17.4.2020
Kategorie: Společnost

To nejhorší co může udělat

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Tak nám ta epidémie pomalu končí. Počet nakažených nijak dramaticky nestoupá, plicních ventilátorů je dostatek ba nadbytek, roušky už vyvážíme do jiných zemiček okolo, kde ještě nemají zakrytou hubu. Počty mrtvých se ve statistice prakticky neprojeví a vlastně jediné, co v grafech zůstane, bude ta ekonomická recese. Jináč už se objevuje světlo na konci tunelu. 

Abych řekl pravdu, já budu s napětím čekat, zda se velikonoce nějak projeví v číslech nakažených  a budu doufat, že ano a vlastně budu doufat, že se projeví tak moc, aby to bylo mimo jakoukoliv pochybost. Pokud to tak bude, spousta mých otázek se zodpoví sama a všechny konspirační teorie budu moci řešit jen ve vztahu k politice. 

Nejhorší, co by nám koroňák ještě mohl udělat, že by prostě vymizel v celé Evropě, ať už opatření dělali nebo nedělali, ať to odhadli nebo neodhadli, ať bojovali nebo na to kašlali. 

Když se podívám na evropské statistiky, nemohu se totiž tomuto dojmu ubránit. Všude to začalo klesat až moc zároveň. Jako by se opravdu spustilo nainstalované kurvítko (jak už naznačoval Občan). Jako by vlasně ani žádná epidemie moc nebyla. Jako by to bylo víc v našich hlavách než ve skutečnosti. Nebo jako by už breberka řádila nepozorována dlouho, promořila populaci a projevila se až vrcholem epidemie, kdy se v podstatě nakrátko tu a tam přehltilo zdravotnictví.  Jako bychom měli opradu blbé testy, které nechytají ty správné protilátky a tak vlastně ani nevíme, kdo to prodělal. Jako kdyby imunita nevznikala nebo jako kdyby u tohoto viru záleželo, jak moc a jak dlouho jsme mu vystaveni. 

Představte si, že to za čtrnáct dní prostě zmizí i když se budou rozvolňovat opatření a nejen u nás. Najednou bude po válce na kterou jsme se teď hodně moc chystali, utratili za ni spoustu peněz a nechá nám tady jen otazníky a spekulace. 

Pokud to tu bude ještě dva měsíce a bude se s tím ještě bojovat a tu a tam i chvíli prohrávat, tak není co řešit. Víme na co jsme si ty miliardy peněz půjčili, víme proč jsme se zadlužili a můžeme přemýšlet o novém pojetí života o nové ekonomice, o nové politice, novém pojetí veřejného i soukromého a můžeme zasypat spoustu vzniklých příkopů, protože společný nepřítel sjednocuje. 

Ale v opačném případě se všechno vlastně jen zhorší. Zůstanou oprávněné otázky, zda bylo nutné zadrhnout ekonomiku a zadlužit se i když vlastně všechno zůstane při starém. Zůstanou všechny Aspeny, Sorosové, CIA, zůstanou Evropské hodnoty, ba i ta Leyenová zůstane.  Ti, kteří by mohli zkoušet nová pojetí státu i hospodářsví se budou jen hájit, proč dělali co dělali, budou čelit žalobám, ztratí důvěru veřejnosti, zkrátka všechny příkopy se jen prohloubí a stanoviska všech stran se utvrdí a zase se přiblížíme řešení naších problémů systémem Sýrie. 

A tak si teď vlastně přeju, aby koroňák ještě chvíli vydržel a ukázal nám všem, že je to normální epidemie a normální válka proti normální byť zákeřné breberce. Aby nám ukázal, že jsme bojovali správně a že musíme bojovat dál a jednou zvítězíme díky vakcíně a lékům. Hlavně ať se nám nikam nevytratí a nenechá nám rozvrácené hospodářství a otázky, zda to vůbec muselo být. 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,56 out of 5)
Loading...