22.3.2022
Kategorie: Společnost

Hon na čarodejnice v Národním divadle

Sdílejte článek:

VLK

Národní divadlo pro mne  bylo čímsi posvátným. Bodem české státnosti a historie, srovnatelným s korunovačními klenoty, Pražským hradem, Řípem, Blaníkem.Takovýhle  rozměr  pro mne  Zlatá kaplička představovala. Ano , čtete  dobře  PŘEDSTAVOVALA!  Minulý  čas je na místě. Nyní z té výlučné a posvátné kategorie  zmizela. Nejspíše  do konce  mého života.  Dostala  se  na  úroveň Poslanecké sněmovny  a Senátu. Tedy  na úroveň obyčejného primitivního politikaření a demagogie.

Proč?  Hned se to dozvíte!

 

VýstřižekVýstřižek1

Ano – nejde o bojkot  ruské kultury.. Bla, bla, bla , bla…Už vadí i Čajkovský! Neuvěřitelné!!!

Ten dopis podepsal  umělecký  ředitel Opery ND , jakýsi zřejmě Holanďan. Je typické , že  vrcholně a jedinečně  českou kulturní instituci  řídí  cizinec!  A ten rozhoduje, co je pro nás vhodné, kdy je to vhodné a podobně!

Ten, kdo mi tu faksimili oznámení  ND zaslal k tomu připojil následující dovětek:

Národní divadlo stáhlo inscenaci Čajkovského opery Střevíčky.“ Operu napsal P.I. Čajkovskij podle povídky N. Gogola „Noc před vánocemi“ z roku 1831. N. Gogol byl rodákem z Ukrajiny, podle rodinné legendy pocházel ze starodávné ukrajinské kozácké rodiny a byl potomkem slavného kozáka Ostapa Hohola, který byl koncem 17. století hejtmanem na Ukrajině. „Noc před Vánocemi“ byla napsána N. Gogolem v raném stádiu tvorby v roce 1830. Materiálem k napsání tohoto příběhu bylo autorovi studium folklóru a zvyků, které převládaly v ukrajinské vesnici. Hrdinové z pohádky „Noc před Vánocemi“ jsou romantizující prototypy ukrajinských vesničanů. „…Považujeme v současné situaci za zcela nevhodné inscenaci Čajkovského opery Střevíčky realizovat …“, napsal k tomu umělecký šéf Petr Boye Hansen. /viz interní dopis v příloze./ Já zase považuji rozhodnutí ND za idiotské a ostudné, ukazující, kam jsme během pár týdnů klesli. Jen tak pro zajímavost: Pradědeček Čajkovského byl ukrajinský kozák, matka vnučkou Francouze. Ale třeba na Čajkovském vadí jeho čestný doktorát z Camridge.

Nechtějme od Holanďana, aby  cosi tušil o Gogolovi a Čajkovském,  o divných poloopilých podlidech  odněkud  z Asie. Nechtějme  to  po absolventech  současného českého vzdělávacího systému. Nechtějme  to  ani po těch, co vědí a znají,  ale neřeknou, protože  si nechtějí  zadělat na existenční problémy.

Nad tím prvním mávněme  rukou,  nad těmi druhými si přiznejme, že  jsme selhali my  sami . V rodinách. ty třetí nesuďme. Nevíme, jak bychom se na jejich místě dnes zachovali my. V Národním zjevně  vypukl hon na čarodejnice!

Proto to všechno už je pro mne  Národní divadlo už jen další  pletichářská politikářská platforma. Nikoli výjimečný  stánek české kultury!

vlkp

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
12 komentářů