3.10.2021
Kategorie: Společnost

Starosta jihoitalské obce a fanatický vítač byl odsouzen na 13 let do vězení za zneužívání evropských fondů

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Kalábrie je oblast jižní Itálie, kam se nyní dostávají především invazisté, kteří se snaží ušetřit cestu přes balkánskou trasu (většina ze Středního a Blízkého východu), takže přeplouvají na lodi z Řecka (či Turecka) přímo do Itálie. Ale dostanou se tam i mnozí další, přičemž samotným lákadlem mohl být dlouhodobě i tento starosta, který si na vítání invazistů založil velmi slušnou živnost. Ostatně, není rozhodně první, kdo zjistil, že na vítání invazistů lze pohádkově vydělat…

Bývalý starosta Riace v Kalábrii (jih) Domenico Lucano – kdysi symbolická postava přijímání a integrace migrantů v Itálii – byl ve čtvrtek v prvním stupni odsouzen k více než 13 letům vězení. Domenico Lucano byl zatčen už na podzim 2018 a byl umístěn do domácího vězení. Starosta od roku 2000 hostil přivandrovalce ve své vylidněné vesnici v Kalábrii (jih), údajně proto, aby oživil rozvoj a pracovní místa.

.

Podrobnosti čtvrtečního odsouzení zatím nebyly zveřejněny. Lucano byl však mimo jiné obviněn z organizování sňatků z rozumu, aby pomohl ženám, kterým byl odepřen azyl, zůstat v Itálii. Byl také obviněn z toho, že obcházel bez výběrového řízení odvoz odpadků ve své vesnici s 1800 obyvateli a nadržoval družstvům spojeným s migranty. Obec Riace byla léta financována z evropských a italských fondů. Podle italských médií bylo Domenicu Lucanovi nařízeno vrátit 500 000 eur z evropských fondů.

Prokurátor požádal o téměř 8 let vězení pro bývalého starostu, který řekl, že byl ohromen svým mnohem tvrdším trestem, oznámeným ve čtvrtek. „Čekal jsem, že mě zprostí viny. Navždy budu poznamenán činy, které jsem nespáchal,“ reagoval. Jeho právníci oznámili, že se proti rozsudku v prvním stupni odvolá a zdůraznili, že bývalý starosta v tomto případě neměl žádný peněžitý prospěch. Lucano, který byl v roce 2010 považován za „třetího nejlepšího starostu na světě“, citovaného v roce 2016 časopisem Fortune mezi 100 nejvlivnějšími osobnostmi, inspiroval jeden dokumentární a televizní film.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...