16.7.2018
Kategorie: Politika

Helsinky: Začíná summit Trump – Putin

Sdílejte článek:

COM

Summit prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina začíná v Helsinkách se zpožděním. Putinovo letadlo dorazilo do Finska téměř o hodinu později. 

[ad#textova1]

Putin a Trump se sice už sešli, ale toto je jejich první schůzka mezi čtyřma očima. V rámci ruskoamerického summitu se také uskuteční setkání ministrů zahraničních věcí Sergeje Lavrova a Mike Pompea.

Putin si na dochvilnosti nezakládá, i na několik schůzek se zahraničními vůdci se v minulosti dostavil se zpožděním. Čekat nechal i britskou královnu Alžbětu II. nebo papeže Františka. Někteří analytici to hodnotí jako úmysl. „Tomuto zpoždění se samozřejmě mohl vyhnout, je v tom jistý záměr. Chce si tim svým způsobem zvětšit publicitu, aby toto setkání nebylo jen o Trumpovi, ať už řekne cokoliv,“ řekl CNN někdější americký velvyslanec při OSN Thomas Pickering. 

Trump plánuje, že se s Putinem nejprve setká mezi čtyřma očima. Jak dlouho má toto jednání trvat, nebylo stanoveno. Později se k prezidentům připojí další členové delegace a summit vyvrcholí společným pracovním obědem. Chce tak očividně zopakovat formát červnové schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kterou označil za mimořádný úspěch zajišťující bezpečnost v regionu.

Zahraniční politika bude schůzce dominovat. Trump se zřejmě pokusí zlepšit vzájemné vztahy, jak to sliboval ještě před svým zvolením do funkce prezidenta. Vztahy mezi Washingtonem a Moskvou jsou podle jeho sdělení nejhorší možné. Obvinil z toho předchozí administrativu prezidenta Baracka Obamy. 

Je možné, že v rámci zlepšení vztahů a většího zapojení Ruska se bude Trump zasazovat, aby se vrátilo do skupiny ekonomicky nejvyspělejších zemí, ze které bylo vyloučeno po anexi Krymu. Určitě se bude jednat o Ukrajině, u čehož panují největší obavy, protože Trump nedávno řekl, že se podívá na to, jak to je s Krymem.

Očekává se také jednání o Sýrii, kde panují spekulace, že bude chtít Trump dosáhnout toho, aby Írán a jím podporovaná libanonská šíitská milice Hizballáh neoperovala u hranic Izraelem. Není ale jasné, co by za to nabídl výměnou.

Objevily se i úvahy, že by možná mohl Trump Moskvě, která se bojí rozšiřování NATO, nabídnout omezení manévrů v Baltickém moři, vše jsou ale jen spekulace.

Podle televize FoxNews se bude mluvit i o údajném ruském vměšování do amerických voleb a ekonomických sankcích uvalených na Rusko.

Mluvčí britské premiérky Theresy Mayové potvrdil, že Trump souhlasil, že nadnese na jednání otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervově-paralytickým jedem novičok, uvedla televize SkyNews. Londýn viní z otravy Moskvu.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...