11.11.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

První evropská oběť amerických voleb

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilV Estonsku byl před dvěma dny donucen k odstoupení ministr vnitra. Na čemž by nemuselo být nic až tak pozoruhodného. Politiky všude na světě, z času na čas, dotlačí jejich strany či nadřízení k rezignaci na zastávané posty. Z nejrůznějších důvodů. Ovšem tento případ je zajímavý tím, že měl přímou souvislost s americkými presidentskými volbami.

Estonský ministr vnitra Mart Helme za Konzervativní lidovou stranu (EKRE) si totiž v neděli dovolil komentovat slavné vítězství amerických Demokratů a jejich kandidáta Joe Bidena slovy nehledanými a neučesanými. Spolu s europoslancem Jaak Madisonem tak v rozhovoru pro rádio TRE uvedli, že výsledky amerických voleb jsou zfalšované a prezidentství Joe Bidena bude počátkem amerického úpadku.

Nedosti však na tom. Svou tezi pan ministr ještě dále a šířeji rozvinul v dalším rozhovoru pro zpravodajský server ERR.ee. „Věřím, že o tom, že tyto volby byly zfalšovány, nemůže být pochyb,” prohlásil a pokračoval výčtem špatností Bidenovic rodiny, které však, paradoxně, Joe Bidena kvalifikovaly jako hlavního kandidáta Demokratů. Protože podle (nyní již bývalého) ministra Marta Helmeho byl Joe Biden protlačen na funkci prezidenta americkým „deep state”:  „Logikou, na jejímž základě funguje hluboký stát, je dosazování špatných, zkorumpovaných lidí, které lze vydírat.”

Poslední, byť zlatý hřebík do své dosavadní politické kariéry pak zatloukl výrokem: „Nemá smysl hovořit o demokracii nebo právním státu v situaci, kdy lze volby zfalšovat tak jasně, směle a v masovém měřítku.” Další poznámky, o možnosti občanské války v Americe a o tom, že „Trump nakonec zvítězí; stane se to v důsledku nesmírného boje, možná dokonce krveprolití, ale nakonec zvítězí spravedlnost” to celé podtrhly.

Okamžitě se ozvaly nejvyšší autority země. Premiér Jüri Ratas (Střed) ministrovy výroky odsoudil s tím, že „…musí okamžitě přestat podkopávat vztahy mezi Estonskem a USA” a presidentka Kersti Kaljulaidová se rozhodla svolat Radu obrany poté, co podle ní: „…komentáře ministrů financí a vnitra zasévají pochybnosti o demokratických volbách USA, což může poškodit vztahy spojenců.” Následně Mart Helme „dobrovolně” rezignoval.

Ano, dá se to pochopit. Nejvyšší vedení Estonska má za svou zemi odpovědnost a ví, že když se už jednou dal ten maličký na cestu tmavým lesem s tím velikým, nesmí mu vadit, že obr cestou hlasitě krká, prdí, smrká do rukávu a vůbec chová se poněkud nesalónně. A že je tedy lépe rychle obětovat prostořekého ministra, než aby si obr povšiml, že se nám snad něco nepozdává…

Znovu se ukázalo, jak hluboce pravdivé a nadčasové je dávné moudro našeho Karla Havlíčka Borovského: „Za pravdu je různá sazba, někdy pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zláme vaz.”

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,88 out of 5)
Loading...