29.11.2017
Kategorie: Politika

Pokud se Andreji Babišovi něco “opravdu podařilo”, tak je to resuscitace KSČM

Sdílejte článek:

MARIE JANDOVÁ

Po téměř třiceti letech se volební zisk KSČM konečně přiblížil výsledku, který bych si představovala a který by si zasloužila – někde okolo pěti procent, když pod pět by bylo ideálních – a v KSČM to okamžitě začalo vřít.

[ad#textova1]

Nastalo tradiční hledání viníků a obviňování, kdo za to může víc a já už jsem se těšila, jak si komunisté vzpomenou na svoji nezastupitelnou historickou úlohu a předvedou nám, jak se s takovými lapáliemi dokázali v minulosti pomocí „přehmatů“ vypořádat. Bylo mi sice jasné, že k popravám by jako v padesátých letech nedošlo, když trest smrti je u nás zakázaný, ale aspoň nějaké pohovory, vylučování, normalizaci, nebo nějaké menší čistky by nám předvést mohli, doufala jsem a jeden čas to už už tak vypadalo.

Nedočkala jsem se. Z KSČM se totiž i přes nejhorší polistopadový volební výsledek stala díky Andreji Babišovi jedna z nejdůležitějších parlamentních stran, protože budou – společně s SPD Tomio Okamury – držet Andreje Babiše nad vodou.

A tak jsem se namísto sesazení Vojtěcha Filipa z funkce předsedy KSČM, nebo dokonce jeho vyloučení z této strany, dočkala toho, že tento komunista měl jednu z hlavních rolí při skládání poslaneckých slibů, když vyvolával poslance, kteří měli slib složit, aby byl následně bez problémů zvolen místopředsedou parlamentu. Dokonce začínám pochybovat o tom, že Filip nebude v dubnu kandidovat na funkci předsedy, jak původně oznámil, když vlastně dovedl komunisty do vládní koalice, i když skryté.

A o tom, jak zázračně soudruzi ožili a jak si začínají okamžitě vyskakovat, svědčí i včerejší Filipovo vyjádření na dotaz, jak budou komunisté postupovat, pokud je žádost o vydání Andreje Babiše stejná jako minule: “Kdyby to bylo stejné, tak bych se jako poslanec musel urazit. Protože v tom případě to znamená, že ten policista, který to vyšetřuje, od září neudělal vůbec nic! To by bylo velmi nekorektní,”  (Příznačné je, že mandátovému a imunitnímu výboru předsedá další komunista, Grospič.)

Opravdu by mě velmi zajímalo, co se tak asi mohlo stát, že vystudovanému právníkovi Filipovi před cca dvěma měsíci policejní žádost stačila k tomu, aby hlasoval pro Babišovo vydání a nyní je mu to málo, dokonce by ho to prý uráželo. Vždyť na podstatě žádosti o vydání nic nemění ani to, pokud by se v ní nezměnilo jediné písmenko. Naopak, tím spíše by si měl stát za svým prvním názorem.

Mě také uráží, když poslanci místo kvalitních a potřebných zákonů vypouštějí ze sněmovny zmetky a trvá jim to většinou mnohem déle, než ty dva měsíce, pokud si ovšem nepotřebují odhlasovat nějaké svoje výhody.

Pan Filip by si měl proto tyto pohádky nechat pro svoje vnoučata a nedělat si srandičky z dospělých lidí. Ať řekne na rovinu: “Andreje Babiše nevydáme, protože na tu bídu se s ním budeme mít jako někdo v žitě.” Bude to vůči nám, občanům, korektní.

Prosím, ani mi v diskusi nepište, že za to mohou občanští demokraté, protože s ANO do koalice jít nechtěli. S ANO bez Babiše by totiž do koalice šel každý.

[ad#pp-clanek-ctverec]
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,24 out of 5)
Loading...