7.3.2014
Kategorie: Společnost

Asociační dohoda EU s Ukrajinou? Chucpe jako prase

Sdílejte článek:

FRANTIŠEK MATĚJKA 07|03|2014

Odevzdejte trh, odevzdejte pracovní sílu, odevzdejte správu státu. Získáte „hodnoty“ multikulturalismu, politické korektnosti a tzv. lidských práv. Přesně to je shrnutí asociační dohody. A o ničem jiném to není.

 

[ad#hornisiroka]

 

Barroso oznámil vznik dalšího „balíčku“. S balíčky podobného druhu se v souvislosti s faktickým bankrotem řady členských států roztrhl za poslední roky pytel. Balíček pro Irsko, balíček pro Řecko, další pro Španělsko, Portugalsko, nebo Kypr. Je jen otázkou času, kdy dojde na Itálii či Belgii. Ve všech těchto případech balíčky zaplatili nebo zaplatí všichni občané EU, zatímco příjemcem sanací od všech byli a budou jen někteří. Nejnověji bychom měli poslat v přepočtu několik set miliard korun na Ukrajinu. Proč? Protože Brusel chce podpořit z ulice vzešlou novou vládní garnituru. Je lepší, než ta minulá? Ani omylem. Jediný rozdíl mezi tou bývalou a současnou je směr obchodu.

 

Vynechme teď prázdná politická prohlášení a soustřeďme se jen na byznys. Ve finále totiž o nic jiného nejde, protože současná politika už dávno nemá se správou veřejných věcí nic společného. Co výhodného v rovině hospodářské nabídl Brusel Ukrajině? Co obsahují ty dodatky, které nenajdete nejen na stránkách EU, ale ani nově přeskupeného ukrajinského parlamentu, který by asociační dohodu rád přijal? Zatímco v oficiální úvodní obecné dohodě najdete prázdná slova o jakýchsi evropských hodnotách, v dodatcích už je to stará dobrá protektorátní klasika. Jasné podmínky pro každé odvětví, kvóty a časové rámce. Ukrajina například na své náklady předělá rozchod železničních tratí na evropský standard. Odstranění cel zase umožní především dovážet zboží z EU na Ukrajinu. Ukrajina zajisté může recipročně vyvážet do EU, ale s ohledem na kvalitu výrobků je tato možnost jen teoretická. Zásadní položkou je zjednodušení vývozu ukrajinských surovin, ovšem nezpracovaných, aby si unijní zpracovatelské závody přišly na své a mohly to s přidanou hodnotou zase zpátky prodat, to dá rozum. A zemědělství a potravinářství? Pěstitelé a výrobci v Polsku se tetelí blahem při představě, jak zaplaví Ukrajinu svými dotovanými výrobky, neboť na Bruselem požadovanou kvalitu, která by platila ihned, se Ukrajina hned tak nedostane. Zcela zásadní je pak možnost vyvážet pod hlavičkou „made in Ukrajina“ výrobky z EU, přelepené na Ukrajině, do Ruska, kam by se jinak za současných podmínek mezi Ruskem a EU prostě nedostaly.

 

 

Za toto všechno nabízí Brusel Ukrajině povinnou instalaci svých „evropských hodnot“, na kterých jsou založeny „společné politiky“. A k tomu všemu samozřejmě záchranné balíčky, které pomohou nové vládní garnituře přesvědčit prostý lid, že EU je fajnovou budoucností. Zatímco tyto balíčky jako socializaci ztrát zaplatíme všichni, kapitalizace zisku čeká opět jen na některé a jediní, kteří to odserou, budou podvedení Ukrajinci. Dokud na to byla ochotna minulá vládní garnitura kývnout, netrhly se dveře na Janukovyčově dače. Dnes dělají, jakoby ji nikdy neviděli, a jezdí na jinou. Teď už chybí jen to, co tak důvěrně známe. Masivní kampaň PRO, která dá vzniknout dalšímu novodobému hospodářskému protektorátu, schovanému za slova o svobodě. Chucpe jako prase.

 

[ad#velkadolni]

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,93 out of 5)
Loading...