11.11.2017
Kategorie: Společnost

Učitelé dostali přidáno! Tak co si stěžujou?!

Sdílejte článek:

TOMÁŠ HOUŠKA

V dobách, kdy jsem řediteloval, jsem několikrát zažil, jak se ministr školství v televizi chlubil, kolik učitelům přidali (do tarifních tabulek). Ale už neřekli, že školy nedostaly ani o fň víc skutečných peněz.

[ad#textova1]

Takže ředitel měl jedinou možnost: Seškrtat odměny a osobko a nalít ušetřené peníze do těch tarifů. Ve finále na tom učitelé, k překvapení veřejnosti byli nezřídka hůř než před tím přidáním.

Teď jsme byli svědky, jak se “zavedla” (jak typické pro naše školství, které zavádí a nařizuje, příp. zakazuje) inkluze, a aby učitelé měli pocit, že se to dá řešit, dostali na dva roky asistenty placené z “evropských grantů”. A teď už je jasné, že zdroj vyschl, takže od příštího září inkluze zůstane, speciální školy už neexistují, ale ze škol zmizí asistenti, protože na ně nebude. Ale třeba přijde zázrak a něco bude lépe.

Ti politici jsou moudří lidé a mají to všechno dobře promyšlené, pro blaho občanů udělají vše. Také máte ten pocit, ne?

Každopádně teď se děje jiná skvělá věc. Ministr se opět chlubí tím, že “přidal”. Státním zaměstnancům. Rozumějme, že nejvíc ministerským úředníkům, poslancům a dalším potřebným, jejichž reálný příjem hrubě ohrozila inflace. Tedy přidal. Zvedl čísla v platových třídách. A vlastně už je jedno, je-li to ministr školství, financí, nebo ne-ministr financí a budoucí nejspíš premiér. Přepsala se čísla, veřejnost je nadšená a učitelé mají být vděční. Jenže ti asistenti jsou placeni ze zmíněných slavných eurograntů, jejichž rozpočty jsou dávno schválené a nehne s nimi ani pár volů, natož ne-premiér a ne-ministr školství.

Takže ředitelé přesunou asistenty z osmé platové třídy do sedmé a dostanou tu zvýšenou sedmou. A ještě jim zbude pár peněz na osobní ohodnocení (asi 150,- měsíčně!)!!! Také jásáte?

A že všechny politické strany mají v programech, že školství patří k jejich prioritám, že jsem si to nevymyslel?!

[ad#pp-clanek-ctverec]
houska
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...