25.4.2022
Kategorie: Společnost

Mediální hovínka LXIV.

Sdílejte článek:
Itálie vyřešila problém nebezpečné závislosti na ruských zdrojích tím, že bude plyn kupovat z Angoly a Konga. Ano, úplně tomu rozumím. Africké země jsou přece světově proslulé svojí stabilitou, solidností a spolehlivostí. 

S pravdou se šetří. Možná proto, aby zbyla

Představte si, že jeden nechvalně proslulý unijní premiér, jehož jméno se v pozitivní souvislosti nikdy nesmí vyslovit, se prý drze zeptal, jestli je „masakr“ v Buči kromě neověřených tvrzení jedné ze silně zainteresovaných stran, hromady emocí  a drobných nesrovnalostí podložen i nějakými faktickými důkazy. Místo toho, aby okamžitě vyhlásil Rusku válku, jako všichni ostatní antifašisté. Jen mlžil a prorusky trolil, že:“… je třeba všímat si všech válečných zvěrstev a vést v patrnosti, že žijeme v éře rozsáhlých manipulací.“ Taky vyzval k nezávislému vyšetřování a k ochraně civilistů. Hajzl jeden, nevěřící. Asi nejzábavnější pak je, že celý článek, jehož zjevným účelem je pouze přisypat něco hnoje na odporného vyvrhela, je navíc v duchu jedna paní povídala a s informací přišly dva určitě velice směroplatné ukrajinské weby, které oba končí na „pravda.“ A jak mnozí z nás pamatují: když se ve státě, kde fakticky neexistuje svoboda projevu něco jmenuje pravda, obsahuje to s vysokou pravděpodobností pravý opak. Ta lehkost a samozřejmost, s jakou Západ považuje cokoliv, co prohlásí Ukrajinci, automaticky za slovo Boží, je poměrně silně depresivní. Kdyby Zelenský řekl, že na Majdanu bude příští týden na podporu Ukrajiny ve žlutomodré flitrové kombinéze koncertovat Elvis, tak si všichni okamžitě objednají lístky.

Za pravdu je různá sazba, jednou pomník, jindy vazba

A ještě jednou údajná ruská My Lai války na Ukrajině, Buča. „Příspěvky zpochybňující zločiny v Buči se na facebooku sdílely častěji než pravda,“ zní titulek Hovinek. Vida. Jsem nevěděl, že už se to řádně, rychle a nestranně vyšetřilo, jako třeba kdysi ve Vietnamu a tak, a pravda už vyšla najevo. No a pokud ne, tak kdo teda určil, co je pravda? Zelenský? Ti Ukrajinci, co střílejí ruské zajatce? Fejsbůk, Vystrčil nebo Hovinky? A že lidi odmítají žrát na povel propagandu, ať už ukrajinskou, ruskou nebo jinou, je normální a společensky prospěšné. Znamená to, že přemýšlejí. A to je přece báječné, že sami přemýšlejí, což posiluje občanskou společnost, nebo ne?

Zbavit iluzí se musí všichni

Rusko se musí zbavit imperiálních iluzí,“ jmenoval jakýsi naprosto bezvýznamný ukrajinský potentát podmínku k případným jednáním. Tak, určitě. Ovšem cosi mi říká, že iluzí, ať už jakýchkoliv, by se v souvislosti s touhle prapodivnou válkou mělo zbavit nejenom Rusko. Protože nic není NIKDY jen černé, nic není jen a pouze bílé. A ve válce tuplem.

Za co seš tady? Za chlebíčky

Jakýsi, tentokrát pro změnu zase bezvýznamný český obecní potentát, dal na asociální sítě fotku tácu chlebíčků se sýrovým zetkem a už se to oficiálně vyšetřuje.  Zajímavé. Ne v Rusku, ne v Číně, ne v Severní Koreji, ale v České republice vás zjevně už můžou zavřít i kvůli tomu, jaký si doma uděláte chlebíčky. A „svobodná“ média to sdělí jako fakt, jako něco, co je úplně v pořádku a má to tak být. To je ještě mnohem zajímavější.

Méně by bylo více

Vláda konečně chystá zákon k potírání dezinformací. Ostatně po dělostřelecké přípravě přichází vždycky útok. Vrábelové a Kartousové připravili munici, média dodala kanóny a cílem byla společnost. A když je společnost díky cílenému  a masivnímu ostřelování dobrem už tak akorát, je třeba se posunout dál. A z nedávno nepředstavitelného díky tomu udělat nutné. Upravit normu. Potlačením svobody. V zájmu svobody… Závěrem si znovu shrneme obecný postup. Zaprvé, vyrobíte problém. V tomto konkrétním případě tak, že lidi trvale manipulujete tím, že jim soustavně lžete, překrucujete nebo zamlčujete fakta, čímž je dezinformujete. Což má za následek, že vám lidi přestanou věřit a hledají si informace jinde. Zadruhé, vámi vyrobený problém dezinformací interpretujete jako útok nepřátel informací dezinformacemi a vyhlásíte křižáckou výpravu na potírání dezinformací. Zatřetí, soustředíte veškeré své i spřátelené zdroje užívané k manipulaci veřejným  míněním na propagaci existence problému, jeho velké závažnosti a jeho trvalé usazení do struktury. Začtvrté, po skončení dělostřelecké přípravy „problém“ za potlesku médií a užitečných idiotů a za dezorientovaného mlčení vámi dezinformované většiny prohlásíte za vyřešený tím, že na něj bude taky paragraf. Já se přiznám, že my u nás doma jsme si takhle jednou koncem roku 1989 představovali budoucnost fakt různě, ale že si jednou budem zase připadat nemlich jako za komančů, to nás teda fakt nenapadlo.

Budiž školky!

Mateřské školky přijaly tisíce ukrajinských dětí a stále v nich ještě zbývá cca 13 tisíc volných míst. Hm. Paměť mi ještě slouží, takže si vybavuju to nedávné konstantní skuhrání, že Česko má kritický nedostatek míst v mateřských školkách. Naposledy těsně před začátkem války na Ukrajině. Činím z toho závěr, že buďto lhala média předtím, nebo lžou teď, nebo lhala předtím i teď a nebo, že prostě Bůh miluje  dokonalou, bezchybnou, mírumilovnou a demokratickou Ukrajinu stejně jako my a proto učinil zázrak.

Když jsi zaměstnanec Kremlu a šíříš kremelské lži

Aktuálně.cz pitvá „kremelské lži“ ruského velvyslance při OSN a zcela zjevně se podivuje nad tím, že Vasilij Něbenzja nehájí v OSN zájmy USA či Bruselu. Jsem asi divnej, ale mně to přijde normální. Že vyslanec Ruské federace při OSN na její půdě hájí zájmy Ruské federace, obhajuje její činy a tlumočí její pohled na ně. To samý tam pro svoje země dělají i všichni ostatní velvyslanci, tedy pokud zastupují státy s alespoň kouskem cti. Pochopitelně existují i velvyslanci, kteří zastupují státy bezectné, jako například Českou republiku, a ti tam zpravidla skutečně ohnivě nehájí zájmy své země, ale toho, komu zrovna aktuálně lezou do zadku. Což není Něbenzjův případ a trio redaktorů Aktuálně má zjevně problém se s tím vyrovnat. A proto speciálně pro redakci Aktuálně.cz uvádím, že to, že diplomaté prezentují stanoviska svých zemí je velice užitečné, usnadňuje to orientaci a případné jednání. Kdyby  například představitel Ruské federace prezentoval v OSN zájmy Ukrajiny, působilo by to velký zmatek a hlavně, bylo by to kurevsky divný, že?

Když dva dělají totéž, není to vždy totéž

Rus, podle narativu tedy občan autoritářského režimu, chtěl bojovat na Ukrajině s Ukrajincema za jejich zemi a v Rusku mu proto hrozí 15 let. Zajímavé. Když Čech, občan liberální demokracie, chtěl v podstatě to samé, dostal 21 let. V tom Rusku je to fakt hrozný. Už aby tam taky měli liberální demokracii.

Nad Tatrů sa blýska

Slováci vždycky nejdřív konají a až potom myslí. Někdy je to roztomilé, ale většinou to je na palici. Malé státy by se měly chovat přesně opačně, ale co už, ať si dělají, co chtějí. Díky tomu mívají například o dost imbecilnější vlády a prezidenty/ky, než máme my a podle toho to tam taky vypadá. Nicméně, tenhle průzkum, podle kterého si skoro půlka Slováků myslí, že válku na Ukrajině vyprovokovalo NATO, napovídá, že dokonce i Slovensko má ještě naději.

Měl se na formule dívat radši s Kim Čong-unem

Ukrajinská a západní realita. Ukrajinský, demokraticky volený politik, který se neprovinil ničím jiným, než že před spojenectvím s kulturně odlišnými, tisíce kilometrů vzdálenými zeměmi, dával přednost spojenectví s kulturně blízkou sousedící zemí, je západními médii vláčen bahnem a doma terorizován. Protože se s Putinem kdysi díval na závod formulí. „Princ temnoty…“ Jsem divnej já, nebo spíš  novináři?

Až do posledního Ukrajince

Sto tisíc Čechů už poslalo Ukrajině miliardu na zbraně. Asi aby válka trvala dýl, aby umřelo ještě víc lidí, rozbilo se víc baráků a sem přišlo ještě víc uprchlíků. Protože tohle bude jedinej efekt. Zatleskal bych, kdyby se vybrala miliarda na léky nebo další potřebné věci, co Ukrajině zoufale chybí. Zatleskal bych, kdyby tam vláda poslala místo tanků polní nemocnice. Protože to by Ukrajincům, a fakt nemyslím Zelenskýho, oligarchy nebo nácky z Azovu, aspoň k něčemu bylo.

Poznáme přece genocidu, byli jsme v učení u mistra 

Macron nechce počínání Rusů označit za genocidu,“ rozčilují se Hovinky. Divnej pavouk, že? Když Ukrajinci řeknou, že je to genocida, tak je to genocida, a basta fidli! Vždyť se jí kdysi sami učili provozovat pod dohledem těch nejlepších, třeba v Babím Jaru, tak kdo by jí měl poznat líp! Takže nějak to dál zkoumat, nebo dokonce nestranně vyšetřovat a shromažďovat důkazy netřeba. Prezident bojující strany se kterou se kamarádíme, to prohlásil v televizi, a to stačí. A když to samé říká bojující strana se kterou se nekamarádíme o bojující straně, se kterou se kamarádíme, je to jasná lživá propaganda a taky basta fidli. Jak je ten svět jednoduchej, když jsi jednoduchej.

Rudé právo, rok 1952

Tohle je z placeného soudku, ale pro potřeby hovínek nám titulek bohatě postačí. Ostatně neumím si představit, že někdo zaplatí, aby si ten poblijon přečetl celý. „Bohyně lži a nenávisti. Putinovu propagandu táhne trio fúrií,“ zní onen titulek iDnesu. Jistě. Na lež a nenávist mají patent jenom v Rusku. Západní a potažmo česká propaganda je plná pravdy a lásky. „Bohyně lži a nenávisti, fúrie…“ Bože můj, je mi trapně za toho vydlabaného komsomolce, co to sesmolil. Existuje na to termín – argumentační faul. Jeho podstata spočívá v tom, že když ti dojdou argumenty, nebo jsi je nikdy ani neměl, nebo jsou silně vachrlaté, zaútočíš na osobu oponenta. A mimochodem, alespoň jsou o dost hezčí, než jejich evropská kolegyně fúrie Jourová.

Nejznámější český exportní artikl

A pravda a láska podruhé. Vystrčil už není Tchajwanec, pravda a láska ho zavála na Ukrajinu a tak je teď zase Ukrajinec. „Ukrajinská pravda láska musí zvítězit nad ruskou lží a nenávistí,“ prohlásilo to exportní láskyplné vemeno plné nenávisti velice originálně v Kyjevě. Trochu jsem se nad tou třeskutou a ošoupanou frází zamyslel. Jak ten kokot asi může vědět, na čí straně je v týhle válce pravda a láska a na čí lež a nenávist? Na tý ukrajinský? Protože mu to řek Zelenský? Protože se balíme do ukrajinský vlajky, protože se nám to hodí do karet? Protože nic než fráze a naučený bláboly v tý svojí prázdný palici nemá? Můj dojem z války na Ukrajině je ten, že ano, lži a nenávisti je tam habakuk. Ale na čí straně je jí víc, s tím bych byl na místě soudruha senátora sakra opatrnej.

Válka v nepřímém přenosu

Jakýsi generál se pro Hlas Ameriky vyjádřil k válce na Ukrajině z propagandistického hlediska. Pár bodů mne skutečně zaujalo. Už jen titulek: „Válka v přímém přenosu…“ Ano, toho jsem si všiml hned na začátku. Tedy toho, že tahle válka, na rozdíl od všech předchozích válek za posledních 30 let NENÍ v přímém přenosu. Od první války v Iráku přitom média vždy vysílala přímo z bojišť. Přece si pamatujete ty hejna opřílbovaných a ovestovaných novinářů a novinářek, jak nám dokola v přímých přenosech referovali přímo z bojišť? Ale z týhle války ne, žádný přímý přenosy nebo reportáže z bojišť se v podstatě nekonají. Jen sem tam něco pochybného z pochybného mobilu a jinak jen fotky, háelpéčka (hluboce lidské příběhy) a ukrajinská propaganda. Je to tak diametrální rozdíl, že to bije do očí a dlouho jsem to nechápal. Popravdě tomu nerozumím doteď, proč není Kubala v blembáku v Mariupolu a nevysílá. A protože  úplně chybí vysvětlení, jedno jsem si našel sám. Nedávno i naše média nenápadně zveřejnila fakt, že ukrajinská armáda se stáhla do měst. Jinými slovy, že ukrajinské tanky, děla, rakety, kulomety a zákopy jsou takřka výhradně hlavně mezi paneláky plnými civilistů. Čímž se částečně vysvětlují kolaterální ztráty mezi nevojáky a mýty o genocidě. Protože pokud chtějí Rusové zničit ukrajinský raketomet stojící vedle paneláku, existuje slušná šance, že místo něj trefí ten panelák, že. A tak furt dokola. No, a asi i proto se žádná válka v přímém přenosu nekoná, žádný Kubala v Mariupolu v zákopech nebude. Protože by se tím narušoval mýtus o ukrajinské pravdě a lásce a ukrajinských hrdinech, co se kryjí špitálem či porodnicí. Text dále obsahuje spoustu hlušiny a tak vypíchnu už jen jednu věc. Cituji: „Tam je vidět jednotný vizuální vjem, že to dělají cíleně a pracují s cílovým publikem.“ Míněna ukrajinská vláda. Ano, to teda pracují. To se musí nechat. Všechna čest. Na pravdu přitom sice často sere pes, ale co už, tak to prostě chodí.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...
25 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)