15.5.2023
Kategorie: Ekonomika

Co vám vláda neřekla o vašich důchodech. Tajemství mezi řádky

Sdílejte článek:

PZ/TOMÁŠ BALVÍN

Ekonomický expert strany PRO Tomáš Balvín podrobil podrobnému zkoumání detaily z vládní konference ohledně konsolidačního balíčku, zaměřil se na důchodovou reformu a odhalil to, co vláda schovala mezi řádky.

Poslouchal jsem tiskovou konferenci vlády „Za pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame. A nezklamala ani v tomto případě.

Vláda, resp. nejčastěji ministr Marián Jurečka totiž ve čtvrtek 11. května řekl několik „okrajových“ informací, které vlastně ani nebyly překvapivé, ale doplněné o předložená opatření vytváří velmi katastrofický obraz. Jako když dílky puzzle složíte dohromady.

Posuďte sami:

1) Nejprve nás vláda informovala, že důchodový systém čeká do deseti let deficit 350 mld. Kč (v dnešních cenách), pokud nedupneme nyní na brzdu. Někteří ekonomové říkají 400 mld. Kč, někteří dokonce 500 mld. Kč. Nemá ale smysl zpochybňovat číslo 350 mld. Kč neb je i to dostatečně hrozivé a alarmující.

2) Dále nás informovala, že loni se vyplatilo na důchodech 600 mld. Kč a letos by to mohlo být o 90 mld. Kč více. Tedy 690 mld. Kč.

3) A poslední střípek vypustil ministr Jurečka v této větě: „Část příjmů ve stáří by si měl člověk zajistit z penzijního připojištění, na které přispívá stát.“

Zdánlivě tři nesouvisející informace. Tak je pojďme dát do souvislostí. Pokud dáme dohromady první dvě informace, tak nám říkají, že v dohledné budoucnosti očekává stát výdaje důchodového systému přibližně na úrovni 1 000 mld. Kč (důležité upozornění v dnešních cenách) z nichž 35 % (tedy 350 mld. Kč) není kryto příjmy důchodové systému. Ještě jednodušeji lze říci, že na 35 % budoucích důchodů stát nemá peníze.

Nyní si k tomu přidáme jedno nevyřčené sdělení – ze všech vládou vyřčených změn důchodového systému vedou ke zvýšení příjmů pouze dvě: 1) zapojení „dohodářů“ (DPP) do pojistného systému a 2) nárůst odvodů OSVČ. Všechny ostatní změny se zvýšení příjmů netýkají. Pokud budeme optimisté tak tyto změny mohou přinést do systému přibližně 30 mld. Kč. Pořád nám ale chybí peníze na 32 %, tedy přibližně 1/3 důchodů.

Vláda ale celou změnu prezentuje jako snahu o dosažení udržitelného, tedy vyrovnaného důchodového systému. Vzhledem k výše uvedenému to ale znamená jediné:

Všechny ostatní změny vedou pouze jen a k tomu, aby se snížila doba poskytování důchodu a snížila jeho výše natolik, aby se tím vykompenzovalo 32 % očekávaných důchodů dle současného důchodového systému. Bavíme se ve skutečnosti o snížení důchodů o 32 %.

Postupně se tedy bude zpomalovat růst až rozdíl mezi původním a novým důchodem bude 32 %. Pokud někomu nyní vychází že by měl mít, až odejde za 5 let do důchodu, důchod, 24 tis. Kč (v dnešních cenách), tak bude mít jen 16 tis. Kč (v dnešních cenách).

To, že tomu tak skutečně je, potvrdil ministr Jurečka tím třetím sdělením. Ten rozdíl vám má vykrýt vaše spoření, kterým jste si původně chtěli k důchodu přilepšit. Tím, že vám na to malým dílem přispívá stát, to pan ministr považuje za erární peníze, o kterých muže rozhodovat, a tak vám je rovnou použil a přidal k vašemu sníženému důchodu.

A o tom je ve skutečnosti je celá jejich důchodová reforma – 32 %!

Tomáš Balvín

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
12 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)