29.3.2021
Kategorie: Společnost

Babiš dál trvá na rozdávání maturit

Sdílejte článek:

IVO F. CILICH

Předpokládám, že mu to Prchal poradil, protože mezi maturanty bude mnoho prvovoličů, kteří by jinak volili Piráty. O tom, že by zrovna Babišovi šlo o lidskost, jak tvrdí, opravdu nevěřím.

Ovšem umím si docela živě představit pracovní pohovor nějakého středoškoláka, který bude končit dotazem, kdy že to dotyčný vlastně maturoval. Po odpovědi, že v roce 2021 mu pravděpodobně zdvořile poděkují a řeknou, že se mu třeba někdy možná ozvou …

Být letošním maturantem, tak bych něco takového zásadně odmítl, už jenom proto, že bych si té maturity pak ani nedokázal vážit. Podle toho, co jsem viděl, když jsem léta pracoval ve školství, tak od té doby, co jsem odmaturoval já, laťka maturit opravdu hodně poklesla. Vysvětluji si to tím, že je politický tlak na větší vzdělanost národa a bohužel to bylo vrchností pojato čistě úředně dle čísel a procent. Jenže Gaussova křivka inteligence je pořád stejná, takže holt nutně musely jít dolů nároky škol.

Chápu, že to letos mají maturanti těžší, ale to rozhodnutí ministra školství Plagy, který ty maturity pouze zjednodušil, mi přijde jako velice rozumný kompromis. A cením si, že dokáže i před Babišovým nátlakem dál stát za svým. Snad mu to vydrží hlavně kvůli samotným maturantům.

A proč nechce Babiš takto rozdávat i vysokoškolské tituly? Vždyť mnoho vysokoškoláků má podobné problémy jako maturanti. Například moje partnerka v současné době píše bakalářskou práci o historii Židů, ke které nutně potřebuje mj. i přístup do archívů. Na něco sice lze dosáhnout i přes internet, ale většina potřebného prostě pořád on-line k dispozici není. Typicky třeba archív Židovského muzea v Praze, který je pro tuto práci velice zásadní a ten je nyní z rozhodnutí vlády zavřený. Proč, to ví asi jenom vláda, protože i předtím tam byla vždy prakticky sama. Asi by tím mohla zabít nějakou babičku na druhé straně republiky.

Ale vím, že by, i přes současné potíže, takovéto darování titulu prakticky za nic odmítla právě proto, že by si ho pak ani sama nemohla vážit, takže příliš nevěřím ani tomu, že by o něco takového stála většina letošních maturantů. Ale možná jsem idealista …

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,88 out of 5)
Loading...