17.9.2015
Kategorie: Ekonomika, Politika

EET nijak ekonomice nepomůže. Je to jen další socialistická šikana

Sdílejte článek:

RED 17|09|2015

Už jsme si pomalu museli zvyknout, že se pomalu vracíme ke komunistickému systému hospodaření, kdy v hospodářské soutěži nerozhoduje volný trh, ale politické kšeftování s dotacemi, investičními pobídkami či míra regulací. Každým dnem jsou však našimi socialistickými vládami vymýšleny další a další klacky pod nohy těm odvážným lidem, kteří byrokratuře navzdory ještě mají sílu na podnikání bez “politického krytí” z cizích peněz. Vlajkovou lodí Babišovo-Sobotkovy vlády se v tomto případě stala elektronické evidence tržeb. Co si však o tomto dalším sociálně inženýrském znásilnění trhu myslí někteří oponenti?

[ad#hornisiroka]
.
Na senátní konferenci o elektronické evidenci tržeb (EET) vzkázal vládě v této souvislosti Josef Šíma, rektor CEVRO institutu:
.
  • 1. Nespravovat něco, co není rozbité.
  • 2. Neléčit tak, že léčba je horší než původní příznaky nemoci.
  • 3. Neškodit.

.

1. Šedá ekonomika vytváří užitečné výrobky a služby. Funguje jako polštář, který nabízí meziprostor mezi oficiální ekonomikou a úřadem práce. „To není obhajoba,“ řekl Šíma, „to je jen popis a varování, jaké může mít zavedení EET neplánované náklady.“

2. Šedá ekonomika roste s velikostí „státu blahobytu“. Místo jeho zmenšení ministerstvo financí kvůli EET nabere další stovky úředníků. Ti na rozdíl od šedé ekonomiky žádné užitečné výrobky a služby nevytvoří.

3. Prý díky EET dojde k rozvoji firem, jež nabízejí hardwarová a softwarová řešení. Ale smyslem ekonomiky je rozvoj firem, které nabízejí něco, co lidé opravdu chtějí, ne co musí chtít.

4. Vláda prý chce narovnat podnikatelské prostředí. Ale stejná vláda přerozděluje skoro polovinu ekonomiky a systematicky vytváří velkou skupinu lidí, kteří daně neplatí, respektive jsou čistými příjemci peněz z veřejných rozpočtů, typicky jsou to úředníci. Tím jsou zvýhodněni oproti čistým plátcům.

5. Úkolem vlády je vytvářet prostor pro rozvoj ekonomiky, pro tvorbu bohatství. Hovoříme o živoucím organismu společnosti, ne o nějakém technicistním systému.

6. Ať vláda zlepšuje podnikatelské prostředí. EET to neudělá. Zaměřuje se na marginální problém.

eetbabis

Podle Lukáše Kovandy EET zavádí presumpci viny. Místo dokazování prohřešku u opodstatněně podezřelých budou muset podnikatelé prokazovat svou nevinu. Zabývat se EET má smysl až poté, kdy budeme mít pocit, že daňové a odvodové zatížení práce už nemůže být nižší (dnes je u nás jedno z nejvyšších na světě), až budeme mít pocit, že soudnictví už u nás nemůže fungovat lépe, až budeme mít pocit, že lépe nemůže fungovat školství, zdravotnictví, policie atd.

Bývalý poslanec Martin Doktor vysvětlil význam zkratky EET jako elektronickou eliminaci trhu a položil zajimavé otázky: K čemu nám bude EET, když jejím výsledkem bude zhoršení celkové efektivity ekonomiky? Je cílem prodloužit fronty na úřadech práce a zvýšit výdaje ze státního rozpočtu?

„Každá nová legislativa se pojí s novým úřadem. Nové zákony jsou často motivovány ušlechtile znějícími důvody — mnoho z nich pod záminkou životního prostředí, ochrany spotřebitele, teď boje proti daňovým únikům. Zajímavé je, že nikoho nenapadá to řešit snížením daní,“ poznamenal europoslanec ODS Jan Zahradil. K tomu by se však chtělo dodat, že na to moc nemyslela ani poslední vláda ODS.

Její šéf, předseda ODS Petr Fiala, řekl, že EET je symptomem celkové atmosféry v zemi, již „vyjadřuje dnešní, socialisticko-oligarchická vláda. “Jsme svědky budování nového socialismu a jevu, který ho doprovází: tedy nikomu nevěřit. Vláda systematicky zužuje prostor pro svobodné podnikání, svobodný život. Tento prostor si dosud uchovali podnikatelé. Proto jsou pro dnešní vládu hlavní podezřelí.“

Senátor Jaroslav Kubera navrhl, podobně jako jsme to již před časem psali i my zde na Pravém prostoru, že než EET, měla by přijít elektronická evidence výdajů. Státních. To by mělo pro “zdraví” našeho hospodářství jistě daleko významnější účinek než Babišův soubor šikany a fízlování s názvem EET.  

[ad#velkadolni]

Na závěr ještě komentář řezníka pana Havlíčka: Bylo velmi těžké vystoupit se smysluplným projevem jako sedmý v pořadí po takové plejádě erudovaných ekonomů a řečníků, jakými jsou rektor Šíma, profesor Fiala, Lukáš Kovanda a vědět, že vás sledují oči poslanců, senátorů i novinářů. Veškerá témata byla vyčerpána, nezbylo nic, o čem by bylo možné hovořit a neopakovat po svých předřečnících.

I střihl jsem tedy “spatra” bez přípravy přiblížení takového dne živnostníka, aby lidé viděli, jak v záplavě byrokracie a kontrol už nejsme schopni plnit ani současné zákony a nařízení a plníme je prostě jen a pouze na papíře. A dal jsem socialistickým opravovačům a nařizovačům dobra na vybranou … zda:

  1.  se mám nechat šikanovat, riskovat obrovské likvidační pokuty, pokud se někomu znelíbím a on jednoduše uvede, že jsem mu nedal účtenku, nebo:
  2.  ukončit podnikání, udírnu si odvézt na zahradu, dělat klobásy a uzené sousedům? A chodit si pro podporu v nezaměstnanosti a ještě si nechat od státu platit zdravotní, sociální a dokonce i nemocenskou?

Totéž řešení se týká nás všech, nikoli jen a pouze mne… Před takovým rozhodnutím bude stát řezník jako truhlář, či kadeřnice, manikérka a pedikérka, instalatér i hospodský na malé vsi. A zeptal jsem se také, zda je špatné neplatit daně v případě, že živnostníkovi, ano, daňová povinnost nevzniká?

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...