4.3.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Moje Tyrolské elegie

Sdílejte článek:

YVETA HEINRICHOVÁ

Severní Tyrolsko v Rakousku. Heilige Land Tyrol, svatá země Tyrolsko, momentálně místo mého dobrovolně nedobrovolného pobytu. Přijela jsem loni v březnu na jeden měsíc ze kterého se stal rok. Zatím.

IMG_20201230_082904Jeden z okresů severního Tyrolska je okres Schwaz Necelých 48 tisíc obyvatel. Okresní město Schwaz bylo ve středověku důlní město. Dobývalo se tu stříbro a v místních štolách pracovali i horníci z Čech. K okresu Schwaz patří i Zillertal a Achensee, významné turistické oblasti, které jistě zná hodně českých turistů a lyžařů. Nádherné hory, ledovce, lyžařské sjezdovky, azurově modré jezero uprostřed alpských velikánů. Ráj to napohled. Obyvatelstvo až na vyjímky vstřícné, originální.

No proč to všechno píšu. Tak z tohoto okresu, z těchto bodrých Tyroláků se dnes rozhodl kancléř Kurz udělat pokusné králíky. A to doslova. Samozřejmě za podpory místního hejtmana. Ze stejné partaje Jak jinak.

Začalo to tím, že v Mayrhofenu v Zillertalu se vyskytla africká mutace corony. Prý to přivezli místní zazobaní hoteliéři z jižní Afriky když si tam byli na Silvestra zahrát golf. Co taky měli dělat, že? Hotely zavřené, sjezdovky taky, odškodnění platí stát…tak proč si nevyrazit z kopýtka. Tolik Vox populi.

No a tak nějak koncem ledna se začala šířit africká mutace. V Mayrhofenu. Jak se tam vzala? Logicky padlo podezření na výše uvedené golfisty, protože kromě nich nikdo z Mayrhofenu v Africe nebyl a tažní ptáci ještě nepřiletěli. Golfisti se bránili zuby nehty a postavil se za ně i hejtman. Stejně jako loni v Ischglu za hoteliéry a lanovkové barony. Jinému by ta aféra Ischgl zlomila vaz. Ale Günthi a Basti jsou přátelé, né jenom partajní.

Mutace se v Mayrhofenu vesele šířila dál. Mayrhofen dostal mezitím přezdívku Mutantenhofer a stal se uzavřenou zónou. A Basti Günthimu odpustil….Ale nic není zadarmo. A tak se stanou od 11. 3. 2021 obyvatelé tyrolského okresu Schwaz starší 18 let pokusnými králíky, jinak výzkumným regionem pro testování vakcíny BioNTech/Pfizer na africkou mutaci. Bude dodáno 100000 ks vakcíny na proočkování všech obyvatel regionu od 18 let. Akce bude odstartována 11. 3. 2021. Vakcína bude nabídnuta i mladistvým od 16 let. Po začátku očkování 11. 3. 2021 bude možné Schwaz opustit jenom z negativním  corona testem. Tento projekt je výsledkem spolupráce Evropské komise, výrobce vakcíny, státu a spolkové země Tyrolsko. V plánu je vyhlásit okres Schwaz speciálním výzkumným regionem, tak to alespoň vysvětlují spolkový kancléř Sebastian Kurz – ÖVP, ministr zdravotnictví Rudolf Anschober -Zelení, hejtman Tyrolska Güther Platter -ÖVP a zástupkyně hejtmana Ingrig Felipe -Zelení. Tolik Tyrolský deník. Akorát, že se zapomněli zeptat na názor těch pokusných králíků Pardon, obyvatel svaté země Tyrolsko.

Detaily v Liveblog https://go.tt.com/coronavirus.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...