3.6.2021
Kategorie: Ekonomika

Schodek 390 miliard korun, který navrhuje ministerstvo financí, je noční můrou, která ruší sen o udržitelnost veřejných financí

Sdílejte článek:

LUKÁŠ KOVANDA

Vláda by měla co nejrychleji předložit plán konsolidace veřejných financí, který jediný noční můru postupně zažene.

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun. Informovala o tom dnes Česká televize. Návrh podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) po dnešním jednání vlády počítá už s dodatečným navýšením penzí o 300 korun měsíčně, které dnes schválil kabinet. Letos je schválen schodek 500 miliard korun a loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

[ad#article_et21]

Rozpočtový schodek pro příští rok je stále noční můrou, která ruší sen o budoucí udržitelnosti veřejných financí. Jen tato noční můra není až tak děsivá, jak čekali ti, kteří mínili, že schodek překročí 400 miliard korun. Takového schodku se začátkem roku obávala třeba i Národní rozpočtová rada. Štěstím v neštěstí tedy je to, že schodek bude nižší, pod 400 miliard. I tak však stále jde o noční můru vláda bude muset co nejrychleji předložit plán konsolidace veřejných financí na léta 2022 až 2032, jinak hrozí zhoršení ratingového výhledu i samotného ratingu. Jen věrohodný plán konsolidace noční můru postupně zažene. Zhoršení ratingového výhledu či ratingu prodraží obsluhu českého státního dluhu, přičemž hrozí uvržení tuzemských veřejných financí do krajně nebezpečné dluhové spirály. Vláda by měla jednat – nejlépe ještě tato.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,40 out of 5)
Loading...