8.6.2021
Kategorie: Politika

Marek Eben for president!?

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonMarek Eben byl hostem u Karla Šípa v pořadu Minišou a řeč se točila o všem možném, z počátku pak o tom, že by si 16 % českých voličů přálo Ebena za prezidenta.

Karel Šíp našel krásný útvar pro pořad nahrazující velmi populární Všechnopárty. Bez diváků, zato s velmi populárními hosty, odvysílala Česká televize již několik dílů. Posledním hostem Šípa byl Marek Eben, bezesporu jeden z nejlepších, ne-li zcela nejlepší moderátor zábavných programů. Šíp připomněl jeho moderování pořadu TýTý – nejpopulárnější tváře televizních obrazovek podle časopisu Týdeník Televize.

Nicméně, začátek rozhovoru nasměroval Šíp na zcela jinou parketu. Našel výsledek průzkumu popularity mezi možnými kandidáty na českého prezidentaPříštím prezidentem by podle Čechů měl být herec, moderátor a hudebník Marek Eben. Ukázalo to šetření agentury STEM/MARK, která v březnu a dubnu zjišťovala, jak Češi vnímají současnou hlavu státu, i to, kdo by měl Miloše Zemana na Hradě nahradit.

[ad#article_et21]

Ovšem pozor, už samotný text v odkazu, na který odkazuji, je zavádějící. Jak průzkum STEM/MARK ukázal, Ebena by si přálo za prezidenta 16 % populace, což je stále jenom necelá pětina respondentů. Přetavit tyto preference do zvolení více jak 50% voličů, by bylo zcela jistě poněkud složitější.

Eben v rozhovoru se Šípem možnost, že by kandidoval na českého prezidenta, vyloučil. Šíp to komentoval vtipně tím, že „prozatím“. Nicméně, laťka je podle Šípa „nízko“ s narážkou na současnou hlavu státu. Eben se pak rozhovořil o tom, že pokud by se stal prezidentem, musel by na sebe „zapomenout“ a vykonávat tuto funkci v souladu s přáním voličů. Připomněl i Václava Havla, tj. dobu, kdy bylo ve světě jeho jméno známo a spojováno s takovými ideály, jako byla „láska“ a „pravda“. V Česku jsme pak podle Ebena ze dvou „nezpochybnitelných“ hodnot udělali nadávku- „pravdoláskař“.

Tady si dovolím s Ebenem nesouhlasit. Už představa o tom, že v prezidentském úřadu nemohu jednat jinak, než jaká je „vůle lidu“, je chybná. V Česku jsme, dle mého soudu chybně a ukvapeně, zavedli přímou volbu prezidenta, a výsledek se dostavil. Vyhrál obratný řečník a možná i „manipulátor“ Miloš Zeman. Z hlediska „noblesy“ výkonu funkce je laťka fakt nízko, zvláště po Zemanově usednutí na invalidní vozík. Na druhou stranu, moderní společnost nechce nikoho diskriminovat a vytváří podmínky pro život i lidem s vážnými hendikepy. Zeman pak jedná v duchu „vítěz bere vše“ a reprezentuje právě tak, jak to jeho voliči chtěli a chtějí.

Musím se ale vrátit právě do časů prezidenta Václava Havla. Ten byl sice původem autor několika her, nicméně, a to nelze ignorovat, byl to politik. Charta 77 byla bezesporu významným politickým činem v časech komunistické totality a zvolení Havla prezidentem, dokonce komunistickými poslanci tehdejšího federálního shromáždění, bylo výrazem pádu totality. Havel ale byl politik a za své politické přesvědčení si odseděl pár let v komunistickém kriminále za „podvracení republiky“.

Marek Eben ale na rozdíl od Havla politikem není a nebyl. Šíp připomněl, že například dnešní Ukrajinu reprezentuje Volodymyr Zelenskyj – dřívější herec, dabér a televizní moderátor. Fakta jsou ale taková, že právě Zelenskyj vstupoval do úřadu s obrovskou podporou, aby jeho popularita klesla na minimum právě proto, že ve vztahu k Rusku se mu nepodařilo vůbec nic prosadit. Vsadil na USA po nástupu Joea Bidena a dnes protestuje proti tomu, že USA „změnily politiku“ a už nechtějí uvalit sankce na firmy stavějící Nord Stream 2.

Marka Ebena si vážím jako člověka s nelehkým osudem. Doufám, že jeho rozhodnutí neúčastnit se prezidentského klání je definitivní a neskočí na mámení „progresivních sil“. Už jednomu umělci se jeho kampaň na prezidenta nevydařila – Michalovi Horáčkovi. Takový úděl bych Ebenovi nepřál a věřím, že nám, televizním divákům, přinese ještě hodně radosti v profesi, která mu stoprocentně sedí – v moderování zábavných pořadů.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 2,63 out of 5)
Loading...