15.4.2018
Kategorie: Společnost

Zaujímáme postoje

Sdílejte článek:

HONZA PALUSKA

V dnešní době si lidé snadno vybírají strany a to za každou cenu. O co snadněji si jí vyberou, o to fanatičtěji jí hájí, přesně podle hesla „kdo nejde s námi, jde proti nám“. Nikoho už nezajímá svobodná diskuse. Nikoho nezajímá respekt k odlišnému názoru. Nikdo nemá zájem o argumenty. Bílá nebo černá, nic mezi tím. Buď jsi se západem, nebo jsi agent Putina. Buď jsi pro EET, nebo podporuješ zloděje. Buď chceš odstranit billboardy, nebo chceš, aby umírali lidi na silnicích. Není střední cesta, jen neotřesitelný postoj navzdory všem a všemu.

[ad#textova1]

Nemám rád nějaké „strany“ a zájmy, kromě toho mého, ale pokud bych si měl nějakou vybrat, volím stranu rozumu, klidně proti všem. Můj oblíbený románový hrdina má jednu dokonalou myšlenku: „Zlo je zlo, Stregobore,… menší, větší, střední, všechno jedno, proporce jsou relativní, hranice nejasné. Nejsem zbožný poustevník, nečinil jsem v životě jen dobro. Mám-li však volit mezi dvěma zly, nevolím raději vůbec…“ Snažím se podle toho vzorce žít.

A stejné je to se Sýrií. Není to konflikt, ve kterém by byla jedna strana lepší než druhá. Není to ani občanská válka, protože v ní nebojuje lid proti své vládě, ale každý proti každému. Většina bojovníků těch tzv. rebelů se v Sýrii ani nenarodila. Jen vyslyšela volání mezinárodního Džihádu. Ale vezměme to jednoduše:

  • Je Bašar Asad mírumilovný beránek? Ne, není.
  • Je to diktátor? Ano, je.
  • Chtěl bych pod jeho vládou žít? Ne, ani minutu.
  • Obdivuji ho? Ne, a nikdy jsem neobdivoval.

ALE, a to skutečně obrovské ale, pravda je taková, že je lepší variantou, než jeho oponenti. Pravda je taková, že se nejedná o občanskou válku s dobrem na jedné straně, a se zlem na té druhé, nýbrž o konflikt regionálních a teď už i světových mocností, z nichž každá sleduje své specifické zájmy. Pravda je taková, že pokud padne režim Bašara Asada, čeká většinu menšin žijících na území Sýrie v lepším případě deportace, v horším smrt (a to často velmi krutá). A hlavně! Pravda je taková, že pro mě, jako obyvatele střední Evropy je nejdůležitější mír a stabilita v dané oblasti. A tu Asad zachovával a je jí schopen zachovat znovu.

Nevím, jestli válka bude a ani nevím, jak rozsáhlý to vlastně bude konflikt. Vím ale jedno, nesouhlasil jsem s válkou v Iráku, která stála tolik lidské krve, že jí nemůže ospravedlnit nic na světě. Nesouhlasil jsem s válkou v Libyi, která bezprecedentně zhoršila bezpečnost v Evropě. A nesouhlasím ani s touto případnou válkou. Nezajímá mě poměřování sil mezi Rijádem a Teheránem, nebo mezi Moskvou a Washingtonem, nezajímají mě ani jiné zájmy. Co mě zajímá je to, abych se nemusel bát v létě na dovolenou. Abych se nemusel proplétat betonovými zátarasy, když jdu na Vánoční trhy. Abych nemusel žít ve všudypřítomném strachu a hlavně, abych se nemusel stydět podívat do zrcadla, že se někde i mým jménem vraždí, jen kvůli ekonomickým, či mocenským zájmům. Karel Kryl kdysi zpíval „zaujímáme postoje, místo abychom stáli“. Já chci stát. A je mi jedno, co si o tom myslí svět kolem mě.

[ad#pp-clanek-ctverec] 

Autor: Honza Paluska

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,61 out of 5)
Loading...