30.6.2020
Kategorie: Kultura a tipy

Na koho se obrátit, když vám hrozí exekuce, nebo už na vás byla uvalena?

Sdílejte článek:

Dostali jste se do situace, kdy vám reálně hrozí, že na vás bude vyhlášena exekuce? Nebo už dokonce v exekuci jste? Máme pro vás několik rad a tipů, jak se v takové situaci chovat a na koho se obrátit.

TIP: Jak zjistím, zda (ne)jsem v exekuci?

Když vám hrozí exekuce, komunikujte s věřiteli

Pokud na vás zatím žádná exekuce uvalena nebyla, ale reálně vám hrozí, nebo se bojíte, že byste se do ní mohli dostat, základním pravidlem je komunikovat se svými věřiteli. Nejhorší věc, kterou můžete udělat, je tzv. strkat hlavu do písku a dopisy s upomínkami vyhazovat do koše. Mnoho lidí se do exekuce dostane úplně zbytečně a často bývá jednou z hlavních příčin právě absence komunikace s věřitelem. Koneckonců podle statistiky samotné Exekutorské komory tvoří téměř polovinu exekucí dluhy do 10 000 Kč. Je jasné, že komunikovat s věřiteli je často dost nepříjemné, ale je to pořád mnohem lepší, než nechat situaci dojít až do hořkého konce.

Pomoci vám mohou různé finanční či dluhové poradny a jiné organizace

Ať už jste v situaci, kdy ještě žádnou exekuci nemáte, ale máte dluhy, nebo už na vás bylo exekuční řízení zahájeno, vždy se můžete obrátit na některou z mnoha organizací, které se přímo specializují na pomoc dlužníkům a lidem v těžké životní situaci. Jedná se zejména o nejrůznější finanční poradny, dluhové poradny, poradny pro lidi ve finanční tísni, ale třeba i některé charitativní a jiné obecně prospěšné organizace. Výhodou těchto institucí je, že svoje služby poskytují bezplatně, takže nemáte co ztratit. Naopak, mohou vám opravdu hodně pomoci – ať už jde o pomoc při komunikaci s věřiteli, o sepsání žádosti o osobní bankrot, o sestavení osobního rozpočtu, komunikaci s různými úřady a mnoho dalších věcí.

Konkrétní organizace, na které se lze obrátit při finančních potížích:

Těchto organizací jsou u nás desítky, vybrali jsme proto alespoň tipy na některé nejznámější, které se nacházejí v největších městech ČR:

Praha

Brno

Hradec Králové

Ostrava

Plzeň

Liberec

V případě uvalené exekuce je důležité nehrát “mrtvého brouka“

Pokud už jste se do exekuce dostali, nejdůležitější je opět komunikace. Musíte s exekutorem komunikovat a snažit se s ním domluvit na splátkovém kalendáři. Někdy je to problém (bohužel jsou tací, se kterými se v podstatě domluvit nedá a chtějí celou částku okamžitě), mnoho exekutorů je ale rozumných a dá se s nimi dohodnout na přijatelných podmínkách. Pak je situace daleko snazší a pokud budete spolupracovat a postupně splácet, nestane se vám, že by jednoho dne exekutor navštívil váš domov za účelem mobiliární exekuce, což je vždy až ta krajní varianta, kdy všechny ostatní možnosti selžou. Exekutor vám domov úplně nevybílí – soupis toho, co (ne)může zabavit.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 2,33 out of 5)
Loading...