25.9.2021
Kategorie: Politika, Volby 2021

Koho volit?

Sdílejte článek:

JAROMÍR BRADÁVKA

Otázka, se kterou se setkávám každý den. Lidé diskutují doma, v práci, na zahradě, se sousedy, na ulici, v tramvaji či autobusu i na večírku nebo párty, zkrátka všude. Odpověď je zdánlivě jednoduchá: Volím toho, komu věřím. Při bližším pohledu to však tak jednoduché není. Naprostá většina politických stran a jejich představitelů má totiž více či méně másla na hlavě a řadu politických a legislativních hříchů. Od neplnění předvolebních slibů přes přijímání zákonů a opatření, o kterých se před volbami nemluvilo až po zjevné skandály a průšvihy stranických bosů, poslanců a ministrů.

Pro nalezení odpovědi na otázku, koho volit, je nejjednodušší a nejúčinnější použít zdravý selský rozum. Takže:

1. Jsem-li přesvědčen, že konkrétní politická strana má program, který naplňuje moje představy o budoucnosti, a že její představitelé jsou schopni tento program z větší části splnit, mám dvě možnosti:

a) jedná-li se o stranu parlamentní nebo dokonce vládní, neváhám a jdu ji volit.

b) jedná-li se o stranu mimoparlamentní, čeká mě práce. Musím ji kontaktovat, dohodnout se na podpoře a pak začít agitovat v její prospěch a přesvědčovat další lidi ve svém okolí, aby ji volili.

Heslo zní: Jak udělat ze strany mimoparlamentní stranu parlamentní? Hodit jí to ve volbách.

Čím více lidí přesvědčím, tím větší šanci na vstup do parlamentu má.

2. Pokud se nemohu rozhodnout, kterou stranu volit, nezbývá než tzv. „volit nejmenší zlo“. To znamená: vyberu si stranu, která aspoň částečně naplňuje moje představy a její vedení není tolik profláknuté, že jejich zvolení risknu a jdu jim to hodit. Jedná-li-se o stranu mimoparlamentní, postupuju podle bodu 1b.

3. Pokud se rozhodnu k volbám nejít, je to mé právo. Plynou z něj však dva důsledky:

a) neúčastí ve volbách jsem přenechal své rozhodování a svůj díl odpovědnosti jiným a tudíž nemám nárok cokoliv od budoucí vlády požadovat a za cokoliv ji kritizovat.

b) v jakýchkoliv diskuzích o stavu společnosti a její budoucnosti mám pouze jednu možnost: držet hubu a krok!

Nezříkejte se své odpovědnosti. Buďte odpovědní za svůj život a budoucnost svých dětí a vnuků a přijďte k volbám.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,10 out of 5)
Loading...