9.4.2013
Kategorie: Společnost

Zateplíš … a zmrzneš!

Sdílejte článek:

OTO KADĚRKA 09/04/2013

Kdyby vojín Kefalín měl potřebu majoru Terazkymu vysvětlovat :„ Čo je také to absurdné….“ Tak by jistě mohl použít následující.

 

O co jde ? V době, kdy z důvodu odvádění a následného přerozdělování všech daní není přirozený správce daně schopen bez následné dotace z Bruselu zbudovat skoro nic se může stát i to, že přijmutím dotace se dostanete do stavu, že nemůžete její podstatu zcela využít.

 

[ad#hornisiroka]

 

U nás na Hané v Olomouci některé školy  zateplily fasády svých budov, kdy přirozeně toto činily jistě z důvodu komfortu žáků a personálu školy a současně tak chtěly snížit náklady spojené s vytápěním. Do této chvíle snad nic zdánlivě zarážejícího. Ale ouha… Jednou z podmínek dotace, je že ušetříte na otopu ve sledovaném období. Ovšem dotační podmínky jsou dle všeho nastaveny tak, že nepočítaly s tím, že bude, navzdory globálnímu oteplování, dlouhá zima, kdy přirozeně je potřeba i déle topit. Takže ředitelé škol při sledování nákladů na otop budov, při vědomí podmínek dotace byli nuceni stáhnout topení, jelikož měli pro sledované období „protopeno“ a pokračováním v topení by se dostali do stavu, kdy by mohly zřizovatele mít problémy, které by mohly vézt k vrácení dotace (včetně příslušenství – pokuty). A opatření (stažení topení) bylo  tak drastické, že dětem začala být zima a začali chořet a to do té míry, že museli být nakoupeny přímotopy a těmi topit proti staženému topení…

 

 

Ve výsledku to muselo být jistě dražší, ale Brusel se nažral a kozy (dotace) zůstaly celý. Já jsem si jen vzpomněl na rok 1979, kdy na přelomu roku napršelo a pak mrzlo tak, že zamrzlo uhlí ve vagonech a veškerá školou povinná mládež měla až čtyři týdny tzv. uhelné prázdniny.

 

Možná by pomohlo zavedení institutu „tepelných prázdnin“ , které by nařízeny v případě, že podmínky dotace se nepotkají s počasím. I tím bychom se přiblížili ideálu chytré horákyně či heslu rozvitého socialismu „ poručíme větru dešti… ” .

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...