21.2.2022
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Držte si hotovost!

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilAsi vám neunikla nejnovější meta, kterou v minulém týdnu pokořila mladá, ale rázně nastupující, kanadská diktatura. Premier Trudeau nařídil (ze svého úkrytu, kam se uchýlil před vlastními občany), zmrazit účty a aktiva protestujících řidičů kamionů. Což pro ně v praxi znamená, že svou kartou už nezaplatí. V obchodě, na pumpě, nikde. Transakce neproběhla… A majitel plastové kartičky se může jít pást.

Kanadská ministryně financí, Chrystia Freelandová, novinářům  vysvětlila, že vláda prostě jen trošku rozšířila zákony, přijaté už kdysi dávno proti financování terorismu. Od nynějška bude holt pod pojem terorismus, spadat také politický disent. “Poskytovatelé finančních služeb budou moci okamžitě zmrazit nebo pozastavit účet bez soudního příkazu. Přitom budou chráněni před občanskoprávní odpovědností za jednání učiněná v dobré víře,” pravila ministryně. Přeloženo do běžného jazyka to znamená, že vláda Kanady pověřila banky, aby zmrazily účty lidí, kteří zastávají politické názory, co se vládě nelíbí. Dala jim v podstatě příkaz, aby zabránily jakýmkoli finančním transakcím, pokud je jednou stranou člověk (byť netrestaný a bezúhonný) jehož politické postoje se od těch vládních výrazněji liší.

Na její slova zareagovali Kanaďané prakticky okamžitě. Byť poněkud jinak, než vláda očekávala. Vyrazili do bank „pro své peníze”. Pro hotovost. Britský ekonomický novinář James Melville zveřejnil na svém Twitteru pozoruhodné grafy z minulé středy, které ukazují prudký nárůst kanadské bankovní aktivity. Vesměs se jednalo o masivní výběry hotovosti, anebo převody do kryptoměn. Až to musela vláda, ruku v ruce s bankami, zarazit. Pět velkých kanadských bank bylo v průběhu středy „náhle” zasaženo výpadkem. O kterém drtivá většina médií zarytě mlčí.  Někteří proto spekulují, že kanadská vláda zatáhla za záchrannou brzdu.  Na poslední chvíli, v průběhu už se  rozjíždějícího, zničujícího runu na banky.

Věc se má totiž tak, že v dnešní předlužené době, mají předlužené banky předlužených států jen (ne)skutečně malé minimum hotovosti. Podle některých insiderů by stačilo, aby si pro své peníze do kterékoli západní banky vyrazilo naráz jen 5 % klientů. Systém by se zhroutil. Banka nemá tolik likvidity. No a zbývajících 95 % pilných střadatelů je tím pádem úplně a naprosto v háji. To bychom si, na tom kanadské příkladu, měli všichni nejen uvědomit, ale také z toho vyvodit patřičné důsledky.

Snadnost, s jakou kanadská vládnoucí oligarchie (politici a bankéři) odřízla kamioňáky od jejich peněz, by neměla zapadnout. Pár příkazů, Enter… a končíte. Nenakoupíte, nevyjedete. Jste úplně v háji. Není proto divu, že někteří zlí jazykové a nejen v Kanadě, začínají mluvit o tak zvaných Norimberských zákonech.  O právní normě z doby, na kterou je lepší nevzpomínat.

Ale říká se, že na všem zlém se dá najít i něco pozitivního. Na téhle kanadské prasárně může být dobré to, že poslouží jako varování. Jako celosvětový budíček pro ty, co mají oči k vidění a uši k slyšení. Je už sice pět minut po dvanácté, ale stále se ještě můžeme pokusit vyvléknout hlavu ze smyčky, kterou jsme si sami, dobrovolně a mnozí i radostně kolem krku uvázali. Z bezhotovostní platby.

Ano, já vím, je to trend. Je to in. Je to rychlé, je to pohodlné. Je to bezpečné. Nemusíte se bát ztráty či krádeže peněženky. Systém se vám neustále pružně přizpůsobuje. Stále přináší nová a nová zlepšení, zrychlení, bonusy za platby kartou či mobilem… Ale proč? Že by se tak snažil z lásky k vám? Anebo je pravděpodobnější, že tak činí z podobných důvodů jako člověk, který si od huby utrhne kousek špeku, aby jej vložil do myší pasti? Případ kanadských kamioňáků vám na tyto otázky poskytl jednoznačnou odpověď.

A proto se držme hotovosti. Za každou cenu. Budeme-li dál trvat na svém právu na hotovost, na hotovostní platbu, vyrážíme systému z ruky poměrně důležitou zbraň. Současně tím také pořád držíme (tak na 2 – 3 prsty) úzkou škvíru v zavírajících se dveřích „total control”. Hotovost je svoboda. I když někdy nepohodlná. Zkuste ale brát ale ten mírný diskomfort sportovně a plaťte hotově, kde to jen jde. Můžete to pojmout i jako drobnou, mravenčí, každodenní sabotáž současného globálně-západního systému, který vás opravdu nemiluje. A dává vám to denně znát.

Podobný účel, jako hotovost, plní i kryptoměny. Jde o totéž – o vyvedení svých peněz, a tím i kontroly svého života, z pod dosahu vlády. Je to ale cesta, vhodná spíše pro mladší ročníky. Hotovost je pro všechny. Příklad kanadských kamioňáků ukazuje, jak důležité je mít neustále „pod polštářem” prostředky ve výši nejméně jedné, dvou výplat. A že tam peníze ztrácejí na hodnotě? Za desetiprocentní inflace? Uvažujte realisticky. Není lépe přijít o „celých” 10% doma, místo o sotva 9% v bance, ale mít přitom jistotu platby? Co vám bude platný „skvěle” úročený účet při pohledu na display bankomatu s nápisem „karta nepřijata”?

Což se může stát každému. Jo, že vám ne? Že nechodíte na demonstrace? Že nic protivládního nepodnikáte? Vzpomeňte si na rok 1989. Nebo se na jeho události zeptejte pamětníků. Tehdy, na jaře, probíhal v Praze takový menší protirežimní protest. Vláda, která se stále ještě cítila pevně v sedle, na to poslala policii s těžkooděnci a vodními děly. Vodní děla kropila celé náměstí a policajti to řezali pendreky, vinný nevinný, disident s transparentem, náhodný chodec s nákupní taškou, chartisti, matky, babičky… všechno jedno. A dnes tomu může být podobně. Jen doba se posunula. Už nemusíte být osobně na „demošce”. Dnes se virtuálními vodními děly kropí virtuální svět. Plácnete něco v monitorované diskusi, přepošlete odkaz na nesprávný web, pošlete peníze nesprávné organizaci… a jste na black listu všelikých elfů. Který se na oficiální, vládní seznam nepřátel, překlopí jedním kliknutím. A proto si držte hotovost.

Druhým důležitým poučením z kanadských událostí, které by rozhodně nemělo zapadnout, je zpráva o stavu západních bank. Zablokování transakcí během prvních pár hodin prvního dne výběrů vám jasně naznačuje, co v nich vlastně reálně máte. To slovo si doplňte sami. Bez ohledu na onu virtuální částku, které vám vaše internetové bankovnictví při otevření konta ukazuje. I z tohoto důvodu, držte hotovost. A taky pozemky, zlato, bitcoin…. Kobyla chcípá a začíná kopat.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4,63 out of 5)
Loading...