2.1.2022
Kategorie: Ekonomika

Globální poptávka po uhlí začíná prorážet rekordy spolu s hroucením přechodu na Zelenou energii

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Není žádných pochyb, že ‚ozelenění‘ globální ekonomiky strhlo roku 2021 mnoho průmyslových zemí zpět k uhlí. Nová data od Mezinárodní energetické agentury (IEA) ukazují, že množství elektřiny generované po celém světě z uhlí letí vzhůru a proráží rekordní výšky.

Zpráva o uhlí 2021 od IEA říká, že globální výroba z uhlí roku 2021vyrostla o 9% na nejvyšší množství všech dob 10 350 terawatt-hodin. K obrodě uhlí dochází uprostřed šílenství Zelených politik a stupidních politických rozhodnutí odstavování elektráren poháněných ropou a plynem a projektů těžby fosilních paliv, což ironicky vedlo k celosvětové energetické krizi.

„Tu obrodu uhlí táhlo letošní ekonomické zotavení, které rozhýbalo poptávku po energii daleko rychleji, než mohly dodávky z nízko-uhlíkových zdrojů ustát,“ uvedla IEA. Také dramatický nárůst cen zemního plynu dohnal elektrárenské společnosti, aby jako levnější alternativu začaly používat uhlí.

Celková poptávka po uhlí včetně energeticky velice náročných průmyslů jako cementárny a ocelárny letos vyrostla o 6%. Ale ani tak by to nemělo překonat rekordní úrovně spotřeby let 2013/2014, uvádí IEA.  Dodává ale, že nových rekordů poptávka po uhlí dosáhne nejspíš roku 2022.

Výkonný ředitel IEA Faith Birol řekl, že ten nárůst byl „signálem o tom, jak úplně mimo je svět ve své snaze obrátit emise k poklesu, aby bylo dosaženo čisté nuly.“

IEA uvedla, že za polovinu výroby energie spalováním uhlí odpovídá Čína a že to bude znamenat 9% nárůst z roku na rok.

„Sliby o dosažení čistých nulových emisí vznášené řadou zemí včetně Číny a Indie by měly přinést na uhlí silné dopady, ale v krátkodobých výhledech se zatím nic takového neobjevuje, v čemž se odráží to, jak daleko mají takové ambice k akcím,“ řekl Keisuke Sadamri, ředitel IEA pro energetické trhy a bezpečnost.

Už jsme do hloubky diskutovali o tom, že transformace probíhající v energetickém sektoru během Zelené mánie z poslední doby zbavila ty nadále existující společnosti fosilních paliv velice potřebného kapitálu (nejen toho pro růst CAPEX, ale i toho, aby mohla probíhat údržba), takže se to všechno zvrhlo do Zelených projektů pouze k „signalizaci klimatické ušlechtilosti“, které vytvářely nedostatečné zdroje postrádající potřebnou spolehlivost (jako větrná energie v Británii).

Největší ironií je, že se nacházíme ve světě sice zbavovaném fosilních paliv, ale v situaci, kdy přechod na Zelenou energii není v tomto desetiletí vůbec možný. Bude to obnášet 100 až 150 bilionů $, pokud by se měl přechod na Zelenou energii odehrát během příštích tří desetiletí.

  • TYLER DURDEN
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,92 out of 5)
Loading...