2.7.2021
Kategorie: Společnost

Euthanasie v České republice? Určitě ano!

Sdílejte článek:

FRANTIŠEK ŘEHOUNEK

Až dnes většina tuzemských médií zaznamenala smutný případ pana Martina. Mladého chlapa, který bohužel velmi těžce onemocněl a boj se zákeřnou nemocí ALS se rozhodl ukončit. Eutanazií. Ve Švýcarsku.

 .
Já jsem o jeho těžké cestě věděl o několik týdnů dříve, kdy informace přinesly tuším Novinky. Je to hodně smutné téma, a nedaří se zatím bohužel nalézt shodu ve společnosti.
 .
Můj názor je dlouhodobě konzistentní – euthanasie určitě ano. Pokud dokáží nastavit přijatelné právní a morální mantinely ve Švýcarsku, musíme to umět v naší zemi také. Neexistuje žádný důvod, proč by člověk musel trpět před definitivním odchodem z tohoto světa. Popřípadě proč by měl jezdit k takto těžkému okamžiku někam do horoucích pekel (odpusť Švýcarsko). A za nesmírné utrpení nepovažuji pouze bolest fyzickou, ale i bolest psychickou. Kdy nemocný vnímá nejen svou fyzickou bolest, ale také bolest svých blízkých, svou nemohoucnost a neschopnost vykonávat sám základní lidské potřeby.
 .
Nebude to úplně “číslo jedna” při mém hledání podpory hodného politického subjektu v podzimních volbách do poslanecké sněmovny, ale bude to určitě téma pro mne velmi důležité. Přeji hodně sil nejen všem blízkým pana Martina, ale i všem dalším, kteří by o stejný způsob závěru svého pozemského bytí měli zájem, ale nedokáží překonat finanční a administrativní potíže pro “švýcarské” řešení.
 .
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 3,81 out of 5)
Loading...