22.7.2021
Kategorie: Politika

ČSSD v boji

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

CIRTKOVAMatěje Stropnického mám docela ráda, už v minulosti se mi líbila jeho určitá autenticita a snaha říkat otevřeně, co si myslí. Jeho umístění na kandidátku ČSSD je celkem zajímavým krokem; rozhodně mne nijak neuráží.

Ale dnes čtu, že v doprovodu inspektorů práce, asi dvaceti policistů a ministryně Maláčové vtrhl do jakési soukromé firmy, zaměstnávající stovky lidí, začal tam vyšetřovat jejich pracovní podmínky a snímky z interiéru té firmy, včetně pracovníků, zveřejnil na svém soukromém profilu.

Sociální demokracie dosáhla nového dna.

Tohle nás posouvá snad až někam hluboko pod poměry v postsovětských republikách.

Zneužití inspekce práce pro politické účely, “přepadení” firmy, snaha vykonávat pravomoci inspektorů ze strany někoho, kdo takovou pravomoc zřejmě nemá (odkud by ji získal?) a to celé zahaleno do řečí o boji za lepší pracovní podmínky. Copak pracovní podmínky zaměstnanců lze zlepšit popřením všech principů právního státu?

Máme tu přece pravidla pro činnost státní správy a výkon takových kontrol.

Stát může dělat jen to, co mu dovoluje zákon.

Není snad možné, aby se politici přidali k represívním orgánům, vynutili si vstup do areálu soukromé společnosti a ještě to používali jako součást předvolební kampaně.

Tedy, až dodneška jsem se domnívala, že něco takového není možné. Ale pokud to není nějaká předvolební mystifikace, tak to evidentně možné je.

Za mne obrovské zklamání.

219163453_1768780809976853_3465955008627575374_n

PS: Vybavila se mi jedna skutková podstata trestního zákoníku, která se zase tak často nepoužívá:

§ 328

Přisvojení pravomoci úřadu

Kdo neoprávněně vykonává úkony, které jsou vyhrazeny orgánu státní správy, územní samosprávy, soudu nebo jinému orgánu veřejné moci, nebo kdo vykoná úkon, který může být vykonán jen z moci úřední orgánu státní správy, územní samosprávy, soudu nebo jiného orgánu veřejné moci, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...