Tentokrát se trefím

Francis Fukuyama v souvislosti s válkou na Ukrajině předpovídá, že Rusko prohraje, Putin bude zmizelej, slavné ukrajinské vítězství vyvede západní demokracii z úpadku a zrodí se nová svoboda. Což se nejmarkantněji projeví pořádáním politických procesů s populisty. A populista je každý, kdo před válkou „projevoval sympatie“ k Putinovi. Například Orbán. Furt lítá do Moskvy, nakoupil tam pro Maďary levný ruský plyn a elektrárnu jim staví Rosatom, populista jeden. Jen pro pořádek: Francis Fukuyama je ten samej týpek, co se v roce 1992 se svým „Koncem dějin“ trefil přesně do bílého (chtěl jsem původně napsat „do černého,“ ale nejsem si jist, zda to za stanného práva nebo co to tady teď vlastně máme, není taky trestné)A dalších dvacet let si z něj proto všichni dělali kozy. Protože těsně předtím než ve světovém měřítku definitivně triumfovala totalitní a komunistická Čína a těsně před začátkem gigantické expanze islámského fundamentalismu prorokoval, že liberální demokracie právě slavně celosvětově zvítězila, všichni ji proto zavedou a všechno bude už jenom úžasný a nejúžasnější.

Bylo by to krásné

Udatný Čurgalialias Petr Fiala kdesi prohlásil, že „35 korun za litr by bylo krásné, ale to nejde, to není ani v Evropě…“ Chtěl bych touto cestou udatného Čurgaliho informovat, že by to nebylo krásné. To, že před válkou na Ukrajině stál litr 35 korun neznamená, že to byla cena ze které řidiči skákali metr vysoko radostí. Byla to jen o něco menší zlodějna než „válečný“ litr za 50. A lví podíl na ní měla a má právě vláda, díky nemravné dani. A mám ještě jednu poznámku, k „… to není ani v Evropě…“ Ale je, všude kolem JE TO levnější, než u nás. A víte, pane premiére, kde v EVROPĚ je teď, za tej vojny s Napolijónem Putinem, benzín vůbec nejlevnější, ve srovnání s cenami u nás cca o 50%? Na Ukrajině. V zemi, kde je válka. V zemi, kde byla, ve srovnání s námi, bída už před ní. Tuhle záhadu mi zatím nikdo nevysvětlil. Ani veřejnoprávní televizní Brouk Pytlík Stach, který jinak nám dementům z obrazovky radostně vysvětluje úplně všechno, od virů přes astrofyziku až po ruskou válečnou strategii.

No, konečně!

Jste špičková odbornice na Rusko, ale protože ho zpravidla vidíte úplně jinak než určuje správný „narativ“ reprezentovaný například soudružkou Procházkovou, jste na černé listině a média se vám vyhýbají obloukem? Řekněte, co chtějí  slyšet, například, že se Putin přepočítal a končí a budete je muset odhánět.

Na Moskvu!

Když se majitel firmy Jablotron Dědek vysral na všechny svoje klienty v Rusku a Bělorusku, kteří se nevyfotili s antiputinovskou cedulí, říkali jsme si u nás doma, že  o takovém obchodním partnerovi asi každý klient bez ohledu na národnost určitě sní. Tedy, říkali jsme si něco výrazně expresivnějšího, ale to napsat fakt nejde. Ovšem Dědek se vzápětí překonal a hranici dosažitelné demence opět výrazně posunul. Když něco ze svých miliard investoval do mezinárodní kampaně za jadernou válku. Čímž se nikoliv poprvé potvrdilo, že schopnost vydělat miliardy bohužel nezaručuje, že jinak nejste úplně vydlabaný.

Pozdě a málo

Pan prezident po delší době opět předvedl pěkné salto a v souladu s konsensuálním mainstreamovým „narativem“ dští oheň a síru na Putina i Rusko a miluje Ukrajinu. Výsledkem ovšem je, zdá se, pouze to, že nyní ho za senila označují také Rusové. U nás si tím saltem nijak nepolepšil, u významné části společnosti je za senila a kremlobota furt, ačkoliv právě veřejně políbil prsten.

Nebe a dudy

Vyhodili nás z práce za nesouhlas s invazí na Ukrajinu, říkají Rusové.“ Ano, perzekuce za nesprávný názor je v totalitních státech běžná. Přestěhujte se k nám, na Západ. Není mi znám jediný případ, kdy by na Západě někoho vyhodili z práce kvůli tomu, že nesouhlasí s ruskou invazí na Ukrajinu. Tady se z práce vyhazuje jen za nesouhlas s „cancel culture“ a dalšími výdobytky vládnoucího levicového progresivismu.

Kozel zahradníkem

NATO sbírá důkazy o tom, jak Rusové na Ukrajině používají kazetovou munici. Aha. Svět má velké štěstí, že tu ošklivou kazetovou munici používá jenom Rusko a NATO se jí vyhýbá velkým obloukem. Napadá mne jediný použitelný komentář: Kozel zahradníkem.

Sláva!

Žalobci už vědí, jaké paragrafy použít na schvalování ruského útoku na Ukrajinu.“ To je dobře. Jsem z té právní nejistoty byl celý neklidný. Když tady ve dvaačtyřicátém bylo „schvalování“ trestné naposled, bylo jasno hned.

Dělají to ty gule?

Dominantní vlastností Mirka Topolánka bylo a je, že vždycky všechno věděl dřív a líp. Proto byl ostatně tak mimořádně úspěšným politikem. Například to, že je Putin psychopat poznal už v roce 2009. Ano. Škoda jen, že se s nikým o tento důležitý poznatek nepodělil o něco dříve, že.

Nejezdi, posílíš mír!

Vláda nás vyzvala, ať nejezdíme autem, protože část peněz za benzín a naftu končí v Rusku. Když pominu obecnou dementnost takového požadavku, napadá mne jediná otázka: Takže to, že vy jste kreténi, máme vážně my vyřešit tím, že nebudem jezdit autem?

A teď tu O Karkulce

Ukrajinští uprchlíci prý zdravotní systém nezatíží. I kdyby přišla celá Ukrajina. Určitě. Všichni tomu věříme. Vždyť Česká republika je přece něco jako Katar a Švýcarsko dohromady. A vláda volá do Brusele o pomoc jen tak, z dlouhé chvíle.

Jistota je jistota

Soudruh Rakušan, a nebude sám, by rád zakotvil v ústavě větu: S NATO a EU na věčné časy a nikdy jinak! Ano, to je výborný nápad. Minule se to přece tolik osvědčilo. Aneb když o výhodnosti něčeho nedokážete přesvědčit dost lidí ani za dvacet let a proto jim to, pro  jejich dobro samozřejmě, musíte dát befelem a tak, aby to prakticky už nešlo zrušit i když prohrajete volby.

Není satelit jako satelit 

Ze Sýrie se po 11 letech války stal ruský satelit,“ běduje ČT. No, to je hrozný. Ještěže se Irák po dvou amerických válkách nestal americkým satelitem. Ještěže Afghánistán nebyl 20 let satelitem celé NATO. A ještěže se, abych byl aktuální, Ukrajina po roce 2014 taky rozhodně nestala satelitem jedné nejmenované mírotvorné mocnosti. To bylo opravdu velké štěstí.

Diverzant v rádiu

Hlas Ameriky omylem požádal o rozhovor k situaci na Ukrajině řádně neprověřeného analytika a způsobil tím značný rozruch. Protože analytik do éteru pohovořil v duchu, který působil jako zjevení. Shodou okolností jsem byl v době vysílání na příjmu. Propaganda od rána jede na plné pecky a najednou si uvědomíte, že něco je jinak. Tok schválených „narativů“ narušila zjevná disonance a vy s rostoucím úžasem posloucháte z rádia něco, co jste z něj léta neslyšeli. Odlišný názor. Redaktorka to nakonec nerozdýchala, kremlobota odpojila a rádio se veřejně omluvilo, že průnikem ruského diverzanta a vysíláním jeho dezinformací do éteru neomluvitelně narušilo naší nerozbornou jednotu, protože dezinformace mohou jeho prostřednictvím šířit pouze prověření analytici. Budeme se smát až do Vánoc.


Udatný Čurgali je fiktivní kniha fiktivního sovětského autora o fiktivním  čítankovém sovětském hrdinovi  ze Škvoreckého románu Tankový prapor.