13.10.2017
Kategorie: Historie

Jak českoslovenští komunisté ve věznicích zabíjeli děti

Sdílejte článek:

BK

Komunisté ve vězení věšeli děti za nohy, mlátili je před matkami, aby se přiznaly. Stalo se, že naštípli páteř malé holčičce, která tak byla do smrti invalidní. Jiné čtrnáctileté dívce zase vymlátili zuby.

[ad#clanek-respo]

Toto vyprávěla Dagmar Průchová, dokumentaristka, která po roce 1989 sbírala příběhy dětí zatčených komunisty spolu s jejich matkami. Ji samotnou zatkla StB v jejích 12-ti letech, když si přišli pro její mámu. Zavázali jí oči, takže vůbec neví jak tam byla  dlouho. 

Děti ve vězení i zemřely, zejména ty nejmenší. Na Ďáblickém hřbitově kam byly tajně vhazovány do neoznačených hrobních šachet je dnes jejich Dětský hřbitov.

Dagmar Průchová natočila na jaře 1990 film o vězněných matkách. Říkala k tomu: “V roce 1990 nebylo v únoru jasné, jak to tady celé dopadne. To jen prizmatem těch let máme pocit velkého vítězství, ale nikdo z nás nevěděl, co komunisté mohou ještě udělat. Volby byly vzdálené. Napadlo mě udělat film o o matkách a dětech ve vězeních.”

Ale, s promítáním filmu Nesmíš plakat v Čs. televizi se to pak mělo tak jak známe z následujících let:  Tehdejší šéf televize nechtěl snímek pustit před volbami. Můj kameraman byl však aktivní a film odnesl na Kavčí hory na techniku, kde si ho promítali. Zaměstnanci pak řekli, že půjdou do stávky, pokud snímek nepůjde do vysílání před volbami. A tak se dostalo Nesmíš plakat ve čtvrtek před volbami na obrazovky.”

“Komunisté se pak vztekali, že jim pokazil volby. Tehdy to vzbudilo zájem, dokonce mi psali mladí komunisti, že vystupují ze strany, že nevěděli, že strana tohle dělala. Zároveň jsem měla i šibeničky ve schránce a různé další výhrůžky. Nebyla to moc idylická doba.” Vyprávěla Dagmar Průchová o červnu 1990.

Mysleme na to při nadcházejících volbách.

[ad#pp-clanek-ctverec]

ZDROJ: BK

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...