5.7.2020
Kategorie: Společnost

Corona Karviná

Sdílejte článek:

PRAGMATIK

Určitě bude vidlácký dvorek zajímat, co se vlastně děje v Karviné, proč nemohou nejnověji cestovat na Slovinsko a do Pobaltí .

OKD jako hlavní zdroj problémů se nejnověji skládá ze 4 důlních podniků a to ČSA,  Darkov a ČSM sever a jih. Na všech šachtách aktuálně pracuje něco přes 10 tis. zaměstnanců a agenturních pracovníků, hlavně z Polska. Proti 110 tis. zaměstnanců před privatizací OKD je to významný rozdíl. Samotná hornická práce má svá mimořádná specifika. Úvodem není pro každého. Je neuvěřitelně fyzicky náročná a potom to prostředí. Na druhou stranu se jedná o neskutečný adrenalin, kdy prakticky každý havíř se do práce těší a doma obvykle nemůže vydržet. Kdo nezkusil a nezažil ,nepochopí. Osobně bych to srovnal s nějakým adrenalinovým sportem typu horolezectví nebo skákání s padákem. Tím, že je fyzicky velmi náročná, horníci se těší velmi dobré kondici a osobně bych nedoporučoval s nimi fyzickou konfrontaci. Vlivem důlního prostředí tj. teplo, prach, vlhko, obvykle mizerný vzduch, pokud se člověk nenachází ve vtažných větrech, kde zase je zima a velký průvan, dostává imunitní systém řádně zabrat, a tudíž průměrného havíře v dobré kondici se nemoci nechytají.

Nastala doba coronaviru. Nikdo z důlních pracovníků netušil, že by to mohlo být pro ně nějakým problémem. Sice z Polska prosakovaly zprávy, jak coronáč úspěšně zavírá šachty, ale na Karvinsku si každý myslel, že se jich to netýká. Až jedna manželka z hornické rodiny, shodou okolností pracovnice ve zdravotnictví se nechala otestovat a měla pozitivní nález. A pak se to rozjelo. Samozřejmě musel se nechat otestovat i manžel a byl rovněž pozitivní. Takže došlo i na jeho spolupracovníky na dole Darkov a byli pozitivní všichni. Nejdříve z toho měli všichni legraci, že prázdniny vypukly dříve. Všichni byli absolutně bez příznaků, ale mezi tím Krajská hygiena rozpoutala testovací manévry. A světe div se , přes 20 % testovaných bylo shledáno pozitivními. Záměrně neuvádím, že mají corona virus, protože jsou absolutně bez příznaků a kdyby nebyli pozitivně testováni, fárali by stále, jak provoz velel. Čím více se testovalo, tím více bylo nalezeno pozitivních jedinců. Samozřejmě testování postihlo i rodiny horníků, rodiny jejich sousedů a následně celou Karvinou. Mezitím OKD ohlásilo z důvodů coronaviru zastavení těžební činnosti a do Karviné začaly přijíždět delegace z Prahy, aby si přihřály svou politickou polívčičku. Zatím se nedostavil Babiš, ale určitě přijede. V situaci, kdy nejsou žádní nemocní, ale jen pozitivně testovaní si to nemůže nechat ujít.

Jak jsem uvedl, přes 20% testovaných bylo pozitivních. Dalo by se možná spekulovat, že to je to přirozené promoření populace, jak o tom snil Prymula.

Dají se na šachtě příjmout nějaká opatření, která by např. omezila šíření viru? Technicky vzato možná ano, ale prakticky ne. Je zde několik klíčových míst, kde se najednou v jednom čase potká prakticky celé osazenstvo dolu. Je to šatna, známkovna s lampárnou a koupele. I když tam by se dal zavést nějaký režim po malých skupinách a neustálá desinfekce, pak stejně při vlastním fárání, kdy do klece se musí namačkat maximální množství lidí ve třech patrech, jsou všechny předešlá opatření k ničemu. Japonské metro je proti tomu velmi volný prostor. Aby klec jezdila 2 hod, než by nafáralo celé osazenstvo, je technicky nemožné, i když klec se pohybuje max. povolenou rychlostí  tj. 11m/s. Pořád se ale dnes fárá do hloubky kolem 1 km, takže jedna jízda i tak trvá kolem 2 min. Po tu dobu namačkané osazenstvo v kleci si dýchá na sebe face to face. Čili ideální podmínky pro šíření. Teoreticky již při vstupu do klece by každý měl mít nasazený respirátor, ale v praxi se nasazuje až při výstupu na patře, protože by se respirátory vzájemně podřeli.

Tak se vše oficiálně svedlo na pivko po směně, kde se podle hygieniků nákaza asi šíří tím správným způsobem. Přičemž pravda je jiná. Nikdo po směně v hospodě nevysedává. Každý vypije skutečně jedno pivo a spěchá domů. Hospodský musí mít natočeno např. 300 piv, aby se nikdo nemusel zdržovat čekáním. Pro vlastní horníky je to součást rituálu konce směny. Nehorník si neumí představit, jak krásně zeleně vypadá náš svět po vyfárání. Ale hospoda je vina.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...