19.5.2020
Kategorie: Společnost

Kurdové útočí na vojenské cíle v Turecku

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Několik serverů, včetně řeckého Pronews.gr a kurdské tiskové agentury ANF, zveřejnilo zprávu, že Kurdové zaútočili na vojenské cíle v Turecku. Píší také o mrtvých tureckých vojácích a zničené technice. K útokům se přihlásily jednotky HBDH, tedy bojové jednotky zakázané kurdské strany pracujících – PKK.

Dovolím si uvést několik citátů:


“Zdá se, že Kurdové dosáhli důležitého úderu do „srdce“ tureckého státu, když jednotky HBDH oznámily po útoku na velitelství turecké armády, že 18 lidí bylo zabito a 36 zraněno.“, napsal řecký sever pronews.gr. Nevíme, jestli jsou ztráty oznámené Kurdy skutečné, ale zdá se, že to je působivá rána.

V oznámení zveřejněném HBDH je uvedeno, že „17. 5. 2020 v 1:00h v Istanbulu v Maltepe, zasáhl útok bojovníků HBDH tureckou vojenskou jednotku Azad Sister Revenge Unit s centrálou turecké vojenské techniky. Je zdokumentováno, že 30 vozidel bylo požárem zničeno, stejně jako celá dvoupodlažní budova centrály. “, konstatuje zpráva HBDH.

V prohlášení je také uvedlo: „Ministerstvo národní obrany, stejně jako v jakékoli své činnosti, tak i ohledně naší akce, nadále lže lidem a skrývá realitu. Podle zjištění naší jednotky bylo v centrále nejméně 1 500 vojáků, z toho 18 bylo zabito a 36 zraněno.“. tato informace se šíří i mezi tureckými vojáky i když již turecký ministr obrany Hulusi Akar vehementně popírá.

Nejde o první úspěšný úder Kurdů na tureckou vojenskou infrastrukturu. Před měsícem a půl Kurdové provedli dalšího působivý úderu na vojenský cíl, když zaútočili na továrnu ROKETSAN v Elmandagu v Ankaře!

HBDH převzaly odpovědnost i tehdy.

Společnost ROKETSAN patří turecké armádě a vyrábí rakety pro turecké ozbrojené síly.

V písemném prohlášení na svých webových stránkách se jednotky Texas Guer Revenge Units of United People’s Revolutionary Movement (HBDH) přihlásily k odpovědnost za akci v ROKETSAN.
Kurdské útoky jsou zvláště významné, protože se konaly i v tureckém hlavním městě Ankara, ve strategicky důležitém zařízení, a v ekonomickém hlavním městě země v Istanbulu. Kurdové poslali zprávu, že žádný turecký cíl není bezpečný, bez ohledu na to, kde a jak je chráněn.”

Kurdská strana pracujících – PKK – je v mnoha státech na seznamu teroristických organizací. Právě kvůli podobným útokům, jichž se ve své historii dopustila. V době, kdy byly mezi Erdoganovou vládou a PKK vedeny mírové rozhovory, od podobných útoků upustila. Rozhovory skončily neúspěchem, obnovením bojů a maskary ve východotureckých, převážně kurdských městech, jichž se turecká armáda dopustila i na civilistech. Ve městě Diyarbarkir byly srovnány se zemí domy i s jejich obyvateli.

Od počátku vzniku tureckého státu byly a jsou činěny pokusy, aby vše “neturecké” z území Turecka zmizelo. O masakrech pontských Řeků už jsem psal, další genocidy jsou také známé. V posledních desetiletích je „eliminační“ snaha tureckého státu zaměřena zejména na Kurdy.

Bylo jim vytýkáno násilí. Když se však pokusili prosadit se v Turecku demokraticky – ve volbách – jsou jejich poslanci a politici, převážně z levicové strany HDP, systematicky perzekvováni a zatýkáni, jejich starostové sesazováni a nahrazováni nucenými správci z vládní strany AKP. Zdá se, že ať se brání jakkoli, nic jim to není platné a svět se dívá jinam. Je tak snadné označit někoho za teroristu. Jen belgické soudy uznaly PKK za legální bojovníky ve válce uvnitř Turecka. Kurdští politici, jako bývalý předseda prokurdské strany HDP Selahattin Demirtas, starostové velkých tureckých měst, Diyarbarkiru/Amedu, Vanu a Mardínu, čelí obviněním z „podpory terorismu“ a jsou souzeni a odsuzováni k dlouholetým trestům, stejně jako stovky a tisíce dalších, včetně novinářů a umělců.

Jak se má bránit národ, který svět neuznává?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...