9.11.2021
Kategorie: Politika

Nebezpečí pirátského ministerstva zahraničí

Sdílejte článek:

MIROSLAV JAHODA

jahodaSleduji, jak se mnozí (dokonce i média) bojí toho, že případný pirát na ministerstvu zahraničí by poškodil vztahy s Čínou a s Ruskem. Myslím, že naše pozornost by měla jít úplně jiným směrem. Názory člena čtyřhlavé skupinky kdesi z malé země z Evropy budou dvě světové velmoci prožívat asi podobně jako dospělý rodič, který čeká až se malé dítě vyvzteká a pak v klidu přijde zpátky. “A až si Pepíčku, budeš zase chtít hrát s plynem a hořčíkem do škodovky, tak přijdi.” Do toho se přidá velký strýček Německo, že oni ten plyn taky chtějí, a Pepíček bude přece rozumný, přestane dupat, začne poslouchat a vztahy budou zase rychle urovnané.

Skutečné nebezpečí však hrozí v rozvrácení vztahů se státy na podobné úrovni. A to zejména Izrael a V4. Ne, že by Babiš byl nějaký vzor odporu proti Bruselu, ale musí se mu uznat, že nějakým způsobem ty věci zvládal ošvejkovat. Pokud by nyní přišel do V4 vyložený eurohujer, kterému je tato skupina trnem v oku, bylo by to výrazné oslabení pozice ČR, která už tak nijak silná není.

Další hrozbou je právě poničení vztahů s Izraelem. Izrael je totiž příkladem toho, že kupodivu vlastní zahraniční politika je jedna z posledních, kterou si Česká republika nenechala vzít. V tomto ohledu byli naši politici ochotni jít proti EU i OSN, a ČR je pro Izrael někdy i spolehlivějším spojencem než tradiční USA. Ne, že bychom se s ním mohli měřit ekonomicky nebo vojensky, ale když jsou ve světě všichni proti vám, tak i jeden malý spojenec se počítá. Jelikož naši černí korzáři se v názoru na Izrael řadí k bruselským komunistům, mohlo by to poškodit naše vztahy a nic tím nezískat. Kromě pocitu, že jsme další země, která věří, že my budeme organizovat něčí tisíciletý konflikt, kterému nerozumíme.

Jestli toto Fiala připustí, bude to jedna z jeho největších chyb a proher, kterých i tak nebude málo. Když už má piráty tak rád měl jim přidělit neškodné ministerstvo, typu zbytečného ministerstva pro EU. Tam už je to jedno, jak moc velký hujer tam bude sedět. Ministerstvo zahraničí je podceňovaná pozice. Jestli si jej nepodrží ODS, nebo aspoň nějaký konzervativnější lidovec, tak je vidět, že opravdu chce Fiala s těmi piráty “měnit politiku.”

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...