14.8.2020
Kategorie: Politika

Obrovský úspěch Trumpa: Izrael a Emiráty se dohodly na normalizaci vztahů

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Šéf izraelské vlády Benjamin Netanjahu hovoří o historickém dnu na Středním východě. Donald Trump pracoval v tichosti už delší čas na sblížení dvou dlouhodobých smrtelných nepřátel.

Trump oznámil ve čtvrtek, že Izrael a Arabské Emiráty se překvapivě dohodli na normalizaci svých vztahů. Připomněl, že oficiálně neexistovaly mezi oběma státy žádné diplomatické vztahy a že nyní se dohodli už i na podepsání mírové smlouvy.

Podle slov izraelského ministra zahraničí Gabriela Aschkenaziho toto sblížení je velkým signálem i pro další arabské země. Ministr je přesvědčen, že tento historický průlom umožní již brzy realizaci dalších podobných mírových smluv.

Benny Gantz, izraelský ministr obrany napsal na twittteru, že bylo dosažena významná a důležitá dohoda. Vyzval i další arabské země k uzavření mírových smluv s Izraelem.

Prezident USA se ve čtvrtek odpoledne setkal v Bílém Domě s představiteli Izraele a Arabských Emirátů a prohlásil, že si přeje, aby nová mírová smlouva dostala název Abraham, který byl praotcem tří velkých religií.

 

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,73 out of 5)
Loading...