18.8.2020
Kategorie: Politika

USA posílají do Polska dalších 1000 vojáků

Sdílejte článek:

IGOR JUREČKA

USA a Polsko zintenzivňují svou vojenskou spolupráci. Státní tajemník USA Mike Pompeo svým podpisem ve Varšavě zpečetil rozšíření kontingentu amerických vojáků v této členské zemi NATO. Návštěva ukončila jeho cestu po střední Evropě. Pompeo podpisem smlouvy potvrdil nasazení 1000 dalších amerických vojáků v Polsku. Dohodu podepsal v sobotu spolu s polským ministrem obrany Mariuszem Błaszczakem.

Ministr zahraničí USA začal v úterý turné po střední Evropě v Praze, další zastávky proběhly v Slovinsku, Rakousku a naposledy v Polsku. Německo Pompeo nenavštívil.

Po podepsání vojenské dohody ve Varšavě polský prezident Andrzej Duda uvedl, že výsledkem nebude v budoucnu jen zvýšení počtu vojáků a infrastruktury americké armády v zemi. “Posílí se také záruka, že naši vojáci budou stát bok po boku v případě jakéhokoli nebezpečí – ať už jde o hrozbu pro Polsko nebo USA,” uvedl Duda. Pompeo řekl, že smlouva otevírá cestu k větší přítomnosti amerických vojáků. Je to strategicky důležité pro USA a jejich spojence.

Smlouva také umožňuje přemístění části velitelství V. sboru armády Spojených států z pevnosti Knox ve státě Kentucky do Polska. Podle polského ministerstva obrany bude tato základna zřízena v říjnu v Poznani (Polsko).

V současnosti je v Polsku umístěno více než 4 500 amerických vojáků. Neexistuje však žádná stálá vojenská základna. Národně konzervativní vláda PiS ve Varšavě již dlouho žádá více amerických vojáků ve své zemi. Tradičně je to odůvodněno “odrazení Ruska”. USA chtějí stáhnout z Německa kolem 12 000 z 36 000 vojáků. Očekává se, že se více než polovina vrátí do USA a 5600 se přesídlí v rámci Evropy.

Velký zájem o Bělorusko

Pompeo na setkání s polským ministrem zahraničí Jackem Czaputowiczem zaměřil pozornost na situaci v Bělorusku. Uvedl, že zpráva o propuštění některých zadržených demonstrantů byla potěšující, ale nedostatečná. ” Vyzýváme vedení v Minsku, aby respektovalo základní lidská práva a navázalo dialog se společností,” uvedl Czaputowicz.

Polsko dlouhodobě rozšiřuje svůj vliv v Bělorusku. Protesty povzbuzuje polská státní televizní stanice Belsat a četné televizní kanály ovládané z Polska. Před několika týdny založili Polsko, Litva a Ukrajina tzv. “Lublinský trojúhelník” pod vedením Polska – jako formát “diplomatické výměny”. Jde o jakési oprašování historické polsko-litevské unie, kterou tvořilo i území dnešní Běloruské republiky.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...