií. To byl šéfem Evropské komise italský levicový politik Romano Prodi. Cílem Lisabonské strategie bylo vytvořit z Evropské unie do roku 2010, to už bylo 8 let zpátky, ´nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa založenou na znalostech, schopnou udržitelného hospodářského růstu, vytváření více kvalitních pracovních příležitostí a zachovávající sociální soudržnost´.

[ad#textova1]

Tuto smělou desetiletku se nějak nedařilo naplnit, a tak ty cíle postupně revidovali, aby ji nakonec potichu uložili do šuplíku a dělali, že nikdy nebyla. Začali mluvit o nových impulsech a v roce 2010 přišli s novou strategií pod názvem Evropa 2020. To už byl šéfem Komise Portugalec Barroso. V mládí maoista a předseda Portugalské komunistické strany pracujících. Nakonec skončil u socialistů, protože Mao Ce-tung byl pravděpodobně asi už moc. Dozvěděli jsme se, že ´krize zcela znehodnotila dosavadní pokrok´. Byly ´odhaleny strukturální nedostatky Evropy´. ´Globální problémy se zhoršují´ a Evropská unie si musí vytýčit ještě smělejší cíle. Museli jsme proto dokončit, cituji: ´evropský výzkumný prostor, zlepšit rámcové podmínky, zahájit program evropských inovačních partnerství, posílit a dále rozvíjet úlohu nástrojů EU, museli jsme zajistit, zlepšit, klást, integrovat, dát větší důraz, prozkoumat, zahájit, zvýšit, vypracovat, usnadnit atd.´

Slyšeli jsme slova o tom, že ´rok 2010 se musí stát novým začátkem´. Dozvěděli jsme se, že v průběhu posledních dvou let ´přišly o zaměstnání miliony lidí´. Že po mnoho let prý ´bude třeba nést tíhu vzniklého dluhu´, a že ´naše sociální soudržnost je vystavena novým tlakům´. Prý také ´vyšly najevo některé základní pravdy o výzvách´, kterým evropská ekonomika čelí. A že Evropa vyjde z hospodářské a finanční vyjde samozřejmě krize posílena. To byl ten rok 2010…

Dnes je šéfem Komise Lucemburčan Juncker, který ve své zemi vládl v koalici se Socialisticko-dělnickou stranou, a který se například zúčastnil slavnostního odhalení obří sochy Karla Marxe v Německu při příležitosti 200. výročí jeho narození. Mimochodem tu sochu zaplatila Čína. Tak si na to vzpomeňte, až budou mít v Bruselu zase řeči o lidských právech.

No a máme tu rok 2018. Lisabonská strategie už neexistuje a do konce strategie Evropa 2020 zbývají pouhé dva roky. A zatímco jinde ve světě jedou a rostou, v Evropské unii se členské státy dál zadlužují, nezaměstnanost řeší dotacemi na dluh a o nakupování státních dluhopisů eurozóny mají zájem snad už jen rotačky Evropské centrální banky. Vlastně zbývá už jen odpověď na otázku, jak se bude jmenovat nová strategie pro další desetiletku, a hlavně co všechno budeme muset z daní a nových dluhů vytvořit, reformovat, urychlit, předložit, rozšiřovat, vypracovat, přetvořit, možná i navrhnout a provést…, abychom znovu objevili kruh té socialistické marnosti.

No a přesně tohle je mimo jiné také Evropská unie. Děkuji za vaši pozornost a těším se u dalšího dílu překladu do lidštiny.

 [ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: František Matějka, předseda Strany nezávislosti České republiky 

frantisek-matejka18998175_0

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...