16.11.2021
Kategorie: Politika

Cenzurni praktyky režimu

Sdílejte článek:

LADISLAV VĚTVIČKA

VETVICKATuž sem nahlidnul do dyskuze k včerejšimu textu o cenzorskych praktykach sučasneho režimu a to vam teda povim, to se zas mnozi zrovna den před svatkem sv. Havla vyznamenali. Podpora cenzury u nich asi znamena, že ani třicet roku po plyšaku teho mnoho nepochopili. Přitom pravě na ně by se daly vztahnut ta slavna slova z poslednich vět romanu, napsaneho Werichovym bratrem: „Odchodem každého blogera je mne méně, neboť jsem část lidstva. A proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní TOBĚ!”

Je zajimave, jak mnohe vytača srovnani dnešniho režimu s tym bolševickym. Tuž podivejme se fčil na dva oblibene motyvy podporovaču cenzury:

1. Prvnim oblibenym motyvem je vztek nad tym, že dnes přece žadna cenzura neni a že mame tu demogracyju, blogy su na sukromem medyju a sukrome medyjum rozhoduje, co tam bude a co ni.

Tuž to je pravda a mohlo by to fungovat, kdyby takych sukromych medyji bylo sto nebo tisic. Pak by si každy vybral to svoje, socan by psal do socanskeho, nacista do nacistyckeho a bruselska pětka do bruselskeho. Ale tolik medyji tu nemame. Mame tu dvě, tři a tym to konči. A to je problem. Měla by tu fungovat podobna ochrana tajak u hytlermarketu s tym zakonem o vyznamne tržni sile. Velke je třeba hlidat, aby nezežrali ty male. Podobnu pozityvni podporu dostaly kdysik male pivovary a od te doby šiře našeho pivniho trhu nebyvale vzrostle. Naopak negatyvně se na trhu podepsal třeba idyjotsky zakon o EET ze všema těma hlašenima, kery naopak male živnostniky poškodil.

Pokud ma kdosik monopol, musi byt hlidany, aby nežral ty male. Třeba taky fejsbuček tu ma praktycky monopolni postaveni a jeho cenzurni praktyky su přišerne, stat se zatim boji regulovat tohoto molocha, přestože podnika na mistnim trhu, vysava z něho nemalo peněz a přesto nerespektuje česke zakony. Když srovnate temata, kera su povolena na fejsbučku s tematama, kere ve stejne době probihaju na druhe nejrozšiřenějši socialni platformě vk.com, pak je jasně vidět chudoba obřezane “svobody” kera je povolovana cenzorama fejsbučka.

Tym vubec neřikam, že by sukromy vlastnik neměl mět vlastni pravidla a neměl podporovat nazory, kere se nejvic hodi do jeho profilu. Tajak to robi třeba iDnes vyběrem textu, kere se nejvic adminum hodi do profilu iDnes, tym zdesetinasobuju jejich čtenost a hodnoceni, čimž se pak tyto texty skoro vyhradně objevuju na TOP10. Tak to je v pořadku. Tež nebrečim, že ma Šichtařka s Flegrem skoro každy blog na tytulce iDnes. Tak to ma byt, bo taka je schvalena polityka iDnesu, keru admini hlidaju.

Ale zlikvidovat komusik blog, tajak tym vyhrožuju na Aktualně, to je hrubě za čaru. Možu se klidně odkazovat na to, že su porušovana pravidla blogu, ale to robili komunysti tež. Všeci vime, že ta pravidla su tak gumova, že možete zlikvidovat kohokoliv za jakykoliv napsany nazor. Mimochodem, bolševicke zakony byly tež gumove, aby se daly použit proti jakemukoliv nepohodlnemu.

2. No a druhy motyv, kery je pravě ve dnech oslav svatku sv. Havla obzvlaště nechutny su nazory, že když se to tym Hnizdilum, Hamplovym, Tomankum a mnoha dalšim nelibi, maju jit jinam, nebo si založit vlastni platformu a tam si psat, co chtěju.

To samozřejmě možu, to jim nikdo (zatim) neupira. Ale pravě tak se mohl Škvorecky s Kunderu a Mňačkem svobodně rozhodnut a odejit psat do ciziny, anebo doma do šupliku. Aji Nohavica s Nosem nehrali na na tehdejšich velkych festyvalach, v radyju nebo televizi, sem tam jim bylo laskavě dovolene zahrat předem schvalenu tvorbu malemu publiku. Ani teho Havla s Vaculikem a Kohoutem tu nevydavali, ale mohli přece svobodně byt vydavani v cizině.

Nejsem si ovšem jisty, že by jim to bylo ku prospěchu. Ale hlavně sem si jisty, že to nebylo ku prospěchu nas všech…

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...