5.1.2021
Kategorie: Politika

Facebook zrušil těsně před volbami stránky republikánských kandidátů do Senátu USA

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

DAVIDVe státě Georgia proběhne 5. 1. 2021 druhé kolo voleb do Senátu USA. Ve hře jsou 2 mandáty, které rozhodnou o většině v horní komoře Kongresu USA. O znovuzovolení usiluje za Republikánskou stranu úřadující senátor David Perdue, který byl poprvé zvolen v roce 2014. O získání řádného senátorského mandátu usiluje i zastupující republikánská senátorka Kelly Loefflerová, již koncem loňského roku do Senátu vyslala vláda státu Georgia za Johnnyho Isaksona, který se ze zdravotních důvodů vzdal výkonu mandátu.
Pokud by alespoň jeden z nich ve volbách uspěl, udrželi by si Republikáni většinu v Senátu, který má v politickém systému USA velký vliv. Bez souhlasu Senátu není možné vyměnit více než 4 tisíce nejvyšších představitelů federálních úřadů – včetně ministrů. Bez ratifikace oběma komorami Kongresu nemohou USA přistoupit k žádné mezinárodní smlouvě. Tedy ani k Pařížské dohodě o klimatu.

135548154_1232548307185678_6151728486825615417_nTěsně před tím, než se voliči v Georgii vydají k volebním urnám, Facebook 2. 1. 2021 smazal stránky obou Republikánských kandidátů. Jejich soupeřům z „Demokratické“ strany se nic podobného nestalo. Rovný přístup do médií je přitom považován za jednu ze základních zásad férové volební soutěže. I tento elektronický útok hodně vypovídá o kvalitě právního prostředí, v němž se odehrávají volby v USA. Stát se něco podobného v zemi, která není členem NATO, byly byla by tato událost důkladně propírána na prvních stránkách novin hlavního proudu.

O faulu proti republikánským kandidátům v EU většina médií mlčí. V USA zprávu o incidentu zveřejnila síť lokálních novin The Epoch Times, která zveřejnila i snímek obrazovky obou zrušených účtů úřadujících senátorů, kteří usilují o obnovu mandátu ve volbách. Po zcenzurování stránky úřadujícího prezidenta USA Donalda Trumpa tento případ dokazuje, že bez ohledu na Ústavu USA, která cenzuru zakazuje, cenzura ve skutečnosti přituhuje.

135542077_1232548477185661_611097094435114763_nPoté, kdy Republikánský národní senátní výbor (NRSC) podal k soudu žalobu proti zrušení účtů obou senátorů, Facebook zrušené účty obnovil. Na dotaz novinářů mluvčí Facebooku uvedl, že zrušení obou účtů bylo chybou, kterou způsobil chybně nastavený algoritmus fungující na základě série udání označovaných slovem „nahlášení“. Na stránky zřejmě podnikla soustředěný útok velká skupina uživatelů FB, kteří obě senátorské stránky udávali kvůli tomu, že senátoři jejich prostřednictvím rovněž sbírali peníze na volební kampaň. Tato praktika označovaná jako „fundraising“ je přitom v USA zcela legální. FB navíc sám uživatelům nabízí fundraisingovou aplikaci.

Podle informací The Epoch Times byly účty obou senátorů deaktivovány „kvůli porušení zásad komunity“. Stránka údajně porušila zásady proti nepřijatelným obchodním praktikám. „Nepovolujeme reklamy, které propagují produkty, služby, schémata nebo nabídky využívající klamavé nebo zavádějící praktiky, včetně těch, které mají lidi uvést v omyl nebo je vyděsit.“, uvádělo oznámení sociální sítě. Jako záminka k „umlčení“ zřejmě posloužily příspěvky, v nichž oba senátoři oznámili, že ještě před koncem roku podali v Kongresu USA námitku proti falšování voleb. Což je právem každého člena zákonodárného sboru, které zakotvuje Ústava USA.

I autor románu 1984 Goerge Orwell, který měl velkou schopnost předvídat politická rizika, by se dnes nestačil divit, kam USA dospěly po více než třiceti letech od rozpadu SSSR. Cenzurní nástroje založené na udávání FB do systému zapracoval mimo jiné kvůli požadavkům EU na odstraňování „nesprávného“ obsahu, který prosazuje eurokomisařka z ČR Věra Jourová (ANO).

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...