22.4.2022
Kategorie: Ze světa

Ucho se utrhlo. Na Slovensku

Sdílejte článek:

IVAN BEDNÁŘ

V řadách hnutí ANO zavládla panika. Slovenská policie oznámila, že chce poslat do vazby expremiéra Fica.

Policie viní Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně zneužití pravomocí a založení a podpory zločinecké skupiny. Dále je podezírá z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů, včetně dnes již bývalého prezidenta Andreje Kisku a nynějšího ministra financí Igora Matoviče.

Slovenští poslanci nemají imunitu před trestním stíháním, obvinit je nelze pouze za hlasování a za výroky přednesené ve sněmovně a v jejích orgánech. Dnešního šéfa opozičních sociálních demokratů ale i tak nemůže soud poslat do vazby bez souhlasu sněmovny.

Spolu s Ficem a jeho stranickým kolegou Kaliňákem byli obviněni i někdejší policejní prezident Tibor Gašpar a podnikatel s vazbami na představitele Směru-SD Norbert Bödör. Gašpar a Bödör jsou už delší dobu stíháni v kauze, která se týká podezření ze zneužívání policie. Podle listu Sme se policii po obvinění Fica a Kaliňáka podařilo tuto kauzu spojit se špičkami Směru-SD. Mezi poškozenými ve Ficově a Kaliňákově případu jsou podle policie hlavně Kiska a Matovič, jehož hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti v roce 2020 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby. Ty skončily porážkou Směru-SD a jeho odchodem do opozice. Kiska se z pozice prezidenta vymezoval vůči Směru-SD, silným kritikem sociálních demokratů je dlouhodobě Matovič.

Policie se opírá například o výpovědi bývalých čelných představitelů finanční správy ohledně požadavků na diskreditaci Kisky a Matoviče v souvislosti s jejich podnikáním. Fico v minulosti označil Kisku i Matoviče za daňové podvodníky a do médií také unikly neveřejné informace o Kiskově firmě. Ty se týkaly možného daňového deliktu Kiskovy společnosti v souvislosti s financováním jeho kampaně před prezidentských volbami v roce 2014, ve kterých Kiska porazil Fica. Prokuratura v daňové kauze podala na Kisku obžalobu minulý týden, exprezident případ v minulosti označil za mstu od Fica.

Nervozitu mezi špičkami hnutí ANO zřejmě vyvolalo, že by si čeští policisté a státní žalobci mohli vzít mustr od svých slovenských kolegů a konečně požádat o vazbu i jejich šéfa Andreje Babiše. A ve vazbě dochází často k tomu, že uvězněný ptáček začne„zpívat.“

S Babišem by se jistě svezli i jeho bývalá pravá ruka Faltýnek, bývalá ministryně financí Schillerová, exministři Havlíček a Brabec. A možná ještě někdo další. Lži, podvody, zastrašování, zaklekávání. Nebylo toho málo.

Materiálu by tak měla mít policie víc než dost. Čapí hnízdo, tam už policie podala návrh na obvinění za zneužití dotace a poškození zájmů Evropské unie, 100 milionová dotace Penamu na stavbu údajně„zdravějšího toastového chleba.“ Tam již stát požaduje po Agrofertu její navrácení, když Evropská unie odmítla peníze proplatit, a další. Úhrnná škoda někde kolem jedné miliardy.

Jak k tomu přijdou nebohý hradní kancléř Mynář, který má vrátit pakatel, šest milionů na stavbu luxusního penzionu? A zámecký fořt Balák se svým milionem za prodej šutrů v lánské oboře?„Čučkaři,“ řekl jejich pán Miloš Zeman a osvobodil svého nadlesního s tím, že Hradu prý nevznikla žádná škoda.

Ve Velké Británii také nevznikla žádná škoda a chystají se vyšetřovat premiéra Johnsona za to, že si se svými zaměstnanci vyhazoval z kopýtka v době, kdy v království byl zákaz sdružování se osob.

Možná se tak blíží konec„nekonečnému“ některých jednotlivých kauz bývalého našeho premiéra v naději, že se na ně zapomene. Nezapomene.

Jak praví české přísloví – tak dlouho se chodí s džbánem… a na Slovensku se už ucho utrhlo.

 ivanbednar.blog.idnes.cz

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 2,04 out of 5)
Loading...
25 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)