20.3.2016
Kategorie: Ekonomika

ECB zavelela do zoufalého útoku

Sdílejte článek:

MARTIN VLACHYNSKÝ 20|03|2016

Čtvrtek 10. března nám připravil jedno z největších monetárních překvapení posledních měsíců a zároveň i ty největší optimisty musel srazit na kolena – konec eurokrize je v nedohlednu. 

Monetární politika ECB se v posledních letech uvolnila jako po třech dýmkách marockého hašiše. No vytoužená cenová inflace, která má spasit evropskou ekonomiku, se ne a ne dostavit. Navíc se od nového roku začal nepříjemně propadat evropský akciový trh, nafouknutý dosavadními opatřeními. Ještě před třemi měsíci ECB na rok 2016 předpověděla Eurozóně 1,7% růst, nyní to přehodnotila na 1,4%.

[ad#clanek-respo]

Další uvolnění se proto předpokládalo. Ale to, co předvedl Draghi ve čtvrtek, překvapilo většinu analytiků asi jako výsledek slovenských voleb. ECB zahájila útok na kvalitu eura hned třemi dělovými ranami.
První je další snížení klíčových úrokových sazeb. Od teď si banky budou moci ukládat peníze v ECB s penalizačním úrokem -0,4%, půjčovat si v refinančních operacích za 0%, tedy za nic a v případě krátkodobé (noční) likvidity zaplatí úrok 0,25%.

Větším překvapením bylo rozšíření kvantitativního uvolňování o celou třetinu. Národní centrální banky tak budou od dubna kupovat každoměsíčně aktiva za 80 miliard nově vytvořených eur. Nejen to. Ještě v létě ECB zvolnila pravidla a umožnila nakupovat i firemní dluhopisy podniků se státním (spolu) vlastnictvím. V zimě k vhodným aktivům přidala i některé dluhopisy vydávané regiony. Teď tam zařadila rovnou ledajaké firemní dluhopisy s investičním ratingem. Manévrovací prostor se jí do budoucna zúžil na šířku oka jehly. Příště se za nové peníze možná budou nakupovat už i slevové kupóny na kosmetiku a dlužní úpisy z dostihů a sázek.

Historické je zejména to třetí opatření. ECB totiž spouští čtyři programy dlouhodobých refinančních operaci, TLTRO, nebo prostě lidově půjček pro banky. Ty mají splatnost 4 roky a úroková míra “může klesnout až na úroveň úložkových úroků”. To jsou ty zmíněné o dva odstavce výše, mají hodnotu -0,4%. Ano, rozumíte tomu správně. ECB se poprvé chystá bankám platit za to, že si od ní půjčí peníze.

Toto je stav, který by byl před pár lety použitelný možná v nějaké ekonomické humoresce. Nyní ji píše sám život. Na otázku novináře, zda ECB v případě neúčinnosti nových opatření zvažuje možnost posílání peněz občanům, tedy takzvaných “helikoptérových peněz”, Draghi odpověděl, že to považuje za “zajímavý koncept”. A nesmál se při tom.

[ad#clanek-respo]

Trhy “správné” reagovaly přesně 90 minut. Kurz vůči dolaru se po počátečním prudkém propadu (centrálními bankéři požadovaný stav) zvedl až nad původní úroveň. ECB již v praxi do dalšího útoku nic nezbývá. Jen nastartovat vrtulníky.

ZDROJ: Martin Vlachynský

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...