29.3.2016
Kategorie: Historie

Kdo je kdo? 3. díl: Robert Pelikán

Sdílejte článek:

MICHAELA HOLUBKOVÁ 29|03|2016

Jízda to bude ještě velmi zajímavá. Dnes poodhalíme roušku tajemství dalšího národního zrádce. Copak se asi skrývá pod maskou benjamínka Boba?

[ad#clanek-respo]

  • Kdo je Robert Pelikán?

Na post ministra vnitra jej protlačil náš Andrejko. Sám Bobo pochází z vysoce prominentní rodiny komunistické éry. Otec Dragutin, docent vědeckého komunismu na katedře marxismu-leninismu Univerzity Karlovy. Matka Irena byla v roce 1993   jmenována profesorkou obchodního práva na Právnické fakultě UK. V letech 1998–2004 byla členkou Legislativní rady vlády ; v letech 1999–2002 byla členkou prezídia Komise pro cenné papíry ; mimoto působila jako advokátka.  Právo „rudé“ vyměnila za právo Evropské Unie, a od 12. května 2004 je soudkyní Soudu prvního stupně Soudního dvora Evropské unie.

Bobo tedy již od mala nebyl nijak zvlášť veden k hledání a naplňování ideálu mravnosti, ale především k úsilí o osobní kariéru a prospěch. Vystudoval právo právě na UK v Praze, neboť jméno jeho rodičů tam hodně znamenalo. Nejsnadnější cesta k právnickému titulu, jako předpokladu další strmé kariéry, viďte? Pelikán se pyšní jen stáží u Soudního dvora EU. Bližší zkoumání prozradí, že tyto stáže vyřizovala v Lucemburku právě jeho matka. 

Povinnou praxi absolvoval v AK Císař, Češka, Smutný a spol. jako zaměstnanec, vedoucí týmu a nakonec ředitel pracoviště. V roce 2007 složil advokátní zkoušku. Obratem nastoupil v Linklaters, v.o.s., Praha, jako advokát. Není to však jen tak nějaká advokátní kancelář, jak si možná myslíte, ale jde o pobočku londýnské Linklaters, což je nadnárodní „továrna“ na právní služby, které poskytuje ve dvaceti zemích 2600 advokátů. V roce 2014 dosáhla tržeb 2 150 000 000 $ (52 mld Kč)! Mladý a ambiciozní Bobo ve 28 letech přičichl k velkým pěnězům.

Jak je známo, s jídlem roste chuť, a proto po dvou letech zakládá svou vlastní advokátní kancelář a své služby nabízí skoro „za hubičku“, za pouhých 2.000,- Kč + DPH za hodinu. Jeho klientela je samozřejmě z vyšších kruhů a tvoří ji takoví klienti jako ČSOB, Penta, MasterCard či Lukoil. V posledním roce jejího působení celková hodnota případů přesahovala 30 miliard! O takových zakázkách si může normální AK jen nechat zdát, že? Mít maminku na správném místě využil náš Bobo beze zbytku.

Všechna rozhodnutí Soudního dvora nejsou veřejně přístupná, nejsou v českém jazyce a zájmové subjekty nemusí být shodné s účastníky soudních řízení.  A přesto existují rozhodnutí, kde dvůr rozhodoval ve věci Bobových klientů: Rozsudek ve věci T-11/08 MasterCard a Rozsudek ve věcech T-38/07 Schell Petroleum NV. Náhoda, „z pekla štěstí“, nebo malá domů? Proč soudkyni dávat hotovost, když můžete firmě jejího syna zadat lukrativní zakázku na právní poradenství?

[ad#clanek-respo]

A já se vás nyní ptám, chcete, aby takový kariérista, intrikán a vlezdobruselista dál zastával ministerský post? Chcete, aby člověk nízkých morálních hodnot, který se drží hesla, že šířit nenávist proti islámu je trestné, dál svým pozadím zahříval ministerské křeslo? Chcete to?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...