23.1.2021
Kategorie: Politika

Jourová a její ptydepe

Sdílejte článek:

JAN SCHNEIDER

Eurokomisařka Věra Jourová vystoupila v pořadu Interview ČT24 a řekla věci, které těžko nechat bez komentáře.

Její jazyk ztěžknul bruselským ptydepe, které je však k nerozeznání podobné úřednickému jazyku bývalého režimu, označovaného za autoritářský či totalitní. Například Komunistická strana kdysi reflektovala zločiny, jichž se dopustila, slovy „staly se chyby“. Nevím, jak je na tom klérus, ale jistě bude mít pro takové přesné a adresné vyjadřování velké pochopení. Vždyť „chyby se staly“ i v historii (nejen) katolické církve. A mohli bychom pokračovat letem světem i historií …

Tento alibistický způsob je tak chytlavý, že prosáknul skutečně celou byrokracií až do nejmenších samospráv, které zcela bez uzardění dávají například cedule, že „Cesty se v zimě neudržují“. Proti tomu ovšem nelze nic namítat, protože nikdo nikdy nikde neviděl cestu, která by se udržovala. A Technické služby jsou z obliga, na vině je cesta, že se neudržuje, sviňa stará škaredá!

Pro Jourovou je Orwellova kniha 1984 manuálem a Velký bratr je její vzor.

A jak to tedy pojednala eurokomisařka Jourová, když mluvila o vakcínách firmy Pfizer? Neřekla ani slovo o tom, že generální ředitel od Pfizerů v listopadu ohlásil nadějnou vakcínu proti kovidu, akcie firmy rychle stouply v ceně, a pan ředitel jich prodal balík, protože musel vědět, jak na tom je ve skutečnosti úspěšnost vakcíny i výrobní kapacity firmy. Vakcína skutečně není tak účinná, jak se doufalo, dodávky vakcíny klesají – a nepochybně i akcie jdou dolů. Celé té akci generálního od Pfizerů se říká „insider trading“ a v celém civilizovaném světě (tedy v jeho zbytcích) to je jeden z nejtěžších trestných činů.

Věra Jourová na konto firmy Pfizer pouze řekla, že „výrobní kapacity se projevily jako nedostatečné“. Svině výrobní kapacity! Evropská komise za nic nemůže, že si firmu neprověřila a že riziko dodávek nerozdělila na víc stran. Hlavně že se starost o zdraví nepolitizuje, ale ruské či čínské vakcíny do europrostoru nesmí ani omylem.

Pak nás eurokomisařka ujistila, že Evropská komise dělá všechno, „aby se dodávalo“. No, to fungovat nemůže ani v Bruselu, protože nějaké samododávací zboží neexistuje. Vždy dodává někdo někomu. Ale i když Evropská komise prý dělá maximum, kde jsou nějaké zmínky o penále nebo dokonce o sankcích za nedodávání vakcín, když tu jde doslova o životy?

Neví to ani eurokomisařka, která doslova řekla, že „nevidí do těch smluv“, co EU podepsala s Pfizerem! Uši jsem si protřel a pustil si ta její slova znovu ze záznamu: eurokomisařka nezná ty smlouvy, nevidí do nich! Kdo tedy ty smlouvy uzavřel, kdo je koncipoval, kdo má dohlížet na jejich dodržování – a kdo ve skutečnosti profituje z tohoto byznysu století??

Podle Jourové EU objednala u Pfizera vakcíny, je tedy jejich obchodním partnerem, a členské státy se mají spolehnout na toto ujednání. Jenže dodávky váznou a účinnost vakcín je sporná. Evropská komise hanebně selhala a prokázala svoji nekompetentnost. Proto o chvíli později tatáž eurokomisařka mluví o tom, že státy si mají možnost koupit vakcínu jednotlivě.

Jindřich Plachta kdysi hlásil „já neříkám ani tak, ani tak – kdo se ve mně vyzná?“ Jenže Jindřich Plachta byl placen za to, že byl komik.

Ptydepe označení absurdního umělého úřednického jazyka, který pozbývá jakéhokoliv významu slov. Výraz ptydepe poprvé použil Václav Havel ve svém dramatu Vyrozumění (1964), v němž se tento jazyk stal silným nástrojem byrokratické moci. Dnes jsou s nadsázkou jako ptydepe označována, laikovi mnohdy nesrozumitelná, slovní spojení v řeči úředníků či politiků.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...