7.6.2017
Kategorie: Ekonomika

Máte slovo: Sociální byty

Sdílejte článek:

URZA

Před několika týdny byl tématem pořadu Máte slovo zákon o sociálním bydlení; já jsem se ke zhlédnutí toho dílu dostal až teď, nicméně mě vskutku zaujal. Hostem pořadu byla nepřekvapivě má oblíbenkyně Marksová, ze které zase padala její tradiční socialistická moudra; kupodivu tam však byli tací, kteří ji suverénně trumfli: „Já nechci dávky na bydlení, nechci zatěžovat stát a také mám svou hrdost; dejte mi ze zákona sociální byt!“

[ad#clanek-respo]

Na první poslech jsem nevěřil svým uším a video vrátil zpět, abych se ujistil, že vážně… a vskutku. Dobrá, mimoň se najde všude… jenže totéž tam během hodiny tvrdili ještě dva další lidé; Marksová samozřejmě nezklamala – několikrát zopakovala, že je to otázka hrdosti a že je chápe. Jakým druhem propagandy stát tyhle lidi přesvědčil, že sociální byty padají z nebe? V čem spočívá ta jejich hrdost? V totálním zaboření hlavy do písku? Čím se liší dávky na bydlení od sociálních bytů?

Vždy jsem si říkal, že přejmenování berní na daně či sociálních a zdravotních daní na pojištění nebude mít moc velký reálný dopad; když ale slyším tohle a vidím lidi, kterým sice „hrdost nedovolí“ vzít příspěvek na bydlení, ale volají po sociálních bytech, přehodnocuji svůj názor – jak se ty věci nazývají, má svůj znatelný dopad do reálného světa.

Když existují lidé, kteří si dávky na bydlení nevezmou, ale sociální byt ano, dělají to z přesvědčení a ještě vypustí z pusy, že „nechtějí zatěžovat stát“ (takže jim asi vážně zůstává skryto, že ten sociální byt musí také někdo zaplatit), nejspíše má význam řešit (dle mého názoru absurdní) otázky typu, zda státní zaměstnanci platí daně; a též teď přikládám ještě větší důležitost zdůrazňování, že daně jsou přejmenovaným výpalným, že zákony stát vymáhá násilím, že každá regulace inherentně obsahuje agresi a podobně. Bojujme s newspeakem; nedejme to státu zadarmo!

[ad#pp-clanek-ctverec]

ZDROJ: Urza

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...