17.1.2022
Kategorie: Společnost

Neočkovaní konspirátoři a očkovaní racionalisté: stejné pohledy z různých perspektiv?

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN ČÁBELKA

Mnozí očkovaní a mnozí neočkovaní mají společného víc, než se na první pohled zdá. Zejména pokud jde o vnímání pravdy a vztah k autoritě. A právě v tomto uvědomění, domnívám se, spočívá první krok k překonání vzájemných rozkolů.

Motivacím pro očkování i neočkování jsem věnoval dost prostoru (zde a zde). Jenže detailní rozbor obou táborů způsobil částečně to, že pro stromy přestal být vidět les. Pitvání se v různých motivacích mi totiž zabránilo zaostřit na jeden velmi podstatný aspekt vzájemné opozice očko a neočko. Na aspekt, který se týká vztahu k autoritě a vnímání toho, co je pravda. Protože právě pokud jde o tenhle aspekt, oba tábory mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Pojďme se proto podívat na očkované a neočkované z většího nadhledu. Jako zástupce obou táborů si zvolím Racionalisty a Konspirátory. Budu je ale pojímat o něco volněji než v předchozích článcích. Styl myšlení Racionalistů totiž významně sdílí i Důvěřiví pracanti, Slouhové systému, Strašpytlové/Vyděšení, Roboti a Ohleduplní. Myšlení Konspirátorů je zase blízké nejen mnohým AlternativcůmRebelůmVěčným nespokojencům aUvědomělým, ale imunní vůči němu nejsou ani Obezřetní vědátoři či Filozofové. Zároveň Racionalisté a Konspirátoři stojí za hlubší reflexi, protože se v informačním prostoru často střetávají.

Racionalisté

Šířeji pojímaní Racionalisté jsou ti, kteří věří linii oficiální vědy prezentované oficiálními institucemi. Informace o Covidu přejímají z autoritativních zdrojů, jako jsou WHO, CDC a vybrané impaktované časopisy. Na straně laické veřejnosti jsou Racionalisty ti, kteří bez dalšího zkoumání věří „prověřeným a svobodným“ médiím typu Seznam, ČT nebo Novinky. Respektive Konvalinkovi, Hořejšímu nebo Flégrovi.

Racionalisté o vakcínách proti Covidu vědí, že prošly standardní druhou fází testování a byly řádně schváleny pro nouzové použití agenturami FDA a EMA. Někteří navíc vědí, že vedlejší účinky jsou sledovány v databázi VAERS (u nás SUKL), takže nechápou, co ti antivaxeři řeší. Vše je v přeci zcela v pořádku, pravidla hry byla dodržena, situace je naprosto jasná. Není důvod znejišťovat veřejnost složitými diskusemi o detailech. Ty nejsou podstatné; pokud je Racionalisté vůbec vnímají jako užitečné, patří za zavřené dveře kabinetů odborníků.

Jako typické představitele Racionalistů vidím např. MUDr. Milana Kubka, presidenta České lékařské komory, České elfy nebo některé novináře Seznamu/Respektu (konkrétní jména nesleduju). Racionalisté mají rádi svět, který je přehledný, až černobílý. Svět, kde je zřejmé, co je pravda a co lež, přičemž to, co je pravda, určuje autorita. A kdo je autorita, je dáno odbornou způsobilostí, mocenským postavením nebo kombinací obojího. Proto ta bezmezná důvěra v orgány typu CDC, WHO a FDA u Kubka. Proto to zavilé potírání „dezinformací o Covidu“ u Českých elfů. Proto ta neochota napsat cokoliv mimo oficiální názorovou linii u Seznam zpráv.

Z pohledu Racionalistů je třeba vybrat si stranu. Svět je zabydlený různými názorovými skupinami, ale jen některé si zaslouží naše účastenství a loajalitu. Racionalisté, protože jsou často velmi inteligentní a vzdělaní, si vybírají stranu oficiální vědy a oficiálních „důvěryhodných“ médií. Tuto stranu pak hájí s mimořádnou sveřepostí.

Různí Racionalisté jsou si navzájem sympatičtí. Novináři Racionalisté rádi zpovídají vědce Racionalisty, a čtenáři Racionalisté taková interview rádi pořád dokola čtou. Vědci Racionalisté nejenže mají odborný kredit (jsou formální autoritou), ale jejich jasná, černobílá perspektiva je pro další Racionalisty přitažlivá a snadno čitelná. Když máte na napsání článku jeden den, přeci si nepozvete na interview vědce, který vám na každou otázku odpoví „Víte, to záleží na okolnostech…“ nebo „Je to složité…“. Navíc kdo by taková neurčitá, rozplizlá vyjádření vůbec četl ne? Autorita má mít jasno, jinak nemůže být autoritou.

Konspirátoři

Ve zdánlivém protikladu k Racionalistům stojí Konspirátoři (opět pojímaní o něco volněji než v minulém článku). Konspirátoři naopak v oficiální názorovou linii, a to ani vědeckou, nevěří. Někdy je to podpořeno nějakou osobní zkušeností, v případě vakcín třeba zkušeností s autismem v souvislosti s dětským očkováním. Formativní může být i osobní vhled do korupce v impaktovaných časopisech nebo poznatek, že žádné vládě nelze věřit, protože všichni slibují hory doly a nic z toho nerealizují. Konkrétní zkušenosti nejsou až tak důležité. Důležité je, že i Konspirátoři tíhnou k přehlednému, až černobílému vidění světa. I oni potřebují autoritu, která bude mít jasný názor, a která jim osvětlí, co je pravda a co lež. Jen si takovou autoritu hledají mimo mainstream, někdy i mimo samotnou vědu. Takovou autoritou může být zesměšňovaný „otec všech konspirátorů“ David Icke, nedávno Twiterem vyhozený Dr. Robert Malone nebo třeba sdružení SMIS. Případně alternativní média typu Pravý Prostor. Záležet bude jen na osobních sympatiích a vzdělání.

Konspirátoři, stejně jako Racionalisté, jsou přesvědčeni, že znají a hájí pravdu. Vlastně ne pravdu, ale Pravdu. V jejich případě je to navíc Pravda, která je systematicky potlačována a cenzurována. To dodává snažení Konspirátorů nejen silný emoční náboj, ale i jistý anti-systémový podtext. Z obojího plyne třeba impulsivní sdílení zaručeně správných informací na sociálních sítích ve stylu „rychle sdílejte, než to smažou“.

V ČR narazíme na prvky Konspirátorství na tzv. dezinformačních webech typu Aeronet nebo server Otevrisvoumysl. Schválně píšu prvky, protože zdaleka ne všechno, co se na těchto webech publikuje, je navzdory oficiální propagandě konspirace (je tam i spousta přesných a aktuálních informací). Líhní pro šíření konspiračních narativů jsou pak sociální sítě.

Jak Racionalisty a Konspirátory poznat?

Jak Racionalisty a Konspirátory poznat? Zejména podle toho, že mají naprosto jasno. A že se často dovolávají vnější autority. Takovou autoritou mohou být konkrétní osoby, instituce, nebo skupinový konsensus. Až někdy v diskusi zaslechnete „Že vakcíny pomáhají, je přeci jasné každému“, „Všichni víme, že vedlejší účinky jsou zanedbatelné“ nebo „Odborníci vakcíny schválili, to je holý fakt“ můžete si být jisti, že máte před sebou Racionalistu. Když namísto toho uslyšíte „Všichni vědí, že vakcíny byly spíchnuty horkou jehlou a jsou toxické“ „Robert Malonejasně říká, že v těch klinických testech vakcín není všechno v pořádku“, “specialistka na medicínské právoBeate Bahner tvrdí, že Pfizeru chemikálie pro výrobu vakcín dodává společnost, která se specializuje na síťovací zařízení. Proč by asi tak lhala?”, máte naopak tu čest s Konspirátorem. (Pozor, tím nechci říct, že jakýkoliv odkaz na vnější či odbornou autoritu je důkazem příslušnosti k tomu či onomu táboru. Pokud ale v řeči dotyčného takové odkazy převládají, pravděpodobnost takové příslušnosti se začíná blížit jistotě). Dalším poznávacím znakem je také silná emocionální připoutanost k hájené skutečnosti a odpor až nechuť slyšet cokoliv jiného. Obojí se může dle osobnostního nastavení dotyčného projevovat různě: od značné verbální agresivity až po nenápadné útěky od tématu.

Co mají oba tábory společného

Zatímco Racionalisté si přijdou jako chrabří rytíři hájící vědu proti tmářství (a oficiální názorovou linii proti dezinformacím), Konspirátoři si přijdou jako světlonoši, kteří pomáhají druhým prohlédnout (a nasvítit zkorumpovaný systém ovládaný za zákulisí skrytými elitami). Když se chcete bavit o detailech klinických studií vakcín s Racionalisty, odbydou vás, že na to nemají čas. Z jejich pohledu to není důležité, rozhodnutí o schválení vakcín už padlo a má svoji odbornou i politickou váhu. Budete pro ně v lepším případě šťoural a potížista, v horším případě Konspirátor. Když naopak Konspirátorovi řeknete, že ta zpráva z března 2021 o vysokých počtech hospitalizovaných po první dávce v izraelských nemocnicích je hoax, protože počty nebyly přepočteny na 100 tisíc očkovaných, odbyde vás jakbysmet. Moc se v tom hrabete, patrně proto, že jste omezený Racionalista. Koho zajímají detaily—důležité je, že by na tom něco mohlo být! Každému je přeci jasné, že ty vakcíny jsou experimentální koktejly a že za nimi stojí Gates.

V obou případech budete nepochopeni, protože vybranou stranu Pravdy je třeba hájit všemi zbraněmi. Není až tak důležité, jestli hrajete čistě, důležité je, za koho kopete.

Pozor: tím ani náhodou nechci říct, že Racionalisté nebo Konspirátořinemohou mít pravdu! To, co chci říct, je, že oba tábory mají tendenci ke zkratkovitému, věroučnému nahlížení na skutečnost a k přehnané až slepé důvěře v autority. A to aniž by si to uvědomovaly. A naopak: samotný fakt, že někdo hájí nějakou skutečnost vyznávanou Racionalisty nebo Konspirátory, zase neznamená, že mezi ně patří!

O pravdu tu nejde

Ani náhodou nechci říct, že Racionalisté nebo Konspirátoři nemohou mít pravdu! To, co chci říct, je, že oba tábory mají tendenci ke zkratkovitému, věroučnému nahlížení na skutečnost a k přehnané až slepé důvěře v autority. A to aniž by si to uvědomovaly. A naopak: samotný fakt, že někdo hájí nějakou skutečnost vyznávanou Racionalisty nebo Konspirátory, zase neznamená, že mezi ně patří.

Zároveň svět obě strany vnímají velmi vyhroceně. Pro Racionalisty jsou všichni ostatní — Konspirátoři zejména—idioti, kteří věří nepotvrzeným informacím a dezinfo webům. Pro Konspirátory jsou všichni ostatní — a Racionalisté zvláště—debilové, protože věří zpolitizované a zkorumpované vědě, stejně jako zaprodaným mainstreamovým médiím. Jejich vzájemné střety jdou často až na dřeň. Tam, kde jedna strana vidí Světlo, tam vidí druhá Tmu. A naopak.

Diskuse mezi oběma tábory tudíž naprosto není a ani nemůže být racionální. Navzdory tomu, že Racionalisté se rozumem a vědou budou často zaštiťovat. A navzdory tomu, že Konspirátoři zase budou vzývat tzv. selský rozum. Tu diskusi není možno rozseknout racionálními argumenty, protože obě strany si budou selektivně vybírat informace ospravedlňující jejich světonázor. Kognitivní disonance je na obou stranách tak silná, že obě strany jakékoliv argumenty protistrany okamžitě vytěsní. Navíc, pokud jsou zároveň inteligentní, neprůstřelně si zdůvodní, proč to dělají.

V obou případech je za jejich úhlem pohledu identický myšlenkový a emocionální vzorec. Jak Racionalisté, tak Konspirátoři nemají rádi nejistotu a zatím neumí unést mnohačetné perspektivy. Jejich svět nejenže je rozdělen na černou a bílou, oni si ani neumí představit, že existují odstíny šedi. Jediné, v čem se liší, je osobní zabarvení tohoto vzorce dané zkušenostmi, sociální bublinou nebo politickým přesvědčením. Není možné ani říci, že Konspirátoři jsou méně vzdělaní nebo méně inteligentní—IQ s tím nemá moc do činění. Jediné, co se s velkou mírou zjednodušení říci dá, je, že se zarytí Racionalisté i Konspirátoři rekrutují spíše z mladších ročníků. Výjimek je ale nepočítaně: existují pochopitelně i v racionalismu až po uši uvízlí emeritní universitní profesoři, stejně jako konspiracím zcela propadlí důchodci.

Dle knihy Jak lidé zrají americké autorky Jennifer Berger odpovídají Racionalisté i Konspirátoři, tak jak jsem je popsal, vývojové úrovni tzv. sociálně podmíněné mysli. Celkově se jedná o asi 58% dospělé populace, což je hodně. Sociální mysl není nejvyšší vývojovou úrovní dospělého člověka: autorka popisuje ještě další dvě komplexnější úrovně mysli, a to mysl sebeurčující a mysl sebepřekračující,

V čem se oba tábory liší

Asi nejdůležitější rozdíl je ve velikosti. Přesná čísla k dispozici nejsou, ale troufám si odhadnout, že Racionalistů bude o dost více. Pokud ve svém životě potřebujete naleštěnou nezpochybnitelnou Pravdu, je mnohem pohodlnější ji nalézt v mainstreamu než mimo něj. Krom toho Racionalismus je v podstatě společenskou normou, takže vás v něm většinová společnost — skrze média i formální autority — pomáhá udržovat.

V čem je problém?

Aby mi nebylo špatně rozuměno: Jak Racionalisté, tak Konspirátoři jsou ve společnosti potřeba. Dosažený vědecký konsensus je opravdu potřeba hájit proti vyloženému tmářství. Stejně tak je ovšem nutné tu hranici konsensu neustále atakovat novými informacemi. Bez toho by naše poznání ustrnulo na mrtvém bodě.

Obdobně je třeba hájit zavedené společenské pořádky proti vyloženým extremistům. Stejně jako je ovšem nutné stále poukazovat na zkorumpovanost, zkaženost a nedokonalost těchto pořádků.

Navíc je rozhodnost obou táborů přitažlivá a jejich loajalita ke stejně smýšlejícím příkladná a inspirativní. Problém ovšem nastane, když se Racionalisté nebo Konspirátoři dostanou k moci, obdrží rozhodovací pravomoce nebo získají vliv. Například Racionalisté v čele vědeckých institucí se mohou snažit zakonzervovat a institucionálně zaštítit hranice poznání. Pokud mají silný vliv, mohou dosáhnout toho, že některá vědecká témata není vůbec možné zkoumat. A že nepřizpůsobiví vědci budou odejiti. V médiích Racionalisté nálepkují jakýkoliv odlišný názor coby útok proti „zdravému rozumu“ a „názorovému konsensu našich demokratických spojenců“. V jejich myslích pochybnosti o účinnosti vakcíny od amerického Pfizeru splývají s přitakáváním Rusku.

Naopak vlivní Konspirátoři mohou lidi reálně zblbnout. Někdo s ještě jednodušším myšlením pak může jít a třeba zastřelit doktora, který má vakcinační praxi. Protože takový doktor je z jeho pohledu čisté Zlo.

Co s tím?

Jak Racionalisté, tak Konspirátoři mohou svůj způsob práce s informacemi a vztah k autoritám s postupujícími lety a zkušenostmi změnit. Často k tomu dojde, když se neshodnou dvě autority, kterým bezmezně věří. Pak se může mysl Racionalisty nebo Konspirátora postupně otevřít možnosti připustit a udržet konfliktní perspektivy, což dříve nebylo možné. Jedná se však o nelehký osobní přerod, nezřídka rovnou o krizi. Ani pro profesionální kouče a psychoterapeuty není lehké takovou transformaci stimulovat. Psychologický výzkum, proč se u někoho k takové transformaci dojde a u jiného ne, je navíc zatím v plenkách (pokud někoho zajímá téma více do hloubky, vřele doporučuji výše zmíněnou knihu od Jennifer Berger).

Z tohoto pohledu je ale současná situace kolem Covidu vlastně obrovskou šancí. Šancí na to, aby vyhranění Racionalisté a Konspirátoři překročili bezmeznou důvěru ve vnější autority, ať už mainstreamové nebo alternativní. A aby si obrázek o světě kolem začali, jakkoliv pomalu a nejistě, skládat sami. I s rizikem, že skutečnost bude vždy složitější, než dokáží postihnout, a že bude vyvolávat více nejistoty, než je příjemné.

Ta šance je bezprecedentní, protože dnes se to v informačním prostoru hádá a mele jako nikdy předtím. A pokud máme oči jen trochu otevřené, nelze přehlédnout, jak je pravda tekutá, kolik dezinformací se potvrzuje a kolik informací i zjevných hoaxů se vyvrací. Mnohé posvátné krávy poslední rok padly a mnohé ještě padnou. (Pozn. Situace ale není symetrická. Z obou skupin jsou většímu tlaku jsou vystaveni Racionalisté, protože další a další informace ukazují neudržitelnost oficiálních narativů. Naopak Konspirátoři jsou často na koni, protože mnohé tzv. dezinformace se časem potvrzují…)

Věřím, že v překročení vyhraněných pozic Racionalistů a Konspirátorů tkví naše naděje na zasypání příkopů mezi očkovanými a neočkovanými. Stejně jako na vyřešení dalších složitých problémů, kterým jako společnost čelíme (např. Green Deal). Přejme si, aby k němu došlo co nejrychleji. Je to na každém z nás, neboť prvky Racionalistů a Konspirátorů, i když to neradi připouštíme, v sobě máme všichni.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 1,94 out of 5)
Loading...