5.9.2021
Kategorie: Multikulturní soužití

39 procent Francouzů si myslí, že islám se ve Francii stane hlavním náboženstvím

Sdílejte článek:

REFORMY.CZ

Podle výsledků průzkumu vedeného od 19. do 26. července a zveřejněného tento týden si 39 procent Francouzů myslí, že islám se ve Francii stane největším náboženstvím.

Průzkum ‚Srdce Francie‘ vedený Harris Interactive odhaluje, že 39 procent Francouzů si myslí, že v budoucnu bude ve Francii největším náboženstvím islám.

Mezi muslimy tento podíl vyrostl na 55 procent a v závěsu jsou římští katolíci s 44 procenty.

Dalších 72 procent Francouzů říká, že je děsí, že pokud by se islám v zemi stal hlavním náboženstvím, tak by Francie ztratila svou historickou identitu. Největší starosti to dělá katolíkům, 83 procentům, které následují protestanti a lidé bez náboženství – obojí na 67 procentech.

Avšak mezi muslimy jen 17 procent říká, že kdyby se islám stal nejrozšířenějším a nejvíce praktikovaným náboženstvím, tak by Francie přišla o svou identitu.

V roce 2019 říkala většina Francouzů, 61 procent, že islám není s francouzskou společností slučitelný, kdy populistická Národní obroda (RN) vedená Marine Le Pen v průzkumu skórovala nejvíce, když přišlo na otázku, která strana je nejlépe připravena řešit problém islamizace Francie.

Letos další průzkum upozornil na obavy francouzské veřejnosti z islamo-levičáctví, tj. z jevu, v němž levicové skupiny a politické strany odmítají zaujmout proti radikálnímu islámskému extremismu tvrdý postoj.

Podle zprávy z roku 2020 od Pew Research Centre se očekává, že zůstane-li migrace vysoká, tak muslimská populace Francie do roku 2050 vyroste z 5,7 milionů až na 13,2 milionu. Tím by se z muslimů stala skoro pětina celkové francouzské populace. Další zpráva z roku 2019 uvedla, že méně a méně mladých Francouzů je aktivně náboženských a že mezi 18 až 29letými už je tolik praktikujících muslimů jako praktikujících římských katolíků.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...