28.9.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Smetanova, Žižkova … má vlast

Sdílejte článek:

KAREL PETŘÍK

Vlast je domov, místo prožitků, vztahů, úspěchů a proher. Kdybych ji bránil, bránil bych svůj dům a všechny mé drahé v něm. Je to zem, se kterou prožitými léty srůstám kořeny, mezi které mě nakonec uloží.

Národ je společností lidí se společnou řečí, historií, kulturou, tradicemi a třeba smyslem pro humor. Je to směsice hrdinů, zbabělců, geniů, hlupáků, pracantů i lenochů všech spojených společným kusem země – vlastí. Jsou jistě lidé, kterým nechybí domov ani rodina. Běžné ani normální to není a nebude, i kdyby všechny reklamní plochy světa tvrdily opak. Vlastenec ani národovec – nacionalista nejsou sprostá slova ani archaismy. Hrdost a láska ke svému národu neznamená nenávist k jiným národům a v žádném případě není ohrožením demokracie. Zdůrazňování ohrožení demokracie je největší urážkou vlastenců, kterou se současně umetá cesta k cílům, jichž chtěli dosáhnout ti, co svůj lid povýšili na nadlidi a poslali je ovládnout svět. Možná, že všichni ti, co se tváří tak evropsky moderně, tak nezávisle na vlasti a národu, zažijí reálnou hrozbu z jejich ztráty a uvědomí si, že jim skoro nic nezůstane. Přeji nám, aby to probuzení přišlo včas. Připomínám, že židovskému národu trvalo dlouhá staletí, než znovu získal a vybojoval kus země, které mohou nazývat vlastí. Dnes Izrael patří k nejlépe a nejodhodlaněji bráněným zemím.

Pokud Vám připadají má přirovnání příliš jednoduchá a nevědecká, máte pravdu. Nejsem ani vědec, ani profesor, ale to neznamená, že se neozvu a nechám si brát svou vlast a národ lidmi, kteří komunistickou utopii vyměnili za utopii socialistického multikulturalismu. Krach té první vědecké fantasmagorické vize jakoby tu novou ještě větší pitomost spíš posílil. Podpora tohoto nesmyslu většinou západní inteligence je pro mě nepochopitelnou záhadou a zklamáním. Zdá se, že nemáme kam vykročit, tak zůstaňme chvíli na místě. Za pár dnů budou „malé volby“. Nevolme ty, co nás táhnout na východ ani ty, co nás táhnou na západ. Ani jedno tažení není dobré. Kdo ví, možná k nám ze západu začnou emigrovat skuteční vědci a inženýři, až to tam bude k nevydržení. Jen u nás musíme udržet normální svět.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,38 out of 5)
Loading...