6.6.2020
Kategorie: Politika

Lež jako názor, část první: Miloš Zeman

Sdílejte článek:

PETR BURIAN

Pryč jsou doby kdy se v politických diskuzích používaly argumenty a určité protiargumenty. Kdy se vlastní průšvihy bagatelizovaly a pochybení oponentů zveličovalo. Nová politická garnitura už natrvalo ustavila lež jako normu.

Lež coby regulérní politický nástroj začal jako první ve velkém používat Miloš Zeman ve svých soubojích o Hradní křeslo. Vzpomeňme jeho lži o tom, kterak jsou Bohdalová a Dejdar pronásledovaní a zhroucená Bohdalová mu po nocích brečí do telefonu, což oba důrazně popřeli, či sprosté zneužití jména zemřelého Ladislava Smoljaka, proti čemuž jeho rodina ostře protestovala. O Karlu Schwarzenbergovi prohlásil, že v jeho rodném sídle visí obraz s hakenkrojcem a hajlujícími lidmi, že jeho předkové, kteří umírali v koncetráku a byli za aktivní protinacistický odboj po válce vyznamenáni dokonce Československým válečným křížem, úzce spolupracovali s nacisty a že po restituci zámku v Čimelicích vyhodil pod most nájemkyni, která tam ovšem vůbec nebyla.

Jeho lži dosáhly dokonce takových obludností, že sám prohlásil a nechal vytisknout celoplošný inzerát v tisku o tom, že Karla Schwarzenberga podporují sudeťáci kvůli slibovanému zrušení Benešových dekretů a vydání jejich majetků. Inzerát pak zapřel a řekl že neví, kdo ho nechal vytisknout. Když se vyšetřováním zjistilo, že právník Zavadil, bývalý komunista, estébák a člen jeho týmu, popřel, že by byl Zavadil kdy člen jeho týmu. Vše došlo tak daleko, že se Zemanovy lživé útoky vyšetřovaly a řešil to dokonce i Nejvyšší správní soud. Ten ve svém usnesení konstatoval, že všechna tvrzení v onom inzerátu byla veskrze lživá, stejně jako celá Zemanova předvolební kampaň, ale že se s tím už nedá nic dělat, protože lid si ho mezitím zvolil za prezidenta. Zavadila řešila dokonce i Česká advokátní komora, která se ho pro pošlapání veškeré etiky chystala vyhodit ze svých řad. Ale ani ta to nestihla, protože ho Zeman mezitím stihl jmenovat ředitelem Odboru legislativy a práva Hradu. Připadá vám to k smíchu? Tak ještě chvíli vydržte.

Bojovat proti lžím prezident sjednotitel nemůže, protože je sám autorem většiny z nich. A tak se rozhodl bojovat proti těm, kteří na lži upozorňují. Soud se svým bývalým poradcem Šarapatkou o lživém očerňování jeho osobnosti sice ještě prohrál, ale aspoň si vydupal, že soudně nařízenou omluvu pomlouvanému nemusí absolvovat on osobně, nýbrž celý náš stát, tedy i vy, a to prostřednictvím ministerstva financí. Jen připomenu, že Šarapatka tehdy podal výpověď v době připravované akce Olovo, což byla dost nechutná likvidační kampaň na osobní úrovni proti tehdejší ministryni Petře Buzkové. Ve své výpovědi tehdy Šarapatka doslova uvedl:

…ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj tehdejšího premiéra(Zemana, pozn.)ve vztahu ke kauze Olovo. Pro jeho příznivce to přeložím do češtiny: páč je tak prolhanej, zákeřnej a křivej, že když spolkne hřebík vytlačí vývrtku. Zeman to však zpětně okomentoval tím, že ho vyhodil sám pro neschopnost. Pro neschopnost dostatečně a na úrovni lhát.

Jak je možno tak lhát a nestydět se? Ferdinand Peroutka (vězněn v Dachau, Buchenwald, Pankrác, nepřetržitě vyšetřován nacisty a komunisty)

Ovšem na Tereze Kaslové, žijící příbuzné po Ferdinandu Peroutkovi, o kterém prohlásil, že byl fascinován nacismem, což dokládal vymyšleným neexistujícím článkem, si už smlsl. Po prvoinstačním opětovném usvědčením Zemana za lháře, při kterém svědčili i renomovaní historici na obranu Peroutky, který mimochodem prožil celou válku od prvních do posledních dní v koncentráku, se začal odvolávat do alelujá. A vyšlo to. Nejvyšší soud poté označil prokázané Zemanovy lži pouze za “možný nesprávný úřední postup”, čímž předchozí rozsudky zrušil. Zeman se hned nato přihlásil do sporu jako “vedlejší účastník” a požaduje po vnučce pomlouvaného Peroutky desetinásobek právních výdajů, než jaké mu přiklepl soud, s odůvodněním, že ji tím dává lekci a ostatním výstrahu. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na to konto požaduje od České televize vysvětlení, proč její reportér v ČT24 řekl, že Zeman lhal o článku vlevo dole, a hrozí ji mastnou pokutou. Pokud je vám z toho všeho na zvracení, tak to máte ten správný pocit. A jděte raději hned, protože dál se budeme už jenom smát, jak jsem vám slíbil výše.

V druhém volební období Zeman svým voličům slíbil, že nepovede žádnou volební kampaň. Jeho příznivci to uvítali s nadšením, coby vyjádření noblesy jejich vůdce. Předvolební kampaň se pak rozjela ve velkém stylu ještě týž ten a mimo vydávání Zemanovy knihy, celoplošných inzerátů a obřích bilboardů obsahovala i masové vhazování letáků do schránek. Zeman to pak vysvětlil tím že nelhal, že on skutečně žádnou kampaň nedělal, nýbrž k tomu určený tým. Nevím jakou dávku ponížení a hanby jeho voliči ještě snesou, ale je zřejmé, že toho snesou dost. V tomto případě shrbili páteř ještě o něco níž, na lokajskou cestu pozadu si koukali škvírou mezi nohama a kliku za sebou zavřeli zuby.

Zeman v číslech (a čísla oproti němu nelžou, jak víme)

Je těžké objektivně popsat všechny Zamanovy lži, protože i možnosti internetu jsou na to poněkud omezené. Při zadání hesla “Zeman lhal” vám vyjede odkazů, že počet stránek nepobírá ani dvaadvaceti palcová obrazovka a tak vám googl k tomu nabídne ještě speciální podokruhy Zeman lže a Zemanovy lži. Ovšem jaká mamka, taká Manka, tedy v tomto případě jaký otec, taková dcera. Kateřina Zemanová, dcera prezidenta, byla natočená v roce 2013 při účasti na porno párty. Video označila za podvrh a svou účast rezolutně odmítla. Síra a mour se vyvalily také z Hradu. Zeman i jeho tlampač Ovčáček označili zveřejnění záběrů za hnusný a lživý útok na Zemanovu rodinu. A příznivci prezidenta také nešetřili rozhořčením. Celé to vnímali jako podlý komplot té nejodpornější úrovně. Po sedmi letech dala Kateřina rozhovor médiím, kde se k účasti na onom kotrmelci lidských těl, chtíče a potu hrdě přihlásila a o tehdejší mediální smršti prohlásila doslova: Doma jsme se tomu zasmáli. Jako bych v dáli slyšel další zakřupnutí. To od toho, jak příznivci Zemana sklonili své páteře ještě níž. Tak, a teď se můžete smát i vy.

Zeman vede pravidelně žebříčky v prolhanosti. Je o parník napřed i před takovými borci, jako je premiér, či špičky SPD a KSČM. V tomto je opravdový profík. Nebudu zde přetřásat to, jak si hezky povodil za nos své voliče v případě prověrky kancléře Mynáře, či jak oplkával jeho zabíjačku v době obecné karantény. V prohlášení To prase nebylo nemocné. To prase bylo hladové, a to proto, že penzion je zavřený, takže zbytky potravin, kterými se krmilo, neexistují. A prase by umřelo hlady, napráskal svého kámoše hned čtyřikrát. Jednak z krmení prasete zbytky z jídelny, což zakazuje zákon, z týrání hlady, neoznámení zabíjačky neregistrovaného prasete a konání žranice v době zákazu. Ale jeho příznivcům to divné nepřipadne. Oni jsou totiž na lži a porušování všeho Hradem už tak zvyklí, že by se pozastavili spíš nad tím, kdyby Zeman Mynáře pokáral.

Své volební sliby stihl porušit už po pouhých dvou letech vládnutí a to nadpolovičně (55%, demagog cz.). Podle stejného zdroje lže ze 425 sledovaných výroků ve 248 případech, což je hezkých téměř 60%.V předvolební debatě v lednu 2018 u Witowské, v prostorách národního klenotu Rudolfina, naservíroval oproti 25 pravdivým výrokům 19 čirých, nebo podsunutých lží, což je téměř 45% úspěšnost a svůj osobák potom trhl ve stejné době v přímém přenosu na TV Nova, kde mluvil dokonce pravdu jen v 11 případech z 32 tvrzení. Pro příznivce matematiky to je 66% prolhanost, což už je nový světoý rekord v Quinnessově knize za utáhnutí 2 853 390 občanů na jedné staré, špinavé fusekli.

Co říci závěrem. Je smutné potkávat bezduché nádoby lidských stínů, které na diskuzi obhajují svého boha prolhanosti slovy: ten jim to zase nandal, vy snad zpochybňujete přímou volbu prezidenta?

Ne, já tady zpochybňuji zdravý lidský rozum!

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 3,30 out of 5)
Loading...