23.3.2014
Kategorie: Ekonomika

Konec dotací pro výrobce obnovitelných zdrojů energie

Sdílejte článek:

(PAR) 23|03|2014

Musíme myslet ekologicky! Musíme chránit naši matičku Zemi! Musíme podporovat obnovitelné zdroje energie! Ano, to jsou nejúdernější mantry „zeleného náboženství“, které ve svém konečném důsledku však jen vygenerovaly velmi spekulativní systém dotací pro ekologický byznys a zvýšenou zátěž pro daňového poplatníka.

 

[ad#hornisiroka]

 

Je samozřejmě dobré se zamyslet nad různými přístupy k ochraně přírody a chovat se k životnímu prostředí jako jeho součást a nikoliv jako dobyvatel. Je racionální si uvědomit, že zdroje nejsou nekonečné. Je potřebné zkoumat a uvádět v praxi projekty, které z této premisy vycházejí a pomáhají udržovat alespoň zásadní rovnováhu v soužití člověka s jeho okolním „divokým“ přírodním světem. Nelze však tento princip povýšit nad vše ostatní a s revolučním plamenem v oku naopak škodit a likvidovat vše, co se do konceptu „zeleného boje za lepší zítřky či sluníčkové dobro“ nehodí.

 

Ještě větším pokrytectvím se pak stává organizování všemožných podpůrných „zelených programů“, které mají ve svém rodném listě buď jen dobré bydlo kazatelů různých katastrofických scénářů vývoje naší rodné planety, či jen obyčejný politicko-lobbystický byznys se strachem. Je až s podivem kolik bylo katastrofických scénářů různými vědeckými či i pseudovědeckými kutily sepsáno, politicko-mocenskými „pachateli dobra“ rozvířeno, na ně napojenými finančními kruhy pak následně vytěženo, aby nakonec „ve vší skromnosti“ bylo pohřbeno pod hlínou zapomnění.

 

 

Je až s podivem, kolik miliard korun jen v České republice změnilo pod úředním „befelem“ svoje majitele směrem k převážně anonymním akciovým společnostem, podnikajícím v tomto „perspektivním“ oboru ochrany přírody. Nicméně společnost přeci jen pochopila, že se nemusí stále chovat jen jako dojná kráva a vytváří na zákonodárce tlak, který má za cíl alespoň ty nejvíce do očí bijící excesy uvést na poněkud racionálnější míru.

 

Zákonem č. 310/2013 Sb. došlo k novelizaci zákona č. 165/2012, o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů. Výrobcům obnovitelné energie se díky novým zákonným povinnostem zreguluje, respektive ztíží jejich podnikání, neboť pokud si chtějí zachovat nárok na podporu od státu – získat dotace, musí do 1.7. 2014 mít akcie výlučně v zaknihované podobě, tedy akcie musí být zaknihovány v Centrálním depozitáři cenných papírů („CDCP“).

 

Zaknihovat akcie tak musí jak akciové společnosti s akciemi na jméno, tak společnosti, které své akcie imobilizovaly u obchodníka s cennými papíry nebo banky. Tedy nebude stačit čistě změnit formu tzv. anonymních akcií na akcie na jméno.

 

Možná je to tedy jedna z prvních vlaštovek k narušení zeleného byznysu, na kterém, dle zcela evidentních indícií, anonymně bohatnou tvůrci zákonů, rozsévači strachu v korupční symbióze se svými šedými donátory z dnes nejvýhodnějšího oboru „podnikání“ – vysávání státního rozpočtu a ke zlepšení podmínek pro relevantní subjekty, jejichž činnost opravdu přírodě pomáhá.

 

ZDROJ:  trustservices.cz

 

[ad#velkadolni]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...