9.9.2015
Kategorie: Ekonomika, Společnost

BIS: Krade se z veřejných prostředků … a prý za to můžou zákony!

Sdílejte článek:

TOCOMENAPADA 09|09|2015

Z výroční zprávy BIS se dozvídáme, že v krajích a obcích se zneužívají veřejné peníze. A to prý není všechno. “Dalšími rizikovými oblastmi jsou správa společností s majetkovou účastí obcí a krajů nebo přerozdělování veřejných prostředků. Ve všech těchto oblastech BIS zaznamenala rozsáhlé zneužívání veřejných financí,” uvádí BIS ve své výroční zprávě. Kontrarozvědka zaznamenala také “pokusy o ovlivnění rozhodování úředníků na ministerstvu financí, kteří by mohli umožnit hladký průběh čerpání dotace z fondů EU.

[ad#hornisiroka]
 .
Chvíli přemýšlím, ze kterého roku je ta právě zveřejněná zpráva. To nemůže být aktuální informace od tajné služby směrem k veřejnosti v roce 2015. Tak to myslím je už několik dlouhých let. A dokonce jsem se doslechl i o nějakých řešených případech a dokonce soudech. Určitě se tedy nejedná o žádný letošní převratný objev. Neměla snad BIS co dát do výroční zprávy? Nebo se snad i tajnými službami neustále připomínaný a vyzdvihovaný stav nikoho neděsí?
 .
Což to, lidi už zase berou jako běžnou věc , která tak byla, je a stejně bude? Vždyť na předvolebních setkáních věděli všichni jak s tím zatočit. Zapomněli snad ti dnes vládnoucí, že taková situace tady je? Nikdo jim to nepřipomíná a témata pro volební meetingy se ještě nehledají? Potřebujeme si držet, platit a rozšiřovat tajné služby, aby každoročně opakovaly to stejné ? Až do omrzení nebo do dalších voleb?
 .
korupcelobbing
 .
POZOR ALE! Podle zpravodajců však rozsáhlé zneužívání veřejných peněz v krajích a obcích zůstává kvůli zákonům většinou skryté a nepostižené. Situaci by podle kontrarozvědky zlepšila výraznější kontrola na lokální úrovni a větší pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu. Hurá, máme nástin řešení. A s vysokou pravděpodobností pořád nikoho, kdo by to poslouchal a chtěl se tím zabývat.
 .
Ale už se možná s těmi Kobrami blýská na lepší časy. A co teprve EET?! A na nejvyšší úrovni to taky máme “v dobrém směru” – VLÁDNÍ PROŠETŘOVATEL. Nikdo neví , podle jakých pravidel a zásad bude fungovat, ale máme ho. Tak se možná (myslím už v této funkci) seznámí se zprávou BIS, konkrétně s pasáží o “starých známostech” na ministerstvu školství, které vedly k ovlivňování státní správy. Nebo že “docházelo k předávání detailních informací o operačním programu “Vzdělávání pro konkurenceschopnost”,”a taky o snahách o ovlivňování na ministerstvu zemědělství. Možná by taky mohl “mrknout” na pokusy o ovlivnění rozhodování úředníků na ministerstvu financí, kteří by mohli umožnit hladký průběh čerpání dotace z fondů EU, o kterých se BIS ve zprávě zmiňuje. Jé, ten bude mít práce. Ale až poté , co bude vědět jak jí dělat . Nebo až mu někdo udá směr ?
 .
Výroční zpráva BIS opakovaně potvrzuje to, co si všichni myslí. Kdy už někdo začne řešit alespoň ty zákony, díky nimž však rozsáhlé zneužívání veřejných peněz v krajích a obcích zůstává kvůli zákonům většinou skryté a nepostižené?
 .
[ad#velkadolni]
 .
Málo nás, kteří můžou chtít a ještě se pokusit to změnit. Jasně. Mám na mysli ty z Horní nebo Dolní. Ne, ne. Komory parlamentu přece. Kdo z námi zvolených zástupců se toho ujme ? Nebo to zůstane tak a příští rok zase BIS naservíruje veřejnosti informaci o evidentním, ale nepostižitelném zneužívání veřejných peněz? Kdo ví?
 .
ZDROJ: tocomenapada.blog.cz
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...