23.6.2018
Kategorie: Společnost

Inkluze ve školství je jednou z největších zrůdností, kterou dosavadní politici prosadili

Sdílejte článek:

FRANTIŠEK MATĚJKA

Karel Čapek v jedné ze svých knih napsal: „Nažeňte do jednoho stáda koně, vlky, ovce a kočky, lišky a srnce, medvědy a kozy, zamkněte je do jedné ohrady a přinuťte je žít v tom nesmyslném houfu, jejž nazvete Společenský řád, a dodržovat společná pravidla, bude to nešťastné, nespokojené, fatálně rozklížené stádo, ve kterém se ani jeden boží tvor nebude cítit jako doma…“

[ad#textova1]

Když se na inkluzi zeptáte ředitelů škol, závislých na dotacích od svých zřizovatelů, tak moc kritiky neuslyšíte. V celé České republice mluvím s normálními učiteli, rodiči původních žáků, ale i těch integrovaných v rámci inkluze. Reakce a prožitky unavených učitelů, naštavných rodičů z obou stran a jejich dětí by se dala většinově shrnout právě do slov Karla Čapka.

V roce 2016 měly být výdaje na inkluzi 410 milionů korun. Stálo to 600. V roce 2017 to měla být miliarda a stálo to dvě. A v roce 2018 počítá ministerstvo školství s částkou 4,7 miliardy pouze do podpůrných opatření bez investic. Jestli to díky vám budeme moct jednou ovlivnit, tak tenhle umělý experiment na dětech, rodičích a celé společnosti s radostí zrušíme.

[ad#pp-clanek-ctverec]

Autor: František Matějka

frantisek-matejka18998175_0

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...